Без паніки! Усі відділення ЦРЛ працюють

зміни лікарня
Поділитися новиною

зміни лікарняКілька днів тому Кабінет Міністрів визначив 240 закладів для госпіталізації пацієнтів із COVID-19. З них 12 – у Полтавській області. Це лікарні першої хвилі, тобто вони першими прийматимуть пацієнтів із коронавірусом. У МОЗ наголосили, що ці лікарні призначені для госпіталізації пацієнтів, стан яких погіршується. КНП «Гадяцька центральна районна лікарня» – одна із таких медичних закладів, визначених на Полтавщині. Як повідомили в МОЗ, пріоритетною для вибору лікарень була безпека пацієнтів – щоб госпіталізовані з COVID-19 отримували всі потрібні медичні послуги без необхідності переведення до іншої лікарні при погіршенні стану.

Дізнавшись про те, що Гадяцька ЦРЛ у переліку закладів, гадячани та жителі району забили на сполох. До редакції неодноразово зверталися із запитаннями чи правда, що лікарня тепер прийматиме тільки пацієнтів із ознаками захворювання на коронавірус. Тим часом районом поширились чутки, що Гадяцька ЦРЛ зачинилась на карантин і більшість відділень взагалі не працюють.

Щоб отримати достовірну інформацію стосовно режиму роботи лікарні, за коментарем ми звернулися до головного лікаря Гадяцької ЦРЛ Олександра Басараба. Він повідомив, що на час карантину лікарня обмежує прийом хворих, але не закривається:

«Центр ПМСД приймає хворих із підозрою на ГРВІ у кабінеті з окремим входом. А центральна районна лікарня госпіталізує тільки пацієнтів із ургентною (гострою) патологією. Тобто стаціонари працюють, але в режимі карантину. Наразі на лікуванні в стаціонарних відділеннях знаходиться близько 60 пацієнтів. Це дуже мало. Усі вони госпіталізовані «по гострих» показниках.

Операції проводяться, але тільки ургентні. Пологове працює – породіллі народжують у Гадячі, за виключенням тих, хто в групі ризику. Їх направляємо у Полтаву (але станом на 31 березня ще жодного пацієнта в інші лікувальні заклади не направляли). Терапевтичне відділення працює. Гострі стани, такі як інфаркти, інсульти лікуємо стаціонарно.

Стоматологія приймає пацієнтів із невідкладними станами – на прийомі є лікар-хірург і стоматолог-терапевт.

Повністю закриті на час карантину тільки офтальмологія і відділення відновної терапії – медпрацівники на робочих місцях, але задіяні для допомоги в інших відділеннях. Працювати нікого не змушуємо, розуміємо, що люди бояться. Близько 30 медпрацівників на час карантину виявили бажання залишатися вдома, більшість із них у тарифних відпустках. Але є й такі, хто «пішов» на самоізоляцію із збереженням виплати середньої зарплатні.

Планова терапія на час карантину не проводиться. Обмеження у роботі медзакладу

введені для того, щоб зменшити кількість контактів між хворими і захистити своїх співробітників від пацієнтів, які не дотримуються карантинних обмежень (не використовують маски)».

Пацієнтам із незначними (не гострими) скаргами на погіршення здоров’я головний лікар ЦРЛ радить звертатись до сімейних лікарів. Консультації щодо лікування можливі у телефонному режимі.

До речі, від 30 березня на території лікарень першої хвилі госпіталізації почали встановлювати тимчасові пункти скринінгового медичного сортування хворих на COVID-19. Такий пункт встановили і на території Гадяцької ЦРЛ. Усі пацієнти з ймовірними симптомами коронавірусу, які звертаються у заклад охорони здоров’я, будуть проходити первинне скринінгове медичне сортування ще до входу у приймальне відділення. Первинне скринінгове медичне сортування включає: одягання медичної маски на пацієнта та його супровід; безконтактне вимірювання температури тіла пацієнта;

короткий збір анамнезу на виявлення респіраторних симптомів.

Це надасть медичним працівникам можливість розподіляти пацієнтів залежно від ступеню тяжкості та госпіталізувати в лікарні лише тих хворих, які потребують цілодобового медичного спостереження. Така схема сприятиме зниженню ризиків інфікування на території лікарні для інших пацієнтів.

Із слів Олександра Басараба, наразі пацієнтів із підозрою на COVID-19 у лікарні немає. Якщо вони з’являться, то відразу проходитимуть сортування у цьому пункті, який облаштований на базі намету ДСНС.

Згідно повідомлення Віри Шаповал, головного лікарня КНП «Гадяцький центр ПМСД», станом на 30 березня на самоізоляції у Гадяцькому районі перебуває 61 особа. Також 30 закінчили самоізоляцію, захворювання у них не виявлено.

Стан цих людей щоденно в телефонному режимі контролюють лікарі і правоохоронці. Особа, що знаходиться на самоізоляції, звітується про стан здоров’я. Також контроль за дотриманням самоізоляції ведуть і пересічні громадяни. Зі слів В.Шаповал, Гадяцький ВП іноді інформують про порушення режиму тією чи іншою особою в районі. А поліція, у свою чергу, потім повідомляє медиків. Але протягом останніх днів повідомлень від правоохоронців про недотримання самоізоляції не було.  

До речі, від 29 березня контроль за особами, які повернулися з-за кордону, став більш жорсткий. Усі без виключення проходитимуть обов’язкову обсервацію протягом 14 днів. Тільки після цього їх допускатимуть на територію країни без обмеження інших прав і свобод людини.

Оксана Кириченко.

Відповідно до даних Національної служби здоров’я, лікарні, які визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, мають необхідне обладнання, щоб надавати допомогу. Актуальну інформацію про лікарні та рівень їхньої оснащеності НСЗУ наносить на інтерактивну мапу. Так, за даними Служби, Полтавщина сьогодні має 113 місць для ізоляції хворих, 2663 ліжко-місця, 470 із яких – інфекційні та 76 – у відділенні інтенсивної терапії, 107 апаратів ШВЛ, 63 анестезіологи та 154 лікарі (інфекціоністи, терапевти, педіатри).

Згідно цієї ж мапи КНП «Гадяцька центральна районна лікарня» має 3 місця для ізоляції хворих, 200 ліжко-місць, 20 із яких – інфекційні та 6 – у відділенні інтенсивної терапії, 11 апаратів ШВЛ, 5 анестезіологів та 10 лікарів (інфекціоністів, терапевтів, педіатрів).

LIVE OFFLINE
track image
Loading...