Головне від прем’єра про карантин на сьогодні

94
Поділитися новиною

94Україна може потрапити у локдаун, якщо у половині областей знову почне колосально зростати захворюваність на коронавірус.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль завітав на ефір “Сніданку з 1+1” та розповів про подовження карантину, запуск транспорту, скандал із невиплаченими медикам грошима та багато іншого. Ось головне зі слів урядовця. 

 Карантин точно подовжать

“Офіційно карантин до 22 травня, але це не кінцева дата. Ми будемо продовжувати”, – заявив Шмигаль.

 За його словами, уряд зараз відпрацьовує, коли буде впроваджено кожен з 5 етапів виходу з карантину.

 “Сьогодні важко прогнозувати. Зараз ми перебуваємо на піку захворюваності. Ми йдемо рівно останніх сім-вісім днів. У нас не збільшується кількість хворих відсотково. Ми навіть трішки падаємо по кількості відношення захворілих до тих, хто вже хворіє. Ми все ще не мали жодного дня, коли кількість тих, хто одужав, перевищила або була рівною до кількості тих, хто захворів. Це дуже важливий етап переломний, коли ми будемо розуміти, що пройшли пік”, – додав прем’єр. 

Транспорт може запрацювати в середині літа, але це не точно

В Україні поки відмовилися від запуску метро та міжміського сполучення через велику кількість нових випадків коронавірусу. Що до термінів відновлення роботи метро та запуску міжміських сполучень, то Шмигаль поки прогнози робити не береться. Однак заявив, що це можливо ще до середини літа.

Карантин можуть і посилити, але не всюди

Щоб країна знову потрапила в локдаун, коли людям заборонено вільно виходити з дому чи полишати певну зону, у половині областей країни повинна знову почати колосально зростати захворюваність на коронавірус. Шмигаль передбачає, що цього не буде, адже існує механізм адаптивного карантину – обмеження можуть посилити там, де цього вимагає ситуація.

Скандал з місцевою владою

Шмигаль наголосив, що місцева влада не має права послаблювати карантин, але може його посилювати за потреби – для цього існує механізм Комісії техногенної екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка може посилюватися заходи, приміром, закривати заїзд до населених пунктів.

Він не вважає, що у Черкасах та Чернівцях мери міст влаштували “непокору”. На його думку, це були політичні заяви – “у всіх по-різному здавали нерви”.

Бізнес і “коронакриза”

Під час карантину в країні працювало близько 80% підприємств. Найбільше постраждали шість галузей економіки: транспорт, туризм, готелі, сфера обслуговування і розваг, роздрібна торгівля непродовольчими товарами.

Для мікробізнесу і малого бізнесу Кабмін ухвалив ряд програм. Вони можуть отримати так звані податкові канікули, рефінансування своїх кредитів під нуль відсотків з розстрочкою від сплати тіла кредиту.

Ще одна програма допомоги – “Нові гроші”, де мікробізнес і малий бізнес може взяти кредит під 3% для того, щоб зберегти робочі місця.

Невиплата обіцяних грошей медикам

Лише у Полтавській області медики отримали 300% надбавок у повному обсязі. В уряді проведуть службове розслідування, аби з’ясувати, чому протилежна ситуація виникла в інших регіонах.

Покарання для них буде, каже Шмигаль. “Для мене це не припустимо, коли на всіх рівнях ми про це заявили, виділили гроші, бо хочемо простимулювати і відзначити лікарів, які як бійці стоять на передовій”, – пояснив прем’єр. 

За словами очільника уряду, причина такої ситуації знайдена. Крім того, ситуація і на його контролі, і на контролі президента. 

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...