Дороги, статистика по ВІЛ-інфікованих та результати об’єднання

апаратна
Поділитися новиною

апаратнаЩотижнева апаратна нарада відбулася 19 листопада.

Хід виконання робіт з ремонту доріг за 2019 рік.

На ремонт доріг було виділено 26 013 586 грн.. Освоєно 20 млн. 213 тис. грн..

*районний бюджет – 8 730 996 грн..,

*державний бюджет – 8 230,100 грн..,

*кошти сільських рад – 9 052 490 грн.

На поточний ремонт доріг виділено 5 млн.95 тис. грн.., на виготовлення ПКД 702,524 грн.., на ремонт державної дороги 1142472 грн.., на придбання щебеню, емульсії 1791,0 тис. грн.. Виготовлення проектно-кошторисної документації : за державний бюджет – 450 тис. грн.., за районний бюджет – 623,024 тис. грн.., за бюджет с/р – 300 тис. грн. Проведено капітальний ремонт доріг за рахунок державного бюджету на суму 4 млн. грн. Поточний ремонт доріг місцевого значення 5 млн. 294 тис. грн..Поточний ремонт доріг установкою УЯР виконано на суму 1791,00 тис. грн..Поточний ремонт доріг за рахунок державного бюджету виділено 3 230,1 тис. грн.., з них освоєно 3 225, 0 тис. грн.. Поточний ремонт дороги державного значення виділено з районного бюджету 1 142,472 тис. грн.. Ремонт комунальних доріг Гадяцького району виділено 7 млн. 964 тис. 726 грн., освоєно 7 млн. 223 тис. 449 грн.

Про створення обласної системи моніторингу і оцінки ефективності заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії ВІЛ-інфекції.

Загальна кількість зареєстрованих ВІЛ-інфікованих перевищує 170 осіб. Впродовж року в районі померло 4 ВІЛ-інфікованих. На даний час на диспансерному обліку в кабінеті «Довіра» перебуває 93 особи мешканці району та 2 переселенців. Серед них – 2 дітей хворих на СНІД і 4 дітей із ще не визначеним статусом. Заходи щодо запобігання поширенню епідемії ВІЛ-інфекції знаходяться під контролем Координаційної ради. На базі наркологічного кабінету поліклінічного відділення КНП «Гадяцька ЦРЛ» працює сайт замісної терапії метадоном. Станом на 1 листопада на замісній терапії перебуває 32 споживачі ін’єкційних наркотиків, з них 12 ВІЛ-інфікованих.

На даний час планове обстеження на ВІЛ-інфекцію пройшли 644 вагітних, з них 312 повторно. Осіб, які не пройшли відповідного тестування, не було. В поточному році безоплатне тестування на ВІЛ-інфекцію пройшли 2451 особа. З позитивним результатом не було виявлено. Обстежено 512 донорів з них 260 дворазово. Обстеження на TORCHC –інфекції пройшли 9 ВІЛ-інфікованих. В поточному році обстежено на гепатити В і С 3 ВІЛ-інфікованих.

Станом на 1 листопада на антиретровірусній терапії перебуває 77 осіб, серед них 2 дитини і 2 переселенці. Препарати отримують на базі Полтавського обласного Центру СНІДу та сайті АРТ кабінету «Довіра» КНП «Гадяцька ЦРЛ» безперервно. Стаціонарне лікування отримали 14 ВІЛ-інфікованих. На забезпечення діагностики та лікування цих пацієнтів затрачено 8414,17 грн. з місцевого бюджету. На обліку з приводу поєднаної патології (ВІЛ+туберкульоз) знаходиться 11 осіб. Всі вони перебувають під постійним медичним контролем. На даний час 3 хворих отримали санаторно-курортне лікування, 2 знаходяться на амбулаторному лікуванню з приводу активного туб процесу, 1 хворий лікується стаціонарно, 1 хворий самостійно перервав стаціонарно-курортне лікування з них 1 відмовився з ним проводиться відповідна робота щодо залучення до лікування. За 10 місяців в районі не було ВІЛ/СНІД хворих, що потребували паліативного лікування.

Співробітництво та об’єднання громад як шлях до сталого розвитку регіону

Проаналізувавши стан співробітництва та об’єднання громад, можна відзначити, що Гадяцький район утримує лідируючі позиції з впровадження механізму міжмуніципального співробітництва та має позитивні напрацювання в створенні об’єднаних територіальних громад.

Гадяцький район займає третє місце серед районів Полтавської області, які мають найбільшу кількість ОТГ.

За 4 роки впровадження реформи децентралізації в районі створено та діє 4 об’єднані територіальні громади у тому числі і Гадяцька міська ОТГ. У вересні 2019 року створено ще одну громаду – Великобудищанську. На 22 грудня 2019 р. плануються вибори голови та депутатів.

На даний час створені громади об’єднали в своєму складі 18 сільських та 1 міську раду. Це 67% від загальної кількості існуючих громад району. Територія, яка на сьогоднішній день охоплена ОТГ, становить 50% від загальної площі району.

Поетапно проводиться передача об’єктів комунальної власності на баланс ОТГ

З метою 100% покриття території області об’єднаними територіальними громадами, ОДА внесено зміни до Перспективного Плану, рішенням 27 сесії 7 скликання Полтавської обласної ради від 17.09.2019 р. №1155 «Про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області» затверджено ці зміни. Зокрема, це стосуються і Гадяцького району, який буде поділятися на 6 громад: – Сергіївська ОТГ; – Петрівсько-Роменська ОТГ; – Краснолуцька ОТГ; – Гадяцька міська ОТГ; – Великобудищанська ОТГ; – Лютенська ОТГ.

Крім того, у затвердженому Перспективному Плані викладено по-новому паспорт територіальної громади Гадяцької міської ради, Гадяцького району та відомості про територіальні громади, що увійдуть до складу спроможної територіальної громади Гадяцької міської ради, в новій редакції – в складі Гадяцької міської, Біленченківської, Вельбівської, Веприцької, Сарівської, Харковецької сільських рад Гадяцького району.

Одним з кроків на шляху реформування місцевого самоврядування і об’єднання громад є розвиток співробітництва територіальних громад. Метою такого співробітництва є підвищення якості надання послуг населенню, розвитку територій та добробуту громад на основі спільних інтересів та цілей. 

Гадяцький район в свою чергу займає третє місце в області за кількістю угод по співробітництву (9) та кількістю учасників, задіяних в міжмуніципальному співробітництву (25). Серед пріоритетів співпраці громад найбільш поширеними в районі є: забезпечення пожежної охорони та безпеки, поводження з ТПВ, забезпечення надання послуг (ЦНАП), комунальне господарство.

Найпершим в районі став договір між Рашівською, Лисівською та Харковецькою сільською радою про реалізацію спільного проекту «Пожежна охорона – запорука профілактики виникнення пожеж». Результатом даного договору є створення місцевої пожежної охорони в с. Рашівка та закупівля пожежного автомобіля і обладнання.

В 2017 році ще 13 сільських рад району підписали 3 договори про співробітництво: створення МПО в с. Красна Лука, Мартинівка, Петрівка-Роменська.

Також між сільськими радами та містом підписано договір по питанню поводження з ТПВ.

Крім того, підписано 2 договори по Краснолуцькій громаді: у сфері комунального господарства;договір Краснолуцької сільської ради з Книшівською сільською радою щодо створення ЦНАПу.

Таким чином, механізм ММС є вдалим прикладом для інших громад, адже об’єднавшись, з’являється набагато більше можливостей для розвитку своєї території, підвищення якості надання послуг населенню, забезпечення добробуту громадян.

Любов Шкрьоба.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...