Як не потрапити на автомобільний «розвод». Історія гадячан

аферисти
Поділитися новиною

аферистиБудь-який покупець або продавець авто – мішень в очах аферистів. Мережа рясніє публікаціями про «авторозводи». Найчастіше автомобільні аферисти для своїх злочинних схем використовують Інтернет, а саме спеціалізовані автопортали. Там вони і шукають свої жертви, розміщуючи дуже привабливу, але неправдиву інформацію. Адміністрація порталів бореться з ними, але час від часу хтось та й «попадається» на гачок. Минулого тижня гадячанка Анна поділилась із нами своєю історію про те, як вона ледь не потрапила на «розвод» від аферистів. І попросила розповісти про це нашим читачам, щоб уберегти їх від шахраїв:

«На OLX знайшли непоганий автомобіль. Зателефонували на номер, указаний в оголошенні, щоб подивитися автомобіль. Трубку взяв чоловік, відповів, що машина знаходиться в Гадячі, а власник у Полтаві в лікарні. Але показати авто не відмовився. Ми сказали, що зможемо через півгодини під’їхати, щоб подивитися машину. У відповідь почули, що по неї вже їдуть «перекупники». Тому, якщо ми дуже хочемо подивитися чи купити цей автомобіль, то повинні скинути на карту 4700 грн. Тільки після цього нам пообіцяли повідомити місцезнаходження машини.

Ми засумнівалися, зрозуміли, що це «розвод», і сказали, що це все якось дивно, а у відповідь почули «умри,с@ка» і ще купу лайливих слів.

До речі, наші знайомі теж телефонували і цікавились цим же автомобілем. То в них також просили кошти наперед…»

Ми також спробували зателефонувати на вказаний у повідомленні номер телефону. Дійсно, відповідає чоловік, але замість того, щоб спокійно погодитись на огляд авто, він просить переслати гроші на картку. На запитання, чи можна обійтися без передоплати, чоловік кинув слухавку. Ми прослідковували конкретне оголошення на даному Інтернет-ресурсі ще кілька днів. А вже 1 березня користувач видалив оголошення.

Згідно всеукраїнської статистики афери у сфері купівлі-продажу автомобілів – найпоширеніші серед Інтернет-шайхрайств. До того ж, найпоширеніша «схема» пов’язана з передоплатою: аферисти розміщують в Інтернеті оголошення про продаж машини, а зацікавленим під різними приводами пропонують скинути на банківську карту аванс. І, не дивлячись на те, що про такі схеми добре відомо, українці продовжують на них попадатись.

Щоб знати, як себе поводити у незрозумілих ситуаціях, нагадуємо декілька простих правил, яких варто дотримуватися, щоб не стати жертвою шахраїв:  

  • перевіряйте номер співрозмовника або будь-яку відому інформацію про нього в пошуку Google. Нерідко жертви шахраїв викладають інформацію про них у загальний доступ. Трапляється, що в оголошенні вказано один номер, а передзвонюють з іншого. Тоді варто перевірити обидва;
  • запитуйте додаткові фото товару з різних ракурсів;
  • не робіть попередніх оплат навіть у мінімальних розмірах;
  • нікому не висилайте жодних банківських реквізитів та копій інших документів (паспорта, ІПН);
  • звертайте увагу на дату реєстрації профілю на дошках оголошень (якщо йому кілька днів або тижнів, швидше за все, профіль створений шахраями).

І якщо все таки ви стали жертвою шахраїв, відразу звертайтесь у поліцію.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...