Двірник: непомітна, але важлива професія

162967 2
Поділитися новиною

162967 2Ми часто не помічаємо двірників, а тільки результат їх роботи. Вони створюють нам зону комфорту. Займатись прибиранням повинна фізично підготовлена людина, тому що не всім під силу такі навантаження.

Особливо важко працювати двірнику взимку. Сильні снігопади, ожеледиця потребують для очищення багато зусиль та часу, а бурульки можуть ще й травмувати працівника.

Особливості професії

До роботи допускаються особи, які досягли 18-річного віку. Їм проводять інструктаж, який повторюють через кожні 6 місяців. Двірника забезпечують спеціальним одягом, сигнальним жилетом. Жінка це чи чоловік — значення не має. Головне, щоб претендент на посаду не був ледачим. Робота двірником передбачає виконання ряду обов’язків:

  • прибирати закріплену за ним територію згідно графіку;
  • в разі листопаду чи снігопаду проводити очистку;
  • посипати пішохідні зони під час ожеледиці піском чи іншими засобами;
  • слідкувати за тим, щоб проїзди і проходи на території були вільними для руху, достатньо освітленими в темний та нічний час;
  • дотримуватись правил безпеки.

162967 1

Часто двірник повинен доглядати за газонами. Він відповідає за довірений йому інвентар. Повинен вміти користуватися засобами пожежогасіння. Кожне підприємство може доповнювати чи коригувати список обов’язків. Працівник виконує тільки ту роботу, яку йому доручив керівник і по якій він проінструктований. Він несе відповідальність за неналежне виконання своєї роботи.

Переваги та недоліки роботи двірника

Роботи для комунальників є багато. Підприємства часто шукають двірників. Вільні вакансії бувають у кожному районі. Знайти їх можна на різних порталах, зокрема на сайті пошуку роботи jobs.ua.

162967 3

Щоб влаштуватись двірником, не потрібно мати спеціальну освіту. Займати посаду можуть представники різних груп людей. Головне, щоб не було медичних протипоказань до виконання важкої фізичної праці. Недоліки в роботі двірників:

  • важкий графік — часто потрібно працювати з самого ранку, прибирати територію необхідно в будні і свята;
  • невисока заробітна плата;
  • праця при різних погодних умовах — і в сніг, і в дощ, і в спеку;
  • травмування під час прибирання — наприклад, при обледенінні тротуарів існує ризик впасти, під листям може бути шприц, вколовшись яким, є ризик заразитись певною хворобою.

По території, відведеній під прибирання, часто рухаються транспортні засоби. Це потребує підвищеної уваги працівника.  

LIVE OFFLINE
track image
Loading...