Найстаршому учаснику Гадяцького шахового клубу – 98

день шахів
Поділитися новиною

день шахівВже багато років, починаючи з 1966 року, у всьому світі 20 липня відзначають Міжнародний день шахів.

Це свято проводиться за рішенням ФІДЕ – Всесвітньої шахової федерації, яка заснована в 1924 р. Назва гри походить з персидського: «шах мат» – «володар помер». Батьківщиною шахів вважають Індію. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів – гра чатуранга. У Київський Русі шахи з’явилися приблизно в IX-X ст.

Цікаві факти

Перша сучасна шахівниця (світлі і темні квадрати) була створена в Європі в 1090-му році. Складну шахову дошку винайшов священик в Іспанії. У якийсь момент історії їм було заборонено грати в шахи. Священнослужитель знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складну шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги. Перша гра в шахи на орбіті Землі відбулася 9-го червня 1970 року між екіпажем «Союз-9» і завершилася внічию.

Гадяцький шаховий клуб

Ми також маємо свою історію. Одного дня, об’єднавшись, гадяцькі шахісти-аматори створили шахову секцію, яка діяла при райспроткомітеті, а в 1954 році був організований шаховий клуб. Нині він знаходиться в приміщені ККЗ «Дружба» і налічує понад 30 осіб. Наймолодшому учаснику 14 років, а найстаршому 98 років. Але насправді юнаки та дівчата не дуже активно бажають ставати членами клубу, адже нині цей вид спорту не популярний серед молоді.

Та все ж наші шахісти активно приймають участь у змаганнях. На жаль, в зв’язку з пандемією, 2020 рік залишився без заходів, тому чемпіонати відкладені, а клуб закритий до закінчення карантину.

Президент шахового клубу Олександр Кутейко розповів, що представники гадяцького клубу товаришують з учасниками клубів з інших міст: Ромни, Недригайлів, Липова Долина, Лебедин, Зіньків, Пирятин, Миргород та Лохвиця. Щороку в День шахів та День Героїв Небесної Сотні проводяться турніри у Прилуках, де наші шахісти не одноразово перемагали або виборювали призові місця. Зазвичай туди приїздять шахісти з чотирьох областей (Полтавської, Сумської, Чернігівської та Київської). Востаннє там проходили змагання у 2019 році і наші земляки посіли почесне третє місце. А, наприклад, у Пирятині щорічно в листопаді проводять турнір-реквієм в пам’ять Надії Шамфарової – кандидата в майстри спорту з шахів.

Усі змагання, в яких беруть участь гадяцькі шахісти, проводяться за підтримки всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», що діє в районі.

Вітаємо усіх професійних шахістів та любителів цього виду спорту зі святом та бажаємо перемог та здобутків не тільки на шаховій дошці, а й у житті.

«БМ»

Фото Олександра Кутейка.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...