Села Гадяцького району не зникнуть із мапи країни

40414 1u
Поділитися новиною

40414 1uУ січні Кабінет Міністрів України направив на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Законопроєкт унормовує порядок та встановлює чіткі процедури, як і які органи влади можуть вирішувати в нашій державі питання адмінтерустрою.

Такі норми вкрай потрібні країні, яка проводить реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Бо відтоді як Україна відновила свою незалежність, досі користується радянськими нормами – Указом Президії Верховної Ради Української PCP «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української PCP» від 12 березня 1981 року.

Серед населення почалася паніка, адже люди вважають, що внаслідок прийняття цього законопроєкту країна втратить сотні міст і селищ. Автори твердження про «втрату сотень міст і селищ» посилаються на проєктну статтю 10, яка визначає категорії населених пунктів: «…Місто є населеним пунктом із переважно компактною забудовою, загальною чисельністю населення не менше, ніж 20 тисяч жителів. Село є населеним пунктом, загальною чисельністю населення не менше, ніж 5 тисяч жителів…»

Подібна паніка спостерігалась і серед жителів Гадяцького району, яких також налякала перспектива зникнути з мапи району у рамках адмінреформи.

Паніку розвіює Міністерство регіонального розвитку. Як виявилось, усе не так критично.

Наприклад, усі поселення, які мають 20 тисяч жителів і більше, запропонували вважати містами. Та це не значить, що ті міста в Україні, які мають меншу чисельність, втратять свій статус. Населені пункти, яким статус міст було присвоєно до набуття чинності відповідною нормою проєкту, збережуть цей статус. Навпаки, села з населенням понад 20 тисяч зможуть отримати статус міста.

Тобто ситуація взагалі не стосується Гадяцького району, адже сіл, які б налічували більше 5 тисяч населення, у районі немає.

Оксана Кириченко

За даними Держстату, станом на грудень 2019-го в Україні налічувалося близько 70 сіл із чисельністю населення понад 5 тисяч.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...