Новинки для водіїв у листопаді

водіям
Поділитися новиною

водіямВосени КМУ вніс зміни до низки постанов, пов’язаних із порядком видачі посвідчень водія, підготовки водіїв, а також акредитації автошкіл. Окрім цього, уряд прийняв постанову про впровадження електронного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та підтримав проект закону про спрощення процесу присвоєння та видачі номерних знаків.

Серед головних нововведень:

– допускається індивідуальний порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв;

– практичний іспит складається в територіальному центрі МВС, в якому успішно складено теоретичний іспит;

– термін дії свідоцтва про закінчення автошколи скорочено з 10 до 2 років;

– можливість застосування фото- та відеофіксації під час складання іспитів;

– свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації водіїв у паперовому вигляді випускникам автошкіл не видається, натомість воно в електронному вигляді вноситься закладом до Єдиного державного реєстру МВС.

Крім цього, у процедурі взаємодії територіальних органів із надання сервісних послуг МВС із закладами з підготовки водіїв запроваджено електронний обмін інформацією. Викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити у спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних та практичних занять, а також транспортний засіб, на якому здійснюватиметься практичне заняття. Нововведення покликане покращити організацію навчального процесу та запровадити моніторинг за навчанням кожного слухача.

Нормативними змінами також передбачено, що всі випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти, допускаються до складання іспитів без додаткового навчання в автошколі.

Процедура отримання посвідчення водія також зазнає змін, основні з яких такі:

– отримати або обміняти посвідчення водія неможливо без відмітки про місце реєстрації в документі, що посвідчує особу;

– в особливих відмітках посвідчення водія передбачено внесення інформації про групу крові та резус-фактор власника посвідчення.

Також змінилася процедура акредитації автошкіл. Відбулася передача функції акредитації закладів від Головного сервісного центру МВС до регіональних сервісних центрів МВС, що дало можливість скоротити час проходження цієї процедури, оскільки документи розглядатимуться за місцем розташування таких закладів, до того ж, це дозволить суб’єктам господарювання заощадити кошти на транспортних витратах.

Постановою також передбачено, що сертифікати про державну акредитацію, видані після 5 липня 2016 року закладам, акредитованим Головним сервісним центром МВС, вважаються безстроковими.

Окрім цього, у листопаді вступить у дію закон про спрощення процесу присвоєння та видачі номерних знаків і впровадження електронного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

У рамках проекту «Дія» запрацює мобільний додаток із генерування електронних прав та техпаспорта. На практиці це означає, що абсолютно всі водії зможуть не носити з собою права кожен день, а власники автомобілів ще й техпаспорти. Через відповідний додаток, який розробляє Міністерство цифрової трансформації, можна буде сформувати електронний образ кожного з цих документів, завантажити в телефон, і при зупинці транспортного засобу поліцейським пред’являти не пластикове посвідчення, які залишаться чинними, а електронний документ.

Кажуть, зареєструватись буде просто, онлайн, не виходячи з дому. Але щоб згенерувати електронне посвідчення водія, в базі даних повинно бути електронне відцифроване зображення обличчя людини. Тож якщо у вас радянське посвідчення водія – завантажити його у додаток смартфона буде неможливо.

До того ж, такі електронні посвідчення будуть чинними лише в Україні. Якщо людина збирається подорожувати до Європи, треба буде брати з собою пластикове посвідчення, інакше можуть бути проблеми з представниками влади інших країн.

Зміни також торкнуться і видачі номерних знаків. Тепер їх можна буде замовити онлайн і отримати на приватному підприємстві, яке зможе обрати кожен громадянин на власний розсуд. Зараз при реєстрації транспортних засобів людина може обирати номерний знак винятково з переліку тих, які були в сервісному центрі.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...