#ВОДУ_ТВАРИНАМ!

воду тварин 3
Поділитися новиною

воду тварин 3Безвідповідально, жорстоко та не гуманно. Так коротко можна описати те, що сталося на борту літака МАУ, який перевозив 500 цуценят французьких бульдогів з Києва до Торонто. Через недбале ставлення та порушення умов перевезення загинуло 38 песиків.

Очевидці вказують, що по прибуттю тварини помітно страждали. Їх перевозили у невідповідних умовах — було дуже спекотно, тваринам бракувало простору в тісних контейнерах. Багато цуценят були слабкі, ймовірно мали теплові травми та сильне зневоднення. Згодом песиків, які загинули, просто склали в пакети для сміття та винесли.

Тварини, що перевозяться на борту таких рейсів, зазвичай походять з «puppies mills» — ферм для цуценят. Це своєрідні комерційні підприємства, які спеціально вирощують тварин — здебільшого породистих цуценят для продажу. Нерідко це відбувається з порушенням усіх норм, без належного догляду за цуценятами з метою здешевити їхнє утримання задля збільшення власного прибутку.

Захисники прав тварин у Канаді говорять, що зазвичай з ферм для цуценят перевозять тисячі песиків з України та інших східноєвропейських країн до Канади, аби їх там продати. Це досить прибутковий бізнес для людей, які цим займаються. Але, схоже, вони не надто переймаються умовами перевезення тварин, і не виконують правила, які для цього розроблені. Адже навіть, якщо тварин привозять живими, часто вони дуже слабкі і гинуть майже після того, як їх привезли.

Через загибель цуценят поліція Київщини відкрила кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами. Також розслідуванням ситуації займатиметься Канадське агентство з інспекції продовольства (Canadian Food Inspection Agency). МАУ висловили співчуття загибелі песиків та пообіцяли зробити все можливе, аби цього більше не повторилося. Утім, компанії знадобилося трохи часу, аби визнати те, що сталося.

Це дуже сумна історія, яка трапилася, передусім, через недбале і жорстоке ставлення до тварин та порушення вимог щодо їхнього перевезення. Зоозахисники із різних куточків країни почали організовувати флешмоби , щоб привернути увагу громадськості до безпорадності домашніх та безпритульних тварин у спеку. Наприклад, UAnimals запустили флешмоб #водутваринам – усім пропонують поставити посудину поруч із будинком, офісом чи будь-яким іншим місцем та регулярно наповнювати її водою, аби котики та песики могли вгамувати спрагу. До речі, цей флешмоб підтримали і гадяцькі зооволонтери.

Звісно, ми також приєдналися до цього флешмобу. А ще вирішили нагадати усім правила та поради, як допомогти чотирилапим без втрат для здоров’я пережити тривалу спеку.

У моменти температурних катаклізмів слід особливо уважно спостерігати за поведінкою тварини. Якщо здається, що йому погано, бажано швидше показати його ветеринару. Тепловий удар може принести вельми неприємні і навіть страшні наслідки. Тому під рукою повинен бути телефон найближчої ветеринарної клініки – не важливо, перебуваєте ви вдома чи виїжджаєте, наприклад, за місто.

Особливо уважно в спеку слід ставитися:

  • до літніх тварин і цуценят віком до шести місяців;
  • до тварин зі слабким серцем;
  • до «короткомордих» порід;
  • до собак з надмірною масою тіла.
  • собак, які перенесли тепловий удар у минулому.

Лікарські засоби від спеки досі не винайдено. Залишається дотримуватися заходів безпеки і доглядати за тваринами так, щоб принести користь, а не нашкодити.

Як допомогти тваринам у спеку:

  • забезпечте тварині постійний доступ до достатньої кількості пиття;
  • змочуйте лоб, перенісся, голову водою (ні в якому разі не поливайте), кладіть на лоб вологу ганчірку;
  • виводьте собаку на прогулянку вранці і ввечері, коли спека спадає, по можливості уникайте денних прогулянок під пекучим сонцем.

Що не можна робити в спеку (та й не тільки в спеку):

  • будьте обережні з кондиціонером – налаштуйте його так, щоб не застудити тварину (це стосується не тільки температури, але і сили, і направлення струменя повітря);
  • не залишайте вікна широко відкритими в свою відсутність, а ще краще – поставте на вікна сітки;
  • не стрижіть коротко собак;
  • не дозволяйте собакам купатися в сумнівних, застійних водоймах;
  • не переохолоджуйте собак постійним поливом – запалення легень можливо і в спеку;
  • не давайте домашньому улюбленцю лікарські засоби, якщо вони не призначені ветеринаром – вони можуть «змазати» симптоми захворювання при подальшому зверненні до лікаря, що перешкодить поставити правильний діагноз.

Сонячні опіки

Тварини потребують захисту від сонця таких чутливих частин тіла, як кінчики вух, ніс та інші відкриті ділянки, на які потрапляє сонячне світло. Вразливими можуть бути тварини з рожевою шкірою або світлою шерстю. До порід, схильних до сонячних опіків, належать стаффордширські тер’єри, німецькі боксери, бультер’єри, німецькі курцхаари й китайські чубаті собаки. Приблизно за півгодини до виходу на сонце рекомендується нанести сонцезахисний крем, дозволений для тварин, тобто який не містить токсичного оксиду цинку.

Охолодження за допомогою прискореного дихання

Добре відомо, що собаки й коти не пітніють. Вони охолоджуються за допомогою дихання. «Короткоморді» породи собак, як мопси та бульдоги, особливо схильні до теплового удару. Прискорене дихання може означати, що собаці необхідно пити більше води в теплу погоду.

Ознаки перегріву тварин: посилене або прискорене дихання, пригнічення, слабкість, підвищене слиновиділення, висока температура, темно-червоні ясна, прискорене серцебиття, несприйнятливість до оточення та блювота.

Висока температура в салоні автомобіля

Згідно з результатами досліджень Стенфордського університету температура всередині автомобіля може підніматися за годину на 5 °C та більше, незалежно від температури назовні. Саме тому не можна залишати свого улюбленця в автомобілі навіть на кілька хвилин.

Коли іншого виходу немає, ваша відсутність повинна бути дуже короткою (5 – 10 хвилин), автомобіль повинен стояти в щільному затінку з прочиненими вікнами.

Уникайте гарячих поверхонь

Гарячі тротуари, пляжі й інші поверхні можуть завдати серйозної шкоди подушечкам лап тварини. Ви можете бути здивовані тим, наскільки часто ветеринарні лікарі діагностують цю травму. Дотримуйтеся простого правила: якщо поверхня надто гаряча для вас, щоб ходити босоніж, вона буде гарячою і для вашого собаки.

Тепловий удар

Якщо за домашніми тваринами можуть вслідкувати їх господарі, то безпритульні неабияк потерпають від спеки і потребують допомоги. Тепловий удар може викликати сонливість, слабкість, кому, пошкодження головного мозку і смерть. Якщо температура досягає і перевищує 42 °, серце, мозок, печінка і нирки відмовляють. Це може відбутися дуже швидко і результат може бути смертельним.

На щастя, теплового удару можна уникнути. Потрібно надати першу допомогу на початковій стадії. Але пам’ятайте – перша допомога не скасовує обов’язкового візиту ветеринара і подальшого обстеження на предмет наслідків, які не завжди виявляються відразу. Негайне лікування може допомогти звести до мінімуму ризики і зберегти життя собаки.

Симптоми теплового удару включають в себе незвично прискорене дихання, слинотеча, незрячий погляд, собака не реагує (або робить це уповільнено) на голос людини, погано стежить очима за рухомими предметами, гаряча суха шкіра, підвищення температури вище 39 градусів, почастішання пульсу, втома, невпевнені рухи, хитка хода, м’язова слабкість, судоми.

Симптоми теплового інсульту: гарячий ніс і ноги, «осклілі» очі, важке прискорене дихання, прискорений пульс, темно-червоний язик, підвищення температури, запаморочення (порушення координації рухів), блювота або діарея, нерухомість, і втрата свідомості. Пошкодження головного мозку відбувається при підвищенні температури до 41-42 градусів за Цельсієм. Нормальна температура собаки 38-39 градусів.

У першу чергу вам потрібно знизити температуру тіла собаки. Для цього потрібно перенести її в прохолодне місце, і дати прохолодної води. Собаку покладіть таким чином, щоб голова знаходилася нижче тіла. Таким чином ви забезпечите приплив крові до голови. Не можна використовувати для охолодження при тепловому ударі крижану воду, так як вона викликає стискання кровоносних судин, і внутрішні органи охолоджуються з цієї причини повільніше, а саме їх охолодження важливіше всього. Найкраще поливати водою живіт або покласти мокрий рушник на голову. Але не кладіть рушник на всю собаку, це уповільнює процес охолодження.

Будьте уважні до тварин навколо вас! Від цього залежить їхнє здоров’я, а іноді і життя.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...