Боротьба з мишоподібними гризунами

d 2
Поділитися новиною

d 2Основними задачами успішної боротьби з гризунами у складських приміщеннях, на хлібоприймальних пунктах і зернопереробних підприємствах є практично повне знищення гризунів на об’єкті і збереження досягнутого ефекту, оскільки навіть при значному зниженні чисельності вона в короткий термін відновлюється за рахунок існуючого у гризунів автомеханізму саморегулювання чисельності.

Боротьба з гризунами починається із профілактичних заходів.

Мета профілактики – позбавити гризунів притулів, утруднити доступ до зернових продуктів і води. Профілактика включає системний контроль чисельності гризунів і заходи, що перешкоджають заселенню ними сховищ і зернопереробних підприємств.

Перелік профілактичних заходів:

  1. Для запобігання проникнення гризунів у приміщення. Робляться захисні перешкоди з міцних непроникних матеріалів (бетону, цегли тощо). Долівки бетонують. Двері повинні щільно закриватись. Усі вікна повинні бути засклені.
  2. Систематичний ремонт приміщень. Усуваються усі помічені несправності в долівках, стінах, косяках.
  3. Санітарний режим. Підтримують чистоту в приміщеннях і на території.
  4. Дотримання правил зберігання зерна і продуктів його переробки. Суворо дотримуються рекомендацій по складуванню і збереженню зерна, продукції та відходів. Продукти в тарі розміщають на піддонах. Відходи зберігають у спеціально відведеному приміщенні.

Наступний етап боротьби з мишоподібними гризунами – це винищувальні заходи. У якості основного, найбільш ефективного і найменш трудомісткого способу винищування гризунів застосовують хімічний, що включає методи харчових отруєних принад і газову дератизацію. Механічний спосіб (використання різних знарядь лову) застосовують у якості підсобного в комплексі з хімічним.

Механічний спосіб. Для боротьби з гризунами застосовують капкани, пастки й інші засоби механічного лову.

Хімічний спосіб. Використання отруєних принад – ведучий метод винищувальної дератизації, застосування як для разових обробок об’єктів, так і в довгострокових місцях.

Т. Шелист, Г. Красюк, фітосанітарні інспектори,

І. Самойленко, провідний фахівець

LIVE OFFLINE
track image
Loading...