Кодування супутникового ТБ: як не залишитись без улюблених каналів

тб
Поділитися новиною

тбСупутниковий сигнал 23-х основних телеканалів чотирьох українських медіа-груп закодують. Таке повідомлення останнім часом з’являється на екранах телевізорів. Кажуть, що кодування допоможе вберегтися від піратства та підніме українське телебачення на рівень зарубіжного.

Чи варто панікувати, що потрібно зробити, щоб продовжити дивитися улюблені програми за новими правилами та скільки це коштуватиме – читайте далі.

 

Коли це станеться?

Згідно офіційного повідомлення – 20 січня 2020 року. Чотири найбільші українські медіа-групи – «1+1 media» («1+1», «2+2», ТЕТ, УНІАН, «Плюс плюс», «Бігуді»), «Медіа Група Україна» («Україна», НЛО TV , «Індіго»), StarLightMedia (СТБ, Новий канал, ICTV, М1, М2, «оце ТБ») і Inter Media Group («Інтер», НТН, К1, К2, «Мега», «Піксель», Zoom, Enter-фільм) закодують свій супутниковий сигнал.

Це означає, що у телеглядачів, які дивилися українські супутникові телеканали у вільному доступі, більше такої можливості не буде. Всі телегрупи закодують сигнал одночасно.

Що з іншими телеканалами?

Кодується не саме супутник, а тільки сигнали вищезазначених телеканалів, де є дорогий розважальний контент. Інформаційні канали, на яких люди дивляться виключно новини та інформаційні передачі, залишаються у відкритому доступі. Так само, як і всі державні (UA: Перший, «Рада», «Культура» і т.д.), обласні, регіональні канали. Вони кодуватися не будуть.

Чи будуть пробні кодування?

Зараз уже йде інформаційна кампанія, де глядачам пояснюють, що буде відбуватися і що потрібно робити, щоб не залишитися без доступу до телебачення. У листопаді почали так звані маятникові відключення – на основних каналах медіа-груп транслюють інформаційні плашки з детальною інформацією про терміни кодування, альтернативні способи прийому ТВ-сигналу, з рекомендаціями щодо вибору приймальних пристроїв.

Чи можна зламати кодування супутникового сигналу?

Ні, зламати код не можна. Місцеві «майстри» в цьому не допоможуть. Система кодування має багатоступеневий захист, яка може змінювати параметри і ключі «на льоту», тому можливість злому мізерна. Якщо люди зараз куплять тюнер, який не є сертифікованим або використовує піратську технологію «кардшаринг», це будуть гроші, викинуті на вітер. Усі установники «тарілок» про це знають, та все ж намагатимуться «здерти» грошей із довірливих та необізнаних.

Канали будуть платними

Модель супутникової тарілки ніякої ролі не грає – вона залишається та ж сама. А от супутниковий тюнер рекомендують змінити. Адже із «тарілкою» працюватиме тільки тюнер з маркуванням УТБ (українське телебачення) – це універсальний супутниковий приймач, які дозволяє приймати як телеканали у відкритому доступі, так і закодовані телеканали.

Тюнери будуть в наявності у всіх регіональних дилерів, які займаються супутниковим телебаченням. Рекомендована роздрібна ціна тюнера УТБ (його ще називають ресивером, або сет-топ-боксом) чимала – у середньому 1000 грн.

Але і це ще не все – придбати і підключити новий тюнер недостатньо. Щоб далі дивитися закодовані канали, потрібно буде ще й укласти договір із офіційним оператором супутникової платформи і стати його абонентом. І, відповідно, щомісяця сплачувати абонплату. Все як із мобільним зв’язком: оплатив – користуєшся, не сплатив – надання сервісу призупиняється до моменту оплати.

Із нового року рекомендована ціна для найоптимальнішого пакету телеканалів, включаючи закодовані українські телеканали, – від 80 грн.

Що з ефірним цифровим телебаченням (Т2) і кабельним?

Ефірно-цифровий провайдер Т2, де надані 32 канали, буде працювати в колишньому режимі. І він, до речі, залишається безкоштовним! Із кабельним те ж саме – усі канали показуватимуть, як і раніше.

Інші варіанти

Якщо у вас Smart-телевізор, то проблема відпадає взагалі – ці телевізори дозволяють дивитися контент через Інтернет. До того ж, у них уже вбудований цифровий TV-приймач.

Із якою метою кодується сигнал?

Платні супутникові телеканали – це звичайна практика для європейських країн. Це дозволяє каналам продукувати кращий контент. Для прикладу – зображення для користувачів супутникового телебачення з 2020 року буде доступне у форматі HD.

Окрім того, модель, яка існує в Україні сьогодні, порушує європейські норми законодавства. Фактично всі, хто має тарілку і до кого “добиває” сигнал, можуть без перешкод дивитись українські канали, тобто займатись піратством.

Тому черговий фактор – боротьба з піратством. ТБ буде доступне тільки від офіційних постачальників послуг. А від цього і якість – закуповуючи закордонні фільми, серіали та програми, телеканали мусять давати гарантію правовласникам, які не задоволені, що доступ до їх продукту незахищений.

А поки шахраї копіюють технічні сигнали (які не передбачені для кінцевого споживача) цих телеканалів з супутника і продають вам, телеканали не мають гарантій. До того ж, вам у будь-який момент можуть відрізати доступ до телебачення, а відповідальних не знайти.

Від запровадження закодованих каналів виграють усі – це дозволить розвивати ринок платного телебачення, канали матимуть достатньо коштів для нового, якісного контенту, а піратства стане значно менше.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...