За підпал сухостою в Україні підвищено штрафи у 18 разів

08 shtraf 958x608
Поділитися новиною

08 shtraf 958x608Парламент підвищив штрафи за підпал сухостою у 18 разів. Можливо, страх штрафів спинить тих, хто постійно палить траву, через кого займаються ліси і поля, торфовища, гинуть тварини.

Про це повідомляє МВС України.

Верховна Рада України прийняла законопроект №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу)». «За» проголосували 328 народних депутатів.

Прийнятий проект закону суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Згідно із законом, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн або обмеженням волі терміном до трьох років.Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.

Тож вкотре закликаємо не палити траву та не спалювати сміття! Будьте обережні з вогнем, та не залишайте після себе тліюче багаття після відпочинку! 

1 коментар до “За підпал сухостою в Україні підвищено штрафи у 18 разів

  1. Тільки вийшов указ про створення 6 дослідних станцій в Чорнобилі, то відразу розпочалася пожежа. Випадковість??? З сухою травою і деревами треба боротися (розчищати, утилізувати). Це міна сповільненої дії. Будь який недопалок може призвести до пожежі. Бачили, що взимку було в Австралії, то влітку буде у нас. Люди можуть збирати сухостій, але потрібні організації які будуть його або контрольовано спалювати, або пресувати у сітки-мішки та спалювати у котельнях (для виробництва теплої води), чи робити компост (його треба постійно перевертати та зволожувати). В заповідниках, деякі червонокнижні рослини (напр. сон трава) потребують осіннього спалювання сухостою. Взагалі рекомендації повинні складати фахівці з екології, ботаніки і МНС. Можливо треба, щоб місцеві ради видавали безкоштовно дозволи на зпалювання сухостою, але, той хто взяв дозвіл і буде нести відповідальність. Також можна видавати рекомендації по техніці безпеки…

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...