ХРОНІКИ КАРАНТИНУ ПО-ГАДЯЦЬКИ

ЗАЛИШАЙТЕСЯ ВДОМА
Поділитися новиною

ЗАЛИШАЙТЕСЯ ВДОМАНагадаємо, із 12 березня в Україні запроваджено тритижневий карантин та низку інших заходів із протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Рішення про впровадження карантинних заходів та обмежень дозволили приймати органам місцевого самоврядування самостійно.

Незрозуміло чому, але керівництво міста та району не поспішало приймати рішення стосовно тих чи інших обмежень. Найімовірніше, вичікували час і спостерігали за діями керівників сусідніх міст та областей. Але коли в Україні почали виявляти перших інфікованих на коронавірус, обмеження таки довелося вводити. Нарешті 17 березня було скликано спільне позачергове засідання районної та міської комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому розглядали єдине питання – «Щодо запобігання занесенню і поширенню на території Гадяцького району гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, та ознайомлення з постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211(із змінами)». Щоб попередити розповсюдження коронавірусної інфекції (COVID-19) на території району та міста, заборонили проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 10 осіб; роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торгівельних ринків та несанкціонованих ринків, закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення; регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями); проведення особистих прийомів громадян у всіх структурних підрозділах міської, районної рад та РДА.

Як у Гадячі та районі дотримувались карантинних обмежень – читайте у матеріалі.

ЗАЛИШАЙТЕСЯ ВДОМА

У зв’язку з карантином українців закликали бути відповідальними та без потреби не виходити з домівок. Гадяцькі рятувальники приєднались до флешмобу і також закликали жителів міста та району пересидіти карантин вдома. Але попри попередження і обмеження вулиці міста не назвеш безлюдними, хіба що незвично порожньо на автобусних зупинках. А так гадячани активно гуляють містом та поспішають у якихось своїх справах. Людей у захисних масках на вулицях небагато. За нашими спостереженнями, лише кожен десятий одягає маску, виходячи з дому.

ЗАЛИШАЙТЕСЯ ВДОМА

Варто зазначити, що на початку встановлення карантинних обмежень на вулицях перебувало більшість дітей – посприяли тепла погода і карантин у навчальних закладах. Проте згодом батьки стали більш відповідальними, і дітей на вулицях поменшало. Та замість дітей на прогулянки вийшли безстрашні пенсіонери, які, до речі, перші в групі ризику по захворюваності на COVID-19. Люди пенсійного віку товпляться біля зачинених дверей державних установ, стоять у чергах біля банків, продуктових магазинів.

ТОТАЛЬНА ДЕЗІНФЕКЦІЯ

Міська влада ініціювала проведення профілактичних робіт по дезінфекції дитячих майданчиків, розташованих на прибудинкових територіях житлових будинків міста. Щоправда ніхто не потурбувався повідомити про те, який засіб використовують і чи безпечний він для населення. Тому жителі міста, зокрема підлітки, не боялися деззасобу – бігали за комунальниками і фотографували, поки ті працюють.  

ТОТАЛЬНА ДЕЗІНФЕКЦІЯ

У той же час, працівники комунального підприємства провели розпилювання дезінфекційного розчину на поверхнях, із якими найбільш контактують мешканці міста. Роботи провели на відкритих територіях: обробили дитячі майданчики, лавки, вхідні двері до багатоповерхівок, автобусні зупинки, територію залізничного вокзалу, входи до магазинів, банківських та інших державних установ.

Чесно кажучи, гадячани віднеслись до дезінфекції місць загального користування досить скептично. У сомережах іронізували, що бризкають «святою водою», яка просто заспокоює нерви… А комунальники навіть не намагались спростувати це чи хоча б просто пояснити, який засіб використовують…

МАГАЗИНИ ТА КАФЕ ПЕРЕЙШЛИ НА ДОСТАВКУ

Про карантин та суворі обмеження у Гадячі згадуєш лише тоді, коли бачиш зачинені магазини та попереджувальні написи «карантин».

До речі, деякі магазини закрились частково – консультують і видають товар через щілину або ж прочинене вікно. Деякі змінили режим роботи і встановили обмеження на продаж товару. Наприклад, щоб уникнути штучного ажіотажу, супермаркет «АТБ» ввів обмеження на продаж продуктів – в одні руки можна взяти лише визначену кількість товарів (вода, пиво і напої – не більше 12 одиниць в одні руки, інші товари – не більше 5). У прес-службі компанії пояснили, що такий захід вимушений – через паніку, спровоковану коронавірусом, спритні покупці почали скуповувати товари, а потім продавати їх втридорога.

МАГАЗИНИ ТА КАФЕ ПЕРЕЙШЛИ НА ДОСТАВКУ

У той же час деякі магазини намагаються працювати віддалено, через доставку товарів клієнтам додому. Наприклад, на період карантину безкоштовну доставку в Гадячі пропонують: підприємці, які займаються продажем м’яса та супутньої продукції, будівельний магазин «Молоток», садово-городній магазин «Фазенда», кафе «Formulа», «У Дімона», а також чимало дрібних місцевих підприємців.

ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОТОКУ ХВОРИХ ДО ЛІКАРНІ

18 березня відбулася позачергова 59-та сесія міської ради, на якій розглянули всього 2 питання. Перед початком сесії медпрацівники провели первинне обстеження присутніх (виміряли температуру) та обробили руки дезінфікуючими засобами.

ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОТОКУ ХВОРИХ ДО ЛІКАРНІ

Зміни до бюджету

Із вільних коштів бюджету виділено 100 тис. грн на організацію заходів боротьби з коронавірусом (придбання масок, захисних костюмів, спецзасобів для рятувальників, працівників санепідемстанції, поліції та інших організацій).

146250 грн – збільшена видаткова частина за рахунок вільного залишку:

50000 грн – матеріальний резерв;

51250 грн – ЦРЛ на тест-систему та ремонт ШВЛ апарату;

45000 грн – ПМСД на бактерицидні лампи та тести.

Головний лікар КНП «Гадяцький центр ПМСД» Віра Шаповал повідомила, що всі планові лікування, обстеження, профілактичні щеплення на час карантину відміняються. Усі питання щодо виписки рецептів на безкоштовні ліки рекомендується вирішувати в телефонному режимі із сімейним лікарем.

Лікарі пройшли навчання, тож знають, як працювати з інфікованими, як утилізувати спецодяг після контакту з хворими. В лікарні постійно проводять дезінфекцію приміщень. ВАЖЛИВО!

Прийнято рішення про розмежування потоку хворих, тобто, прийом пацієнтів із гострими респіраторними захворюваннями чи ознаками ГРВІ буде проводитись окремо, в інфекційному кабінеті, вхід до якого знаходиться, неподалік центрального входу до поліклініки, зліва. Пацієнти з іншими захворюваннями приймаються в поліклініці. Рентген для хворих на респіраторні захворювання проводитимуть у рентген-кабінеті, який знаходиться біля терапевтичного відділення, вхід з боку гаражів лікарні.

ВОДОПРОВІД ХЛОРУВАТИ НЕ ПОТРІБНО

У соцмережі гадячани активно поширили звістку про те, що вночі 23 березня будуть проводитись профілактичні роботи по знезараженню (хлоруванню) водопровідної мережі міста. Нібито цей захід вимушений поширенням коронавірусу, і задля безпечності води її потрібно прохлорувати.

Щоб спростувати чи підтвердити цю новину, ми зателефонували до Віктора Приходька, начальника Гадяцького ВУЖКГ. Він також чув про хлорування. Але запевняє, що ця новина фейкова:

«У мережі Фейсбук з’явилась інформація, що у місті Південне будуть хлорувати воду. А чому наші гадячани підхопили цю новину, я не знаю. Цілий день до мене із цим питанням звертаються.

Прошу пояснити людям, що це неправда. І не потрібно панікувати».

До речі, у Всесвітній організації охорони здоров’я повідомили, що даткові заходи з очищення і знезараження, у зв’язку з запровадженням карантину, не потрібні. Відповідно до інформації ВООЗ стосовно питної води, коронавірус COVID-19 у воді не живе та легко піддається окисленню.

 ЩО КУПУЮТЬ У МАГАЗИНАХ

Гадячани запасаються найнеобхіднішим, побоюючись дефіциту продуктів і медикаментів через пандемію коронавірусу. Найбільше беруть туалетний папір та дезінфектори для рук. Із продуктів купують все те, що має попит у «важкі часи» — гречку, макарони, борошно, консерви, цукор. Люди між собою жартують, що якщо вже вмирати, то «хоч перед тим наїмося»… До речі, серед найпопулярніших товарів від початку карантину в гадяцьких супермаркетах стали: крупи (зокрема гречана); пиво; туалетний папір; дезінфікуючі засоби; питна вода.

ПРОДУКТИ НАПЕРЕД ЩО КУПУЮТЬ В МАГАЗИНАХ

Проте підприємства, які виробляють продукти харчування, повідомили, що на час карантину не припиняють роботи, і товар буде в наявності та в достатній кількості. Також заспокоюють і на митниці: за 20 днів березня в Україну завезли на 40 тисяч тонн більше продуктів харчування у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Загалом імпорт продуктів харчування склав 158 тисяч тонн вартістю у 211 мільйонів доларів. Це значить, що продуктових запасів достатньо і скуповувати гречку та консерви на півроку уперед не+потрібно.

ШКОЛЯРІ НЕ НАВЧАТИМУТЬСЯ ВЛІТКУ

З 12 березня до 3 квітня в навчальних закладах триває карантин через коронавірус. Практично у всіх школах ввели дистанційне навчання – домашні завдання діти щодня отримують від учителів у месенжери або через соцмережі.

На час карантину припали й весняні канікули, які у школах Гадяча та району триватимуть з 23 до 29 березня. У цей період школярі не отримуватимуть домашніх завдань, дистанційне навчання припиниться, учителі матимуть час для самоосвіти.

І поки школярі таки мають час на відпочинок, у соціальних мережах почали активно поширювати черговий фейк, пов’язаний із карантином у школах. У чатах розсилають повідомлення, які містять нібито постанову Кабінету Міністрів, де написано, що навчальний процес не відбуватиметься із 12 березня по 29 травня, відповідно його перенесуть на червень-липень 2020 року.

Проте у Міністерстві освіти заперечили цю інформацію:

«На сьогоднішній день не відомо, чи продовжать терміни карантину. Поки що графіки закінчення навчального року не зміщені точно», – повідомила під час онлайн-трансляції на Facebook-сторінці Міносвіти в.о. міністра Любомира Мандзій.

Не зважаючи на канікули, сьогодні розпочинаються трансляції відеоуроків для школярів усіх класів на сайті erudyt.net. Відеоуроки можна переглянути в зручний час на YouTube.

ПРО ПОРУШЕННЯ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ

Із моменту впровадження карантину була створена спільна моніторингова група Гадяцького району та міста Гадяч для перевірки виконання рішень районної та міської комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у складі представників: РДА, виконкому міської ради, Гадяцького ВП, Гадяцького РС ГУДСНС, Гадяцького міжрайонного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Чесно кажучи, комісії у такому складі на вулицях міста чи району ми не зустрічали. А от правоохоронців у масках бачили – на Великому кругу вони умовляли дотримуватись умов карантину кількох стихійних торговців, які, не зважаючи на обмеження, вийшли продавати молоко.

ПРО ПОРУШЕННЯ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ

До речі, практично усі продавці, які займається торгівлею на стихійному ринку на Кругу, дотримались карантинних обмежень. Але вважають, що таким способом міська рада вбила відразу «двох зайців» – і забезпечила карантинні умови, і розігнала стихійний базар. Так це чи ні – дізнаємось після закінчення карантину.

Що стосується адмінпротоколів на порушників правил карантину у Гадячі та районі – від початку карантину правоохоронці склали всього 3 протоколи.

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...