Відвідувати дитячого лікаря-стоматолога потрібно двічі на рік

unnamedіасісічс
Поділитися новиною

unnamedіасісічс9 лютого – Міжнародний день стоматолога. Як запобігти карієсу в дітей радить директор КП «Міська дитяча клінічна стоматологічна поліклініка Полтавської міської ради».

Профілактика стоматологічних захворювань, як правило, включає дві складові частини – щоденну гігієну порожнини рота і зубів та регулярне проходження стоматологічного огляду.

Із появою перших молочних зубів кожні півроку дитину необхідно консультувати у стоматолога. Перше відвідування бажано зробити не пізніше, як у 1 рік, або, при потребі, й раніше. Завдяки ранньому спілкуванню малюка з лікарем-стоматологом можна вчасно виявити певну ваду зубощелепної системи.

Починати догляд за порожниною рота у дитини батьки мають також із появою молочних зубів. Крім того в грудному віці важливу роль у профілактиці карієсу відіграє повноцінне вигодовування малюка.

Із 2-2,5 років дитина повинна вміти самостійно чистити зуби під контролем батьків. Солодощі та солодкі кислотовмісні газовані напої – головний ворог зубів.

Неправильне харчування в поєднанні з поганою гігієною порожнини рота – прямий шлях до захворювань зубів. Щоб зуби були здоровими та міцними, дітям треба вживати більше продуктів, багатих на кальцій, а також сирих овочів та фруктів. Спрагу найкраще тамувати звичайною питною водою. Слід уникати надто гарячої або дуже холодної їжі.

Профілактичні заходи призначаються і масово – в організованих дитячих колективах, й індивідуально – з урахуванням виявлених факторів ризику. Рекомендації щодо прийому лікувальних препаратів дитині повинні надавати тільки фахівці. Найбільш ефективною є системна профілактика протягом багатьох років, а не призначення окремих заходів під час звернення в поліклініку.

Дієвим захистом профілактики карієсу є герметизація фісур. Глибокі фісури – це маленькі борозенки й поглиблення на поверхні зубів. Їх дуже важко чистити і тому вони є ідеальним місцем скупчення бактерій.  Герметизувати фісури доцільно в перші два роки після прорізування зуба – молочного або постійного.

Двоє із трьох дітей сьогодні мають неправильний прикус та порушення росту й прорізування зубів. Часто причиною зубощелепних аномалій є шкідливі звички. Перший огляд дитини ортодонтом повинен відбутися на 3-5 році життя. Саме в цьому віці можна розпізнати відхилення від норми та усунути шкідливі звички.

Батьки мусять пам’ятати, що відвідувати дитячого лікаря-стоматолога потрібно двічі на рік. Це дозволить виявити будь-які захворювання зубів і провести відповідне лікування вчасно.

Як лікар-практик, я хочу зауважити, що профілактичні стоматологічні огляди в організованих дитячих закладах мають бути регулярними. В цьому повинні бути зацікавлені не лише лікарі-стоматологи, а й керівники шкіл та дитячих садочків. Від нашої спільної праці залежить здоров’я дітей та їх гарні посмішки.

Валентина Даниленко, директор КП «Міська дитяча клінічна стоматологічна поліклініка Полтавської міської ради»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...