Річка Лютенька забруднена хімікатами?

річка
Поділитися новиною

річка«Гадяцька лабораторія відмовилася робити аналіз річкової води. Причина – бояться скандалу. Сказали: везіть у Полтаву…» – таке повідомлення оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі житель Лютеньки Валерій Яресько. Він кілька місяців поспіль спостерігає за станом води у річці Лютенька і вважає, що вона забруднена хімікатами, бо має неприродній колір і неприємний запах.

За коментарем ми звернулися до завідувача Гадяцьким МВПЛД ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України» Сергія Бабака, який підтвердив, що жителі Лютеньки зверталися до лабораторії з проханням провести аналіз річкової води. Але стверджує, що їм не відмовляли:

«Наша лабораторія в змозі провести тільки обмежені дослідження – ми контролюємо стан води в місцях масового відпочинку (контрольні точки на пляжах). Можемо визначити санітарно-хімічні і мікробіологічні показники. Але це не дасть потрібної інформації. Тому, щоб отримати повну, а не формальну інформацію стосовно причини забруднення, ми порадили звернутися в інші інстанції, які мають відомчі лабораторії із більш широким обсягом проведення лабораторних досліджень, а також до Держпродспоживслужби та екологічної інспекції».

Окрім цього, Сергій Бабак розповів, що вже встиг обговорити проблему із Олександром Захлистенком, сільським головою Лютеньки. У розмові останній повідомив, що подібне спостерігають упродовж п’яти років саме в осінній період. Раніше це явище пояснювали захаращеністю і слабкою течією води в річці. Мовляв, рослини у воді відмирають і починається процес перегнивання. Але зараз вирішили підтвердити або ж спростувати свої припущення – кажуть, що у сільській раді терміново скликали екологічну комісію і планують звертатися до обласної екологічної служби.

Поки що отримати коментар О.Захлистенка не вдалося – його телефон поза зоною досяжності. Тож далі буде.

Оксана Кириченко

Фото В.Яреська.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...