Кого ганятиме Лук’ян, як наші пращури шукали місце для криниці та про важливі небесні пертурбації

630 360 1592211333 771
Поділитися новиною

630 360 1592211333 771Нині мученика Лукілліана. Наші пращури називали його просто Лук’яном, а ще – Вітрогоном, адже цього дня увагу приділяли вітру. Приміром, південний вітер віщував урожай на яровину, західний – на ягоди і фрукти, а от вітер зі сходу, та ще й північного, не віщував нічого доброго – тоді міг бути навіть і мор.

На Лук’яна шукали місце для криниці. Для цього спостерігали за туманом і тваринами. Густий туман на ділянці вказував, що вода в цьому місці знаходиться найближче до поверхні землі. Якщо кінь спекотного літнього дня бив копитом об землю – це теж показувало місце майбутньої криниці. З часом, коли в широкому ужитку українських селян з’явився скляний посуд – брали декілька склянок, перевертали їх і залишали на добу на всій ділянці. Вранці перевіряли: на якій посудині було найбільше конденсату – там і криницю копай. До цих рукотворних джерел питної води в українців було трепетне ставлення. «Хто смітить і плює в криницю, – остерігали дітлахів, – у того болячки на язиці з’являться!» Освячували ж колодязі аж у серпні, на Маковія. 

Іменинники сьогодні Іпат, Павло, Дмитро, Михайло, Павла.

25 місячний день, Місяць від Овна перейде до Тільця. Настрій буде мінливий, особливо підвечір. На цьому тижні відбудуться три важливі події – в суботу Сонце переходить у сектор Рака і в неділю відбудеться кільцеве Сонячне затемнення. Також у п’ятницю Меркурій візуально зупиняється і починає свій ретроградний рух по сектору Рака. Підписання важливих паперів ліпше відкласти до липня. Можливі ускладнення в роботі транспорту, зв’язку, в ділових і родинних комунікаціях. Зробити щось важливе «на ходу» і «на льоту» не вдасться, навіть і при бажанні. Все, що гальмуватиметься в період ретроградного Меркурія, і все, що ми продумаємо і підправимо, матиме розвиток у липні. Ну, й нарешті – початок періоду Рака, який співпадає з Сонячним затемненням. Період Рака – це максимальний вплив на нас Місяця – пасивність, превалювання емоцій, вразливість, вичікування.      

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 році: +4,3; а найтеплішим у 1924 – +33,0.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...