«У нас є значок, жильотка і картуз… І працюю я, як книжка пише!»

причини зупинки
Поділитися новиною

причини зупинкиТак спілкувався співробітник Лохвицького відділу поліції з водієм вантажівки, якого зупинив на дорозі.

Це відео набуло широкого поширення в соцмережі «Фейсбук». Причиною зупинки вантажівки, зі слів правоохоронця, була перевірка документів. Проте водій був категорично не згоден із цим, тому зняв відео і виклав його в Інтернет. У 6-хвилинному ролику видно, що поліцейський зупинив вантажівку, спочатку не представився, натомість почав запитувати про вантаж, який перевозить водій. Згодом представився, назвався сержантом сектору реагування патрульної поліції, нібито працює згідно якогось наказу (не конкретизував) і без будь яких причин попросив надати документи для перевірки. Водій же наполягав на тому, що зупинка ТЗ незаконна, а сам правоохоронець одягнений «не по формі», до того ж має неохайний вигляд. Через кілька хвилин сварки водій продовжив рух. А відео виклав у мережу.

Гадячани також долучились до обговорення цього відео і виявилося, що більшість не знає переліку випадків, які надають право працівнику поліції зупинити транспортний засіб.

Тому ми вирішили нагадати усім витяг із правил дорожнього руху, який стане у нагоді кожному водію.

Законом України «Про Національну поліцію» чітко визначені підстави, межі та спосіб обмеження вільного пересування громадян. Так, у статті 35 цього Закону встановлено, що поліцейський може зупиняти транспортні засоби, поінформувавши водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, у разі:

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

У кожному разі працівник поліції зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки, визначеної у цих статтях. Якщо поліцейський не може назвати причину зупинки, його подальші дії незаконні, і ви не зобов’язані їх виконувати. Тобто зупинка автомобіля задля «перевірки документів» – НЕЗАКОННА.

Будьте обережні на дорозі! Знайте свої права!

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...