Обіцяного три роки ждуть: медична реформа на Полтавщині

Лютенька амбулаторія
Поділитися новиною

Лютенька амбулаторіяЧиновники обіцяли за декілька місяців побудувати на Полтавщині 27 амбулаторій. Минув рік, але відкрили тільки одну.

Восени 2018 року Полтавська область замовила будівництво 27 сільських амбулаторій. Будівництво проходило в рамках програми «Доступна медицина», яку ініціював попередній президент. Амбулаторії почали будувати «з нуля» за типовими проектами Мінрегіону. Коробка медзакладу повинна бути з енергоефективних матеріалів. Проектом передбачалося придбання нових меблів та сучасної медичної техніки. Заклади розраховані на 3-7 лікарів, пише poltava.to

Мета будівництва нових амбулаторій: щоб мешканці віддалених населених пунктів могли отримати медичні послуги на місцях, а не їздили за десятки кілометрів у районні центри.

Фінансування проекту відбулося шляхом співфінансування: 70% коштів на об’єкт виділяла держава, 30% – місцевий бюджет. Замовником робіт є Департамент будівництва Полтавської ОДА. Різні підрядники отримали договори на будівництво, які коливалися від 7 до 13 млн грн, залежно від розміру амбулаторії.

Спочатку чиновники обіцяли завершення будівництва деяких амбулаторій до кінця 2018 року. Однак із часом терміни змінилися. Прес-служба ОДА писала про кожен крок чиновників: «Перші амбулаторії відкриють у квітні… травні… червні… через тиждень».

Але в обіцяний термін вони так і не з’явилися, а в договори постійно вносили зміни щодо строків робіт.

У той же час, паралельно із будівництвом, окремо для кожної майбутньої амбулаторії вже придбали нові автомобілі «Renault Duster». У Гадяцький район таких передали три – для амбулаторій, які будують у Петрівці-Роменській, Великих Будищах і Лютеньці.

Але з незрозумілих причин улітку 2019 року прес-служба ОДА перестала згадувати про хід будівництва амбулаторій… Тому обласне Інтернет-видання «Полтавщина» надіслало запит у Департамент будівництва із питанням: на якому етапі знаходиться будівництво медзакладів. У відповіді, яка оприлюднена на сайті ЗМІ, чітко вказано, що у 2019 році замовили будівництво 3 амбулаторій, а у 2018 році замовляли 27 амбулаторій, серед яких і три амбулаторії на території Гадяцького району.

Наприклад, у Лютеньці (на фото) на вул. Дружби будують амбулаторію на 1-2 лікаря, із житлом. На даному етапі будівництва завершено влаштування фундаментів, несучих стін, зовнішніх мереж, покрівлі, виконується внутрішнє опорядження та благоустрій. Використані кошти – 667 тис. 600 грн.

Лютенька амбулат.2

 

У Великих Будищах амбулаторію зводять на вулиці Травневій (на 1-2 лікаря, без житла). На сьогодні завершено влаштування фундаментів, несучих стін, зовнішніх мереж, покрівлі, виконується внутрішнє опорядження та благоустрій. Використано 502 тисячі гривень.

У Петрівсько-Роменській ОТГ амбулаторію будують на Соборній, 20. Уже завершено влаштування фундаментів, несучих стін, зовнішніх мереж, покрівлі, виконується внутрішнє опорядження та благоустрій. Використано 510 тис.100 грн.

По всіх об’єктах роботи виконує ТОВ «Літос».

У той же час, із 27 амбулаторій, які замовили у 2018 році, в експлуатацію ввели лише одну. Вона працює у селі Дмитрівка, поблизу Горішніх Плавнів. Амбулаторія обслуговує більш ніж 2800 осіб. ЗМІ припускають, що швидке відкриття амбулаторії відбулося завдяки залученню спонсорських коштів компанії Ferrexpo (Дмитрівка – рідна земля депутата Полтавської обласної ради Валерія Прядка).

Якщо вірити Департаменту, більшість амбулаторій майже готові. Залишилося облаштувати приміщення – побілити, пофарбувати стіни…

Дивно, що саме на найпростішому етапі «застрягли» усі роботи. В Департаменті пояснили, що жодних проблем немає і відбувається нормальний робочий процес. Зміна влади не вплинула на будівництво, а з фінансуванням все гаразд. Що ж, побачимо…

“БМ” за матеріалами «Полтавщини»

На фото будівництво амбулаторії у Лютеньці Гадяцького району. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...