Як минув «редакційний» рік

редак копия
Поділитися новиною

редак копияМи регулярно вимагаємо від чиновників та депутатів звітувати за пророблену роботу і сваримо, коли вони відмовляються це робити. Тому цього року ми вперше вирішили відзвітувати і нагадати своїм читачам, чим займались протягом року ми, колектив редакції.

Отже, окрім боротьби з комунальниками (потопи, ремонти, прибирання та ін.), розбірок та сусідських війн, висвітлення трагічних подій та інших скандальних ситуацій, ми:

 

 Допомагали розібратись, як платити за електроенергію 

2019 рік розпочався із того, що обленерго розділили на дві окремі компанії: ПАТ «Полтаваобленерго» (оператор системи розподілу електроенергії) і ТОВ «Полтаваенергозбут» (електропостачальник універсальних послуг, який продає електроенергію). Гадяцький центр обслуговування споживачів (далі ЦОС) ТОВ «Полтаваенергозбут» розмістили у приміщенні колишньої абонгрупи на Драгоманова, 2А. Проте після відкриття установи людям не допомогли розібратись із нововведеннями. Знову ж таки наткнулись на чиновницьку байдужість: люди не знали про нововведення, а працівники установи навіть не потурбувались про це повідомити…

Тому кореспондентам довелося розбиратися з новими платіжками і пояснювати, що робити і як платити.

3 школа – ремонт даху

Кілька років поспіль у «перлині Заяру» – школі №3 – були проблеми із дахом. Проте колишнє керівництво завзято робило вигляд, що нічого не помічає. Ми ж відреагували на скарги учнів та їх батьків і винесли цю проблему на обговорення. Закінчилося все капітальним ремонтом даху і звільненням директора школи.

Запсільський пісок

У селі Запсільське на території колишньої МТФ (молочнотоварна ферма) відкрили піщаний кар’єр і незаконно видобували пісок. Як виявилось, видобутком займається районне КП «Сервіс», а земельну ділянку, де беруть пісок і яка по документах значиться як «ділянка, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», передала комунальникам в оренду Гадяцька РДА.

Вельбівські активісти стверджували, що посадовці вийшли за межі своїх повноважень і, залучившись нашою підтримкою, під час зібрання у стінах РДА вимагали скасувати договори оренди. Посадовці проігнорували вимогу активістів – договори оренди не були скасовані, тому активісти звернулися до Генеральної Прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної реєстраційної служби України, Полтавської ОДА, Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель щодо проведення перевірки по даній справі та з метою захисту прав і притягнення посадових осіб Гадяцької РДА та КП «Сервіс» до відповідальності.

Ми були присутніми на кожному із зібрань по цьому питанню, висвітлювали його на сторінках тижневика та медіа-ресурсах і досі слідкуємо за ним – кілька тижнів тому у суді продовжили терміни досудового розслідування.

Не урочистий будинок

Вважаємо, що саме через нашу прискіпливу увагу і оприлюднення фасад Будинку урочистих подій цього року таки оновили. Востаннє ремонт проводився у жовтні 2010 року за кошти управління юстиції. Тоді зробили капітальний ремонт даху, обрядових залів та інших приміщень. Відтоді, не зважаючи на регулярні прохання працівників ДРАЦС провести хоч косметичний ремонт, кошти не виділяли ні з міського, ні з районного бюджетів.

Тижневик не обійшов увагою цю проблему, і міська рада нарешті зглянулась і виділила кілька тисяч гривень на проведення ремонту фасаду та розбитого негодою козирка. Звісно, роботи ще багато, але хоч так.

Екологія

Щороку навесні у Гадячі дві глобальних проблеми – спалювання листя і продаж пластикових поминальних вінків. На сторінках тижневика ми вже кілька років поспіль намагаємось вести боротьбу із цими явищами. А цього року перейшли до дії. У квітні правоохоронці приїхали на виклик працівників редакції і склали протокол про вчинення адміністративного порушення на громадянина, який спалював сухі рештки на узбіччі у пожежонебезпечний період. Тож справа таки зрушилася з місця.

Із розповсюдженням пластикових квітів до поминальних днів стало трохи важче – не дивлячись на те, що кілька ОТГ Гадяцького району вже заборонили використання та реалізацію штучних квітів, кошиків, вінків, виготовлених із пластику, міська рада поки утримує мовчазну позицію в цьому питанні. Проте, поспілкувавшись на цю тему із кореспондентом видання, заступник міського голови Г.Дроботя пообіцяв взяти його під свій особистий контроль і вже наступного року винести на розгляд депутатів. Що ж, побачимо.

Учили правильно паркуватися і проїжджати Круг

Хоч це і не наша робота, та люди звертаються навіть із такими питаннями. Тому довелося допомагати. Так склалося, що у Гадячі є найпроблемніше місце – Великий круг, де автомобілісти дуже часто люблять залишати свій транспорт на проїжджій частині. У той же час правоохоронці не надто квапляться їх штрафувати. Тому, щоб привчити людей до порядку, ми певний час набридали начальнику Гадяцького ВП із проханнями відправити патрульних на Круг. Подіяло ж – недобросовісних паркувальників стало в рази менше.  

 

Стихійна торгівля на Кругу

Найболючіша тема нашого міста. Чесно кажучи, здається, що вона ніколи не матиме кінця. На сторінках тижневика ми регулярно привертаємо увагу міського голови, депутатів, а також всієї громади міста до проблеми, яка потребує негайного вирішення.

Цього літа правоохоронці дійсно відреагували на наші критичні публікації – спільно з інспектором по благоустрою провели рейд «Боротьба із стихійниками». Але відчутного результату це не дало, адже продавці всерйоз їх не сприймають, а на зауваження не реагують, продовжуючи торгувати далі.

Усіх неодноразово попереджали про те, що згодом (тільки не зрозуміло коли) із стихійною торгівлею будуть боротися активніше, а всім «стихійникам» пропонують звернутися до керівництва ринку та перейти всередину. А поки цього не сталося, ми й надалі будемо фотографувати і висвітлювати цей безлад у центрі міста. Маємо надію, що колись, із зміною міського голови і депутатів, дійде черга й до облаштування нормального, цивілізованого місця для торгівлі.  

До речі, про тротуар

Приємно, що тижневику таки вдалося звернути увагу керівництва супермаркету «АТБ» на жахливий стан тротуару. Усього за кілька тижнів після публікації його відремонтували. А могли ж і без підказок це зробити… Нічого, нам не важко!

Новий «зимовий сад» у дитячій консультації

Також з’явився лише після публікації на сторінках тижневика та у соцмережах.

Оновлена конструкція вітражів, замінена металопластиковими вікнами, певний час залишалася порожньою. Кореспондент тижневика звернула на це увагу керівника закладу. На той час її запевнили, що мають ідею, як оновити конструкцію, а подальші роботи відтермінували у зв’язку із зайнятістю проектантів. Невідомо, скільки б ще пустували вітражі, але через кілька місяців після публікації реконструкцію завершили, і результат перевершив усі очікування. У прозорих конструкціях, замість горщиків із квітами, тепер встановлені великі, яскраві штучні квіти, м’які іграшки, різнокольорові камінчики і казкові замки. Вартість проекту – 32 тисячі гривень. І до речі, практично весь декор виготовлений працівниками закладу.  

Спортивний майданчик

Майданчик поблизу школи №2 завдяки «активній» молоді зруйнували – штучне покриття і огорожа потребувала заміни, воріт взагалі не було, огороджувальна сітка місцями прорізана та порвана, а ще купи сміття після «культурного» відпочинку.

Ми змогли знати крайнього, припозорити його на сторінках тижневика і вже за кілька місяців на реконструкцію майданчика виділили 1 млн. 300 тис. грн.. депутатської субвенції облради і розпочали ремонт.

Відкриті люки

Про це ми кілька разів наголошували головному лікарю Гадяцької ЦРЛ. Проте він намагався не звертати увагу на наші зауваження. А цього року таки дослухався – у серпні старі трухлі дошки, якими прикривали каналізаційні ями, закрили бетонними.  

Допомога

Пригадуєте історію Віктора Конькова із Донеччини, який невідомо як опинився у Гадячі, тиждень ночував на вулиці, поки не потрапив нам на очі? Ми цілий день намагались прилаштувати його хоч кудись, тільки б не залишити на вулиці. В результаті зв’язались із директором Гадяцького районного територіального центру соціального обслуговування населення, і саме вона передала його під соціальний супровід до центру Благодійної організації «Світло надії».

Моніторинг закупівель та судових рішень

І хоч чиновники та усі ніші публічні особи не дуже полюбляють наші рубрики «на лаві підсудних» та «РROZORRO», все ж ми зробили їх постійними. Протягом останнього року на сторінках тижневика вийшов цикл публікацій про виявлені правоохоронцями корупційні діяння посадових осіб та начальників установ і організацій. Та й реєстр судових рішень – також дуже цікава штука, з якої можна дізнатись чимало чиновницьких нечистих справ. Тому ми вирішили, що люди повинні знати своїх «героїв». І не помилились.  

 

Чесно кажучи, це лише маленька частинка проробленої нами роботи, оцінку якій даєте саме ви, наші постійні читачі. У наступному році обіцяємо працювати ще більше, щоб ви отримували лише найсвіжіші та найоперативніші новини.

Наша команда максимально робитиме усе, щоб тижневик залишався цікавим, корисним та потрібним для читачів.

Дякуємо вам, що не зраджуєте своїм уподобанням і з року в рік передплачуєте і купуєте нашу газету і долучаєтесь до підписників нашого медіа-ресурсу. Вдячні і тим, хто тільки-но, можливо, вперше долучився до читацької аудиторії. Обіцяємо – ми вас не розчаруємо!

 

Завжди ваш «Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...