Приїхав з-за кордону здоровий чи хворий – сиди вдома

сиди2
Поділитися новиною

сиди2З-за кордону в Україну через пандемію коронавірусу хочуть повернутися трохи більше 20 тис. громадян, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Голова відомства наголосив, що абсолютну більшість українців, які виявили бажання повернутися, вже вивезли, але найскладніша ситуація з поверненням – у країнах Латинської Америки і Тихоокеанському регіоні: через далеку відстань, недобросовісну роботу деяких туроператорів і поведінку окремих громадян, які хочуть повернутися безкоштовно.

Станом на 31 березня на самоізоляції перебувають 2048 мешканців Полтавщини. Із них мешканців Гадяцького району 61. Також, станом на 30 березня, 30 осіб із Гадяцького району закінчили самоізоляцію.

У той же час, згідно достовірної інформації, у Гадяч та район з-за кордону повернулося набагато більше людей. Багатьох із них помічали під час прогулянок містом чи у супермаркетах, а це значить, що вони не дотримуються самоізоляції і є ймовірними носіями та поширювачами інфекції.

Якщо ви житель області й прибули з країни, де поширений коронавірус, повідомити можна Департамент охорони здоров’я Полтавської ОДА, заповнивши форму звернення за посиланням https://forms.gle/TnYvf3R3YGrgfcEE6 . Дані потім передадуть у базу епідеміологів, і вже ті, спільно із поліцейськими, відпрацьовуватимуть кожен контакт та кожну згоду про самоізоляцію. Якщо підписана згода буде порушена, людей притягатимуть до адміністративної відповідальності.

сиди вдома

Ізоляцію українців, які повертаються з-за кордону обіцяє перевіряти поліція. В Україні до несення служби залучені 14700 поліцейських та 2360 військовослужбовців Нацгвардії. Правоохоронці продовжують здійснювати заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції та охорони публічного порядку. З початку карантину поліцейські склали 1415 адмінпротоколів за статтею 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей». На території Полтавської області порушників небагато – складено лише 14 протоколів. У Гадяцькому районі порушень правил самоізоляції осіб, які повернулися з-за кордону, не виявлено.

Тому у зв’язку із загрозою поширення коронавірусної інфекції Гадяцький центр первинної медико-санітарної допомоги рекомендує пацієнтам із підвищеною температурою, поганим самопочуттям, сухим кашлем, які повернулися з подорожей або були у контакті з людьми, що перебували в закордонних поїздках (туристичних, службових та ін.) за межами території України, НЕГАЙНО звернутися в телефонному режимі до свого сімейного лікаря або за контактним номером реєстратури АЗПСМ м.Гадяч №1 (05354) 3-22-55; АЗПСМ м. Гадяч №2 (05354) 2-14-73. У вихідні та святкові дні звертатися за телефоном до приймального відділення КНП «Гадяцька ЦРЛ» (05354) 2-06-28.

Робота для попередження коронавірусу матиме сенс за умови, що люди будуть самостійно себе обмежувати. Правило просте: приїхав з-за кордону здоровий чи хворий – ізолюй себе: сиди вдома впродовж двох тижнів. 80-85% випадків захворювання на коронавірусну інфекцію протікають у легкій формі і не потребують спеціального лікування. Але обмежувати себе необхідно заради того, щоб не поширювати інфекцію та не наражати на небезпеку інших людей.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...