«Привласнили понад 100 мільйонів бюджетних коштів?»

1привласнили
Поділитися новиною

1привласнилиНагадаємо, у одному із попередніх номерів тижневика була опублікована стаття «Гадяцька РДА передавала в оренду землі до 2066 року», в якій йшлося про кримінальне провадження, під час якого слідчими встановлено фактичні дані, які вказують на те, що 29.12.2018 посадовими особами Гадяцької РДА передано в оренду СТОВ «АГРОСТИЛЬ» нерозподілену земельну ділянку, площею 23,5580 га, розташовану на території Біленченківської сільради, строком до 31.12.2066 року.

Відразу після виходу тижневика на нашу електронну адресу надійшла інформація у якій чітко вказано, скільки і кому наділила земельки Гадяцька РДА. А пізніше нам стало відомо про те, що на адресу Державного бюро розслідувань і Національного антикорупційного бюро України, надійшла заява про вчинення злочинів посадовими особами РДА. Повний текст заяви, а також відповіді на неї – далі.

Заява про вчинення злочинів

І. Зловживання службовим становищем, привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб, порушення при здійсненні публічних закупівель.

Наближені до районної влади та особисто до голови Гадяцької РДА 2014-2019 років МАТЮШЕНКА О.В. (вигодонабувача) особи серед них і куми і брати і друзі дитинства (Кондратенко, Кизь, Каменко, Токаренко, Харадзе, Мотренко, Аватор і Ко) формально є засновниками, керівниками та бенефіціарами фірм цієї злочинної групи.

Використання (освоєння, присвоєння та конвертування) коштів Державного бюджету України, бюджету Полтавської області, районного та сільських бюджетів Гадяцького району в 2016-2020 роках пов’язаними з головою Гадяцької РДА Матюшенко О.В. особами: ТОВ «Гранд-строй-сервіс» 199000 грн.; ТОВ«ГРАНД-СТРОЙ-СЕРВІС» 25511456,26 грн.; ТОВ «ДАТА АМ» 546 175,45 грн.; ФОП Мотренко Ю.М. 705 950,20 грн.; ФОП Каменко С.М. 2 543 372,60 грн.; ТОВ «ІНТЕР А» 4 850 475.80 грн.; ТОВ «Мобі – А» 3 900 585,72 грн.; СОК «Гадяч Сад» 1 364 290 грн.; ТОВ «Буд-Проект-Строй» 5 794 926,98 грн.; ТОВ «АВАТОР-ГРУП» 1 762 769,21 грн.; ТОВ «ЄВРОБУД-СТРОЙ» 10 221 704.85 грн.; ТОВ «Атлант-7» 4 443 582.11 грн.; ТОВ «МОВ – 2013» 576 160,45 грн.; ФОП Харадзе О.С. 1 098 130,31 грн.; ТОВ «ТОРГПОСТАЧ-ПЛЮС» 5 458 936,52 грн.; ТОВ «КВА» 21 669 233,31 грн.; ФОП Рудяк В.М. 595 530,90 грн.; ФОП Куліш Р.С. 208 614,60 грн.; ФОП Король О.О. 577 815 грн.; ФОП Підгайко О.О. 1 427 728,80 грн.; ТОВ «ІРІСМАРКЕТСЕРВІС» 2 623 187,06 грн.; ФОП Цінченко К.В. 1 540 660 грн.; ФОП Стрижак С.І. 989 507,30 грн.; ТОВ «Максімаркет» 4 436 594,93 грн.; ФОП Патюк О.А. 816 726,05 грн.;

Загальна сума 103 863 114,41 грн.

Наведений список взятий з публічних онлайн-сервісів та не є вичерпним. Тут вказано тільки левову частину прямих неконкурентних угод розпорядників та отримувачів бюджетних коштів (коштів платників податків) з постачальниками товарів, робіт та послуг на загальну суму понад 100 мільйонів! гривень. Всі закупівлі товарів, робіт і послуг здійснено у СВОЇХ усупереч вимогам положень статей 2, 20-32 Закону України «Про публічні закупівлі» в 2016-2020 році без проведення процедур відритих торгів, за наявності підстав для їх проведення, без будь-якого моніторингу (дослідження, вивчення) цін на аналогічні товари (послуги). Всі без виключення закупівлі штучно розбиваються та здійснюються окремими партіями, з метою уникнення відкритих торгів.

Перелічені контрагенти обслуговують виключно бюджетні та комунальні організації району (освіта, культура, соцсфера, медицина, сільські ради і т.п.) під найжорсткішим контролем особисто пана Матюшенка. Жодних відомостей про приватні контракти!

Аналізом ланцюгів постачання ТМЦ просліджується безтоварність фінансово-господарських операцій та, як наслідок, привласнення та розтрата бюджетних коштів.

Про кожне виділення коштів та їх перерозподіл комерсанти знають раніше керівників фінансових підрозділів РДА. Всі зміни до районних програм соціального та економічного спрямування виписуються вже під конкретні товари та конкретних постачальників. Тут же легко прослідкувати, як пани голова Гадяцької РДА та голова Гадяцької райради з неабиякою жадібністю не втратити жодної копійки, як ляльководи керують «депутатським корпусом» Гадяцької районної ради.

При витрачанні цих бюджетних коштів замовниками не проведено жодної конкурентної закупівлі. А скільки б коштів можна було зекономити за умови проведення прозорих публічних закупівель через портал «Прозорро»?

Головними покупцями та замовниками широкого спектру усіх видів товарів, робіт та послуг (канцтовари, обладнання, устаткування, господарські товари, медичні товари, ремонти, дороги, офісні меблі, Інтернет, комп’ютерне обладнання, щебінь, асфальт, пісок, сіль, сміттєві баки – все це та навіть більше) у всіх цих схемах підконтрольні головам РДА та райради підприємства, установи, організації та заклади, ось основні з них:

Відділ освіти Гадяцької РДА, КП «Сервіс» Гадяцької районної ради, Комунальне некомерційне підприємство «Гадяцька ЦРЛ», Гадяцька районна рада, Гадяцька РДА, Відділ культури Гадяцької РДА, «МПО Краснолуцької сільської ради», виконавчий комітет Петрівсько-Роменської сільради,КНП «Гадяцький ЦПМСД», Регіональний сервісний центр, Управління агропромислового та економічного розвитку Гадяцької РДА, Відділ управління майном Гадяцької райради, Управління соцзахисту населення Гадяцької РДА, Гадяцький центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Мартинівська, Плішивецька, Великобудищанська, Римарівська, Сарівська, Лютенська, Соснівська, Рашівська, Веприцька, Вельбівська, Лисівська, Ручківська сільські ради.

Прямі договори від імені РДА підписуються паном Матюшенком зі своїми сателітами- друзями дитинства, кумами, братами (Кондратенко, Кизь, Каменко, Харадзе, Токаренко, Мотренко, Аватор і Ко), в той час коли це є прямим реальним конфліктом інтересів голови РДА за статусом посади в розумінні ЗУ «Про запобігання корупції».

Всі ці діяння керманичів районної ради та РДА та їх подільників, спільників (керівників підприємств, організацій та установ державного сектору економіки Гадяцького району) містять ознаки організованої злочинної групи.

ІІ. Зловживання службовим становищем при передачі в оренду земельних ділянок.

Окрім цього протягом 2016-2019 років вчинено протиправні дії з боку службових осіб Гадяцької РДА та інших посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування Гадяцького району, що пов`язані із привласненням, розтратою майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у сферах розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності та використання коштів державного бюджету під час закупівлі товарів та послуг із рядом суб`єктів господарювання.

О.В. Матюшенко передавав у довгострокове користування земельні ділянки СТОВ «АГРОСТИЛЬ», СТОВ «ФОКУСАГРО», ТОВ «Інтер А», ТОВ ЄВРОБУД – СТРОЙ, ТОВ «Торгпостач-плюс», КП «СЕРВІС» Гадяцької райради, у період з 2016 по термін перебування його на посаді, під найнижчі відсоткові ставки орендної плати в розмірі 3-7-10% від нормативно грошової оцінки земельної ділянки по відповідним заявам орендарів, в той час коли всім іншим не менше ніж 12%. Наприклад, Матюшенко О.В. передавав у довгострокове користування земельні ділянки СТОВ «ФОКУСАГРО», на 49 років, без будь яких аукціонів та публічної інформації, 29.12.2018 розпорядженням № 790 передано у користування до 31.12.2066 року нерозподілені земельні ділянки на території Гречанівської сільської ради. При укладенні договору визначено найнижчу відсоткову ставку орендної плати в розмірі 3 % від нормативно грошової оцінки земельної ділянки по відповідним заявам орендарів.

Так само незаконно передано Гадяцькою РДА в оренду близько 1000 га земельних ділянок суб`єктам господарювання протягом 2014-2020 років, і зокрема СТОВ «АГРОСТИЛЬ», СТОВ «ФОКУСАГРО», ТОВ «Інтер А», ТОВ ЄВРОБУД-СТРОЙ , ТОВ «Торгпостач -плюс», КП «СЕРВІС» Гадяцької районної ради, ТОВ «Сади Гадяччини», СОК «Гадяч САД».

Враховуючи викладене вище, керуючись ст.ст. 60, 214, 215 КПК України,

  1. Прийняти та невідкладно зареєструвати цю заяву про вчинення злочинів, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  2. Розпочати за цією заявою про вчинення злочинів досудове розслідування у формі досудового слідства у зв’язку із вчиненням дій, які мають ознаки складу злочину.
  3. В ході досудового розслідування ініціювати проведення повного фінансового аудиту всіх закупівель бюджетних і комунальних установ, підприємств та організацій Гадяцького району за 2014-2020 роки на предмет відповідності вимогам законодавства України про здійснення державних і публічних закупівель, здійснення попередньої оплати.
  4. В ході досудового розслідування ініціювати перевірку законності передачі в 2014-2020 роках Гадяцькою РДА в оренду на 49 років суб’єктам господарювання з ознаками фіктивної діяльності земель сількогосподарського призначення.
  5. Повідомити мене письмово у встановленому законом порядку про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування злочину.

03.02.2020, С.Міняйло.

Відповідь Національного Антикорупційного бюро України:

«За результатами розгляду в межах компетенції вказаного звернення Головним підрозділом детективів НАБУ встановлено, що у ньому не викладено об’єктивних даних, що можуть свідчити про вчинення кримінальних корупційних правопорушень, віднесених до підслідності детективів НАБУ, у зв’язку з чим на даний час відсутні достатні правові підстави для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розгляд інших порушених у зверненні питань не відноситься до компетенції НАБУ.

Одночасно повідомляємо, що відповідно п.3 Положення про державну аудиторську службу України, затвердженого постановою Кабміну України від 3.02.2016 №43, здійснення державного фінансового контролю, спрямованого на оцінку ефективного, законного, цільового, результативного використання та збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, досягнення економії бюджетних коштів відноситься до основних завдань Держаудитслужби.»

Територіальне управління Державного бюро розслідувань у м. Полтава, повернуло електронне звернення назад, бо воно оформлене без дотримання відповідних вимог (не зазначено по батькові та місце проживання заявника). У той же час запропонували звернутися повторно, дотримавшись передбачених законом вимог щодо оформлення звернень.

Олександр Товстий.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...