Життя в «уповільненому режимі»: гадячанка про коронавірус

вірус1
Поділитися новиною

вірус1Спалах нової інфекційної хвороби в Китаї зараз обговорює увесь світ. Коронавірус 2019 nCoV, який спалахнув у грудні в китайському місті Ухань, встиг спричинити шалену паніку в суспільстві. Але, виявляється, українці панікують навіть більше, ніж самі китайці. Гадячанка Руслана Шаманська вже кілька років живе та працює у Пекіні і про те, що насправді відбувається в країні, знає не з газет чи телебачення. Кілька тижнів тому вона прилітала у відпустку в Гадяч. Та, незважаючи на страшний вірус, уже повернулась назад до Пекіну. Що насправді відбувається в Китайській Народній Республіці, що розповідають люди, які там живуть? Про це та інше читайте у матеріалі.

 

Що кажуть їхні ЗМІ?

«Китайські медіа просять, перш за все, не панікувати і дотримуватися правил безпеки. Єдине, що змінилося, – це заклади масового скупчення людей зачиняються раніше. Та насправді це нормальна ситуація для цього періоду. Був китайський Новий рік і цілий тиждень тривали святкування. Містяни дуже повільно відновлюють роботу після свят. Зазвичай, якщо у цей період якісь заклади і відчиняються, то час роботи все одно скорочений.

Студентів, які зараз не в Китаї, просять не повертатися до 22 лютого. Чому так? Медики вже встановили, що цей коронавірус має інкубаційний період, який триває до 14 днів. Тобто, навіть якщо у чиємусь тілі зараз є цей вірус, то він може проявитися через два тижні максимум. Потім він житиме приблизно сім днів. Усе залежатиме від імунітету. Якщо імунна система швидко впорається, то людина, можливо, навіть не знатиме, що у неї був цей «смертоносний» коронавірус.

До того ж, ніхто не звертає увагу на цифри, які «говорять» про те, скільки людей в Китаї одужали. Натомість нам відомо про страшну кількість летальних випадків. У той же час, люди, які одужали, вилікувалися без вакцини, бо її ще немає. Тоді взагалі незрозуміло, чому цей вірус усі називають «смертоносним».

Загалом, паніки більше там, де зараз коронавірусу нема. Можливо, люди хвилюються, бо не можуть зрозуміти ситуацію. Китай досить закрита країна, і отримати інформацію із першоджерела у людей з інших країн немає можливості. Те, що світові та українські ЗМІ намагаються нагнітати, може бути пов’язаним із потребою підняття рейтингів каналів. Щоб тебе дивилися, треба розповідати про «дуже смертоносний вірус», від якого ми всі загинемо».

У Китаї знають, що робити

«Не можу сказати, що коїться по всій країні, бо живу північному районі Пекіну, в Чангпін.

Я працюю в місцевій школі. До 17 лютого у нас канікули. Взагалі у китайських школах канікули співпадають із Новим роком за місячним календарем, тому вся країна і так була в «уповільненому ритмі», оскільки всі роз’їхалися в рідні містечка та села. А цього року, в зв’язку з вірусом, зовсім повільний хід життя. Після канікул, швидше за все, карантин продовжать. Найімовірніше, будемо працювати вдома, практикувати «перевернуте навчання». Поки що кожного дня вчителі і учні відправляють дані про температуру свого тіла у школу. Впевнена, що так само роблять і в інших офісах.

Поки карантин, перебуваю вдома, із квартири виходжу рідко, лише за покупками. В магазинах людей дійсно небагато, всі в масках, звичайно. Продукти є, ціни не змінилися. Єдине, чого справді не купиш, це маски – в аптеках вони відсутні. Я привезла з України, тому поки що не переймаюся цим.

Читаю статті різних китайських ЗМІ в перекладі на англійську. Пишуть усі практично одне і те ж: що для захисту населення влада робить усе можливе. І це дійсно так. Чому я так думаю, розповім на прикладі місця, де я живу. Це величезне подвір’я, на якому розташовані 25 багатоповерхових будинків. Тут є свій фонтан, спортивні майданчики та інші різноманітні витвори ландшафтного дизайну. Щоб зайти на територію, потрібно відкрити електронним ключем ворота, під’їзд і квартиру. Оскільки територія справді величенька, туди можна увійти через 10 різних воріт. Але зараз вхід і вихід лише через центральні ворота. Гості повинні чекати біля воріт, поки не пройдуть повну перевірку: волонтери їм вимірюють температуру, дезінфікують руки , а потім ще й зв’язуються з господарем квартири, щоб той підтвердив, що гість дійсно до нього.

Тобто рівнів безпеки дуже багато».

«Світовий» антивірус

«У цілому інші країни світу, щоб уникнути інфікування свого населення, діють приблизно однаково – намагаються вивезти співгромадян із КНР і забезпечують їм карантин.

Бідніші країни в будь-якому випадку намагаються забезпечити підвищений огляд і вимірювання температури всіх, хто прибуває з Китаю (наприклад, як в Україні). До речі, Посольство України в Китаї постійно інформує українців про ситуацію в країні через офіційний сайт та чати в «WeChat». Я також відправляла реєстраційну форму про своє місце перебування в Китаї та контактні дані родичів. Про нас турбуються – українців із Уханю дійсно евакуювали, за бажанням. Також туристичні компанії забрали своїх туристів із острова Хайнань.

Також тренд останніх тижнів – скасування авіасполучення з КНР. Є і більш радикальні методи: влада Казахстану припинила навіть поштове сполучення з Китаєм».

Людство пережило і гірші штами вірусів

«Поділюся власними думками, які не співпадають із офіційними даними. Так, вірус десь є, він страшний і вбивчий. Дійсно, від ускладненої форми пневмонії помирають люди, але більшість похилого віку та з ослабленим імунітетом. Однак статистично цей вірус не такий вже й страшний. Наше людство пережило і гірші штами вірусних захворювань.

Чому Китай? Можливо, в цьому також є економічно-політична складова у ході «холодної війни» між Китаєм та США. Моя близька подруга живе в Сполучених Штатах, то у них там ЗМІ підняли рівень небезпеки вірусу до неймовірних висот. До 28 березня відмінені всі рейси до Китаю. Вважаю, що зараз у китайських школах та мовних тренінгових центрах буде брак вчителів-іноземців, бо великий відсоток серед них був саме американців, які просто побояться повертатися в Китай.

А ще китайці дуже вірять астрології. Так от, зірки «кажуть», що жовта зірка у 2020 році поселилася в п’ятому домі, що відповідає за катаклізми в світі. Саме тому січень був багатий на трагедії, включаючи наш збитий літак.

Але я, як і більшість китайців, вірю в весну. Вона прийде, розтануть сніги, а з ними і вірус. Цвітіння дерев та дзижчання комах відгонять вірус від Китаю та інших країн!

Все буде добре!»

Оксана Кириченко

Що таке новий коронавірус?

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Коронавірус 2019-nCoV – це передусім зоонозна інфекція. Тобто вона може передаватися від тварини до людини. Зазвичай такі віруси не несуть загрози для людей. Проте коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини.

Хто має вищий ризик отримання важкої форми захворювання?

Хоча вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.

Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією, вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Як захиститись від нового коронавірусу?

Багато компаній пропонують товари, медичні препарати, БАДи чи навіть вакцини, що мають вас захистити від нового вірусу. Проте наразі специфічного лікування та вакцини від уханьського коронавірусу не існує.

Станом на 8 ранку 15 лютого загальна кількість померлих від пневмонії, викликаної новим коронавірусом, зросла до 1,526 осіб. 

Кількість заражених в Китаї досягла 66 493 людей. Всього у світі — 67 088. Одужали 8 286 людей.

Ризик інфікування 2019-nCoV для населення країн Європи на даний час залишається низьким, незважаючи на те, що було зареєстровано декілька імпортованих випадків із 7 країн ЄС. Загальна кількість зареєстрованих випадків на цій території залишається низькою.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, не зафіксовано.

 

У Китаї коронавірусу дали тимчасову назву Novel Coronavirus Pneumonia (NCP) -пневмонія, що викликається новим типом коронавірусу.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...