Битва за землю

armrestling 1
Поділитися новиною

armrestling 1Нагадаємо, 10 квітня на сесії районної ради у «Різному» виступив голова Краснолуцької ОТГ Віктор Романенко, який розповів про конфлікт із депутатом районної ради Миколою Грицаном.

Голова ОТГ повідомив: «Конфлікт стався через земельну ділянку, яка знаходиться у комунальній власності Краснолуцької сільради. Раніше ця земля належала ФГ «Колос», а в 2019-му була передана до ОТГ. Коли заїхала техніка обробляти цю ділянку, я викликав правоохоронців. Приїхав і Микола Грицан. Він ображав працівників поліції, мене, старосту Малопобиванської сільради. Погрожував. Прошу начальника Гадяцького ВП із відповідальністю поставитися до розгляду цієї справи і дати адекватну оцінку діям цього чоловіка. Вважаю, що своїми діями він дискредитував депутатський корпус і все місцеве самоврядування, бо під час конфлікту неодноразово посилався на те, що він депутат. Звернення у поліцію я написав, склали протокол».

Ми звернулись до Миколи Грицана із проханням прокоментувати ситуацію та обґрунтувати свої дії.

«Згідно рішення Гадяцької районної ради, на сесії 22 грудня 1999 року земельна ділянка площею100 га була надана громадянину Василю Доленку для ведення селянського (фермерського) господарства. У 2000 році він створив ФГ «Колос» та згідно Державного акту на право постійного користування землею обробляв цю ділянку. Але у 2002 році Василь Доленко помер, а земля й досі знаходиться у користуванні ФГ «Колос», директором якого я є на даний час. Акт постійного користування ніхто не анулював, тому ми вважаємо, що законно працюємо на цій землі. У зв’язку з певними змінами у сфері земельного законодавства, виникла оця спірна юридична колізія. Я подав позов до суду, щоб установити законність дій ФГ «Колос». Перша інстанція мені надіслала відмову, я подав апеляцію, отримав також  відмову. Тоді звернувся до Касаційного господарського суду, і касаційний суд уже надав ухвалу призупинити справу до рішення Великої Палати Верховного Суду. Розгляд призначили на 30 березня, але згодом перенесли на 12 травня. За моїми даними, на даний час у Верховному Суді таких справ дуже багато, тому що у 1990-ті роки фермерським господарствам видавали саме такі акти на постійне користування землею.

ФГ щомісячно сплачує податок на цю землю у розмірі 18 тис. грн, і по факту у мене її ніхто не вилучив. Судовий процес ще не закінчений, тому я вирішив не втрачати час та засівати поле. Засіяли уже майже 70 га землі, коли на поле приїхав Віктор Романенко з нарядом поліції та звинуваченнями, що землю обробляють незаконно. Звісно, мене це обурило, адже документу, який відміняє моє право користування цією землею, мені ніхто не надав. То чому я маю припиняти роботу? Можливо, я трішки емоційно  себе поводив, хвилювався, і, як наслідок, поліція склала на мене адміністративний протокол. Згодом Віктор Романенко повідомив мені, що сільська рада має всі необхідні документи, які підтверджують право власності на цю землю. Але про це мене ніхто не попереджав. Також стало відомо, що голова ОТГ хоче виставити цю землю на аукціон. Я вважаю, що правильно буде дочекатись рішення суду, і вже потім стане зрозуміло, хто має право працювати на цій землі. Я готовий підкоритись рішенню Верховного Суду, навіть якщо воно буде не на мою користь».

Позиція голови Краснолуцької сільської ради Віктора Романенка:

«Документ, який анулює право використання ФГ «Колос» цих 100 гектарів, –  Витяг із єдиного Державного реєстру, де вказано, що земля є комунальною власністю Краснолуцької ОТГ. Кому цікаво, можете перевірити це самостійно у Державному земельному кадастрі. Згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції» інформація про власників та користувачів земельних ділянок по всій території України є відкритою. Це дозволяє здійснювати громадський контроль за використанням та обігом земель в Україні.

І до речі, акт постійного користування, який був виданий засновнику фермерського господарства Василю Доленку в 1999 році, анулювався у зв’язку його смертю. Тому до 2019 року Микола Грицан користувався землею незаконно. Якби Доленко був досі живий, то до 2019 року він міг зареєструвати цю ділянку відповідно до чинного законодавства і отримати право власності на неї. Тоді ніяких проблем не було б. Юридичної ваги цей акт у зв’язку із смертю Доленка тепер не має. І до речі, ми зверталися до Миколи  Грицана з листом ще восени минулого року, де вказали, що землю він обробляє незаконно. На підставі цього ж листа він і звернувся до суду. І якби був накладений арешт на землю до остаточного рішення суду, то ні Грицан, ні сільська рада не мали б права використовувати її. А так немає підстав навіть накласти арешт, тому що ділянка по закону належить Краснолуцькій ОТГ. Тож на даний час відповідно до Законів України уже готуються документи, землю ми повинні здати в оренду. Ця ділянка (100 га) складається з п’яти різних частин (як зазначено у паспорті), має різні кадастрові номери. Дохід від здачі її в оренду піде на розвиток громади».

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...