Показник безробіття найвищий за останні 15 років

безробітні
Поділитися новиною

безробітніЧерез карантин, який триває в Україні вже майже шість тижнів, багато підприємств переживають складні часи: комусь довелося повністю припинити свою діяльність, хтось був змушений зменшити кількість працівників, дехто урізав виплати співробітникам. Відповідно чимало українців втратили роботу – під час карантину кількість безробітних в країні збільшилася вдвічі. Загалом від початку карантину роботу втратили близько 166 тисяч українців. Найбільше безробітних у Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Полтавській та Львівській областях.

У Державному центрі зайнятості кажуть, що наразі зареєстровано 456,8 тисяч безробітних осіб. Цей показник на 148,5 тисяч або на 48% більше, ніж станом на відповідну дату минулого року (у травні 2019 року кількість безробітних становила 308,3 тисяч людей). Неприємно шокує і кількість вакансій, яка зменшилася до 53 тисяч, тобто майже на 60% менше, ніж було у травні минулого року.

За оцінками Торгово-промислової палати України рівень безробіття нині найвищий за останні 15 років. У першу чергу роботу втратили ті, хто працював у галузях, діяльність яких було зупинено на час карантину – це близько 1 млн людей. Окрім цього, в більшості випадків роботу втратили ті працівники, які не можуть діставатись на роботу через зупинку пасажирського сполучення.

Що ж стосується неофіційного безробіття, то кількість тих, хто втратив роботу, але з різних причин не став на облік у центри зайнятості, оцінюється до 3 млн осіб. І швидше за все, цифри не остаточні.

Любов Різун, директор Гадяцької міськрайонної філії Полтавського обласного центру зайнятості, підтверджує, що показник кількості безробітних зростає щодня. З її слів, у Кременчуці та Полтаві безробіття зросло  у порівнянні з минулим роком. На щастя, Гадяцький район поки не дійшов до цього показника.

Згідно останніх даних, на обліку Гадяцької міськрайонної філії ЦЗ зареєстрований 1491 безробітний. Це на 419 осіб більше, ніж в аналогічний період минулого року (показник збільшився на 39%). З початку карантину надано статус безробітного 361 особі.

Це працівники більшості місцевих кафе, магазинів одягу та канцтоварів, перукарень і салонів краси, приватної друкарні, які з початку карантину зачинились. Окрім цього, чимало громадян, які працювали за межами Гадяцького району чи за кордоном, але зареєстровані тут, повернулись додому і звернулись до Центру зайнятості.

З початку карантину центр зайнятості працевлаштував 194 особи, з них 138 безробітних громадян (частина з них працевлаштовується ще до надання статусу безробітного). В основному приймали на роботу у сільськогосподарську галузь – фермери і с/г підприємства. На громадські роботи направлено 125 осіб, 16 осіб направлено на навчання на замовлення роботодавців.

У той же час, кількість вакансій, які нині пропонує центр зайнятості, набагато менша, ніж зазвичай. Працівників шукають: Гадяцька філія райавтодору, ТОВ «Агрокрай», Гадяцьке ВПАУ, ТОВ «Гадячсир», ТОВ «Техмолпром», Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат і ТОВ «Транссервіс».  

У Кабміні заявляють, що працюють над кількома програмами щодо створення нових робочих місць та виходу із кризи. Проте поки що нічого конкретного не пропонують. Тому, найімовірніше, безробітним українцям потрібно вчитися жити чи точніше – виживати в нових реаліях. Бо швидкого виходу країни з карантину, як і відкриття кордонів, очікувати не варто.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...