“Багато суперечливих норм”. Чому відкликали постанову про місцеві вибори

83902 1 large
Поділитися новиною

83902 1 largeГолова Всеукраїнської громадської організації “Комітет виборців України” Олексій Кошель заявив, що президент Володимир Зеленський відкликав з Верховної ради проєкт постанови, оскільки він був підготовлений неякісно. Про це він розповів в ефірі Українського радіо.

За словами Кошеля, 13 липня документ зняли з розгляду парламенту зокрема через те, що там міститься кілька суперечливих норм.

“У проєкті не згадується про вибори до районних рад і в цьому є величезна проблема, тому що на законодавчому рівні реформа затягнута надзвичайно серйозно і зараз не завершена. Тому в проєкті передбачалося рекомендувати ЦВК призначити вибори до районних рад. Однак рішення про районний поділ не прийнято на рівні парламенту. Відтак це було юридично безграмотне рішення”, — пояснив він.

“Крім цього, у проєкті зазначається, що вибори будуть призначені у районні ради і в містах, а з цим також є проблема. У таких міст, як Київ, Харків, Одеса потрібно спершу запитати, чи потрібні їм районні ради. Такі вибори призначаються після того, коли відповідне рішення прийме місцева рада. Зараз ніхто не знає, призначати чи не призначати вибори до районних рад. З одного боку, районні ради передбачені конституцією України, а з іншого боку, районний поділ до кінця не завершений”, — додав Кошель.

Також, на його думку, є блок проблем, пов’язаний із виборчим законодавством, оскільки парламентарі затягнули із внесенням змін.

“Тривають суперечки щодо принципових змін, тривають суперечки щодо технічних змін. Зараз навіть складно уявити, яку редакцію кодексу буде винесено на розгляд і які зміни ухвалять у парламенті. Найбільш суперечливі норми — це поширення пропорційної виборчої системи на населені пункти, де проживає не менше ніж 15 тисяч виборців. Раніше було не менше ніж 90 тисяч”, — розповів керівник Комітету виборців.

“Тобто у переважній більшості маленьких районних центрів буде голосування за партійні списки. Це надзвичайно велика проблема, оскільки в нас є слабкість політичних партій, які не мають на місцях реальних структур і партійних осередків. По-друге, ми не маємо ставити місцеве самоврядування в залежність від політичних партій. Зараз відбуватиметься партизація місцевого самоврядування, а це дуже небезпечний прецедент”, — наголосив Кошель.

Він зазначив, що під час організації виборчого процесу також може виникнути проблема з дотриманням рекомендацій МОЗ в умовах карантину: “Зокрема, будуть потрібні сотні тисяч захисних масок та організація голосування для людей, які перебувають на самоізоляції через коронавірус або навіть перебувають у лікарнях з таким діагнозом”.

За його словами, на це знадобляться будуть додаткові кошти, які не враховані нині у бюджеті.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...