Вимушена відпустка. Кому завдав збитків карантин?

зміни лікарня
Поділитися новиною

зміни лікарняІз 12 березня в Україні було запроваджено тритижневий карантин, але 24 березня Верховна Рада України прийняла постанову про його продовження до 24 квітня включно та введення стану надзвичайної ситуації задля протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Із поширенням пандемії коронавірусу карантинні заходи по всьому світу стали жорсткішими — наразі це чи не єдиний спосіб запобігання розповсюдження вірусу. Нагадаємо, 16 березня ми припинили авіасполучення зі світом та закрили кордони для іноземців. А вже наступного дня в містах України припинили роботу розважальні заклади та ресторани, зупинилось міжміське сполучення та обмежився рух громадського транспорту. Такі заходи негативно відобразилися на фінансовому стані більшості дрібних підприємств, магазинів, працівників ринків, перевізників.

До речі, введення обмежень відчули на собі й таксисти. Раніше, наприклад, була й нічна зміна. Водії в основному стояли біля місцевих розважальних закладів, барів. Зараз цього всього немаєв нічну зміну ледь декілька поїздок. Майже усі перейшли на денну. Як розповідають місцеві таксисти, в п’ятницю-неділю завжди «робилася хороша каса», бо вночі люди гуляли. Зараз, оскільки все закрито, люди сидять вдома, і необхідність кататися вночі відпала взагалі. Але роботи немає і вдень. Не працюють школи, дитячі садочки, гуртки, більшість магазинів, тому у містян потреба кудись їхати відпала. Лише вранці та ввечері можна «когось піймати». Чекати замовлення по кілька годин немає сенсу, тому багато таксистів зараз теж пішли у вимушену відпустку.

Також збитки мають і міжміські перевізники. У нашому місті їх налічується близько десяти, і вони також опинились у скрутному становищі після введення карантинних заходів.

Потерпають і власники більшості магазинів промислових товарів, адже прибутку немає, а за оренду приміщень платити потрібно. Деякі орендодавці скасували орендну плату на час карантину, але більшість підприємців все ж мають сплачувати її.

Не менш стурбовані і продавці на ринках та так звані стихійники. В країні за останній час пройшла хвиля закликів до влади щодо відкриття міських ринків. Супермаркети та продуктові магазини продовжують свою діяльність, а працівники ринків залишилися без роботи, а відповідно і без засобів до існування. Влада може дозволити роботу окремих продуктових ринків під час карантину за умови виконання ними низки правил. Про це сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. «Наразі ми відпрацьовуємо питання щодо продуктових ринків. Якщо ринки будуть дотримуватися даних норм та протиепідемічних заходів, частина з них зможе працювати, а частина все ж таки буде закрита. Оскільки велике скупчення одночасно біля продуктового лотка та тому подібне може призводити до інфікування саме людей, які перебувають на цьому ринку».

Утішитися нічим. Економіка країни й так була не на вищому рівні, а з приходом епідемії її стан взагалі погіршився. Люди в паніці скуповують продукти харчування та товари першої необхідності. Це спричинило підвищення цін на товари, а також ріст курсу валют у банках та обмінниках. Та все ж основним завданням наразі залишається боротьба з поширення епідемії. А вже потім ми будемо налагоджувати економічний стан у країні, якщо виживемо.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...