Які громади Гадяччини відмовились від пластикових «поминальних» квітів

пластикові
Поділитися новиною

пластиковіТрадиції нести пластикові квіти та вінки на могили близько 30 років. Особливо багато пластикових ритуальних виробів несуть на кладовища перед «поминальним понеділком». Ці букети потрапляють в Україну із Китаю, рік лежать на могилах, потім їх замінюють новим пластиком. Стару продукцію палять чи викидають на смітник.

Останнім часом в Україні стали активно говорити про заборону пластикових вінків і квітів. Еко-активісти в різних регіонах порушують цю проблему. Аргументи заборони прості й зрозумілі: по-перше, люди палять пластикові вінки, що завдає шкоди довкіллю (також це може спричинити пожежу на кладовищі). По-друге, вінки вивозять на смітник і це примножує загальну кількість пластику в природі. По-третє, пластикова квітка чи вінок не мають нічого спільного з виявом християнської віри.

Кого можна поставити в приклад екосвідомих міст і громад? Львів, Івано-Франківськ, Дніпро, Умань, Переяслав-Хмельницький, Жажків Черкаської області та Кременець Тернопільської області.

Маємо такі позитивні приклади й серед громад Полтавської області – Петрівсько-Роменська ОТГ, Краснолуцька ОТГ, а також Веприцька сільрада.

У той же час, деякі міста поки не готові до прийняття важливих рішень щодо екологічної безпеки. Полтава теж у їх числі. Рік тому електронна петиція місцевого еколога щодо заборони ритуального пластику була підтримана полтавцями і Полтавською міською радою. На 2020 рік міська рада навіть внесла до переліку регуляторних актів проєкт про заборону використання пластикових квітів і вінків. Але й досі не оприлюднено навіть текст відповідного акту, який має пройти ще ряд процедур.

До речі, Гадяцька міська ОТГ також досі не наважується заборонити ритуальні пластикові квіти та вінки. У минулому році напередодні Великодніх свят ми спілкувались на цю тему із заступником міського голови Геннадієм Дроботею. Тоді він погодився, що ритуальний пластик – це шкідливо. І пообіцяв, що у 2020 році міська рада винесе це питання на розгляд депутатів, і, якщо буде підтримка, то рішення про заборону обов’язково приймуть. Контроль за цим питанням залишив за собою.

Та з часом, обіцянка, мабуть, забулася – рішення й досі не розглядали. До того ж, у порядку денному сесії міської ради, яка відбулася 22 квітня, даного питання не було.  

Ми ж закликаємо дбати про своє безпечне майбутнє і рекомендуємо використовувати альтернативу штучній пластиковій символіці – живі квіти, висаджені в ґрунт, газонну траву, сухоцвіти та свічки, вінки з живих квітів та хвої.

 Підготувала Оксана Кириченко.

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...