Ранні овочі і зелень: поради гадячанам як вибрати?

овочі
Поділитися новиною

овочіІз приходом весни на прилавках побільшало ранніх овочів і зелені. На Великодні свята попит на цю продукцію різко зріс. Усім захочеться скуштувати за святковим столом молоді огірки, помідори, кабачки і капусту. Часто споживачі замислюються: чи безпечні ці продукти і чи не буде харчового отруєння через їх вживання. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області вирішили вчергове роз’яснити жителям Полтавщини, на що потрібно звертати увагу під час придбання ранніх овочів і зелені.

Спеціалісти Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області пояснюють: нітрати і пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть, тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не лише хімічний елемент, який додають у ґрунт, аби овочі швидше росли. Це й азот, який овочі поглинають з будь-якого ґрунту.

А от пестициди – хімікати, якими окроплюють овочі від шкідників. Вони набагато шкідливіші, адже нітратів може бути й норма, або овоч може їх мало вбирати в себе. А от пестициди на поверхні овочів залишаються, і їх потрібно ретельно змивати.

Головні правила вибору ранніх овочів:

Знати, які з овочів найбільше вбирають в себе нітрати. Це – редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. Із ними треба бути особливо обережним. Менше вбирають у себе хімії кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.

Знати, у яких частинах овочів зосереджена найбільша кількість хімії. У огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба шкірку зрізати.

У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки.

Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.

Звертайте увагу і на зовнішній вигляд овочів:

Свіжі здорові огірки – це темно зелені з твердою шкіркою плоди. Добре, якщо на них є ще не відпала квіточка і пилок на шкірці.

Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень –темно зеленого кольору з не зім’ятими, витягнутими листочками.

Свіжа капуста повинна бути легкою, але твердою, а її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не облізлими та засохлими.

Важливо правильно обробляти свіжі овочі та зелень! Варто пам’ятати, що повністю звільнити овочі від нітратів неможливо, але зменшити їх кількість цілком реально.

Для цього необхідно:

– ретельно вимити овочі та замочити їх на 20 хвилин у воді, воду злити та змочити іще раз;

– не рекомендується вживати стебла зелені (кріп, петрушка та інші), так як вони накопичують більше нітратів, ніж листочки;

– такі овочі, як редиску та огірки, бажано очищати від шкірки, зрізати плодоніжку та хвостик;

– при термічній обробці рівень нітратів знижується, але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння;

– овочі, які не будуть піддаватись термічній обробці, перед вживанням збризніть лимонним чи гранатним соком (кислота, яка в ньому міститься, має властивість знешкоджувати нітрати).

Зверніть увагу: дітям, людям похилого віку і з хворим шлунком вживати ранні овочі слід дозовано.

Памятайте! Овочі та зелень, як вітчизняного, так і іноземного виробництва, що реалізуються на території України, повинні бути безпечними для життя і здоров’я людей, відповідати вимогам українського законодавства з безпеки та окремим показникам якості харчових продуктів.

І головне – зберігайте чеки, щоб без проблем довести факт покупки.

«БМ»

Якщо у вас виникли сумніви щодо якості харчового продукту чи неправильного маркування, звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області для вжиття невідкладних заходів зі скаргами на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua та/або за тел. громадської приймальні (0532) 60-66-47; тел. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини: (0532) 56-99-63; тел. Управління захисту споживачів – (0532) 54-57-59.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...