Хто й куди двинеться на Хрестовоздвиження, запасаємося горіхами й яблуками і як прожити без креативу

630 360 1569486076 879
Поділитися новиною

630 360 1569486076 87927 вересня: народний календар і астровісник

Хто й куди двинеться на Хрестовоздвиження, запасаємося горіхами й яблуками і як прожити без креативу

Сьогодні одне з 12 великих свят року – Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього. Свято знаменує одразу дві важливі події з історії Хреста Господнього: віднайдення його в ІV столітті і повернення з Персії в VІІ столітті. За римським звичаєм, знаряддя тортур зазвичай кидали в братню могилу разом з тілами страчених — тому хрест Спасителя впродовж тривалого часу знаходився в землі поряд з тілами розбійників біля Голгофського пагорба неподалік від Єрусалима. На початку ІІ століття імператор Адріан, який не сприймав ані християнство, ані юдаїзм, наказав зрівняти Голгофський пагорб і засипати печеру Святого Гробу, спорудивши на тому місці храм Венери. Лише в 326 році, 80-річна мати імператора Костянтина Єлена, під час розкопок на Голгофському пагорбі, що проводилися під її патронатом, віднайшла хрест на якому колись розіп’яли Ісуса Христа. Після “обретіння” хрест було встановлено на Голгофі, а згодом, на місці де його було знайдено — спорудили храм. Друге обретіння пов’язане з тривалою війною Візантії та Персії. В 614 році перси захопили і розграбували Єрусалим. Тоді був викрадений і хрест Господній, який загарбники мали намір продати за чималі гроші. Але в 628 році імператор Іраклій розбив персів і повернув святиню в Єрусалим.

В народі Воздвиження називали Здвиженням. Наші пращури вважали, що «На Здвиження земля двинеться ближче до зими» — перестає рости трава й приходять перші приморозки. «В цей день здвигається земля з літа на зиму», а «Кожух зі свитою здвинулись і кучма надвинулась». Всі птахи мають відлетіти (двинутися) у вирій, а все лісове гаддя ховається в листя й залізає в землю, щоби перебути там зиму аж до першого весняного грому. На Закарпатті Воздвиження було останнім днем заготівлі горіхів та яблук. Жодної важливої справи на Здвиження теж не починали. Не виконували і важких робіт, пов’язаних насамперед з деревом. Квіти, якими на свято прикрашали хрест у церкві, вважалися цілющими. Їх кидали в купіль хворій людині, ними обкурювали немовля на якого навели вроки, клали в подушку покійнику. Вважалося, що в цей день хрест і хресне знамення набувають надзвичайно великої сили. Однією з особливостей цього свята є строгий піст – у пам’ять про страждання і смерть Господа на Хресті.

Іменинник нині Іван.

28 місячний день, Місяць у Діві. Сприятливий день для плідної праці — вдумливої, натхненної, і це попри те, що рівень креативності дещо знизиться. Рутина не лякатиме, не наводитиме на сумні думки, а невблаганне “мушу” поглине егоїстичне “хочу”. Трохи попручавшись, воно затихне до пори до часу. У взаєминах дотримуйтесь правил гарного тону та ієрархії, а ще ставте крапку в усьому раніше початому. 27-30 вересня — дуже важливі в астрологічному плані дні. Намагайтеся, як колись казали, жити по-божому. Яскравих осінніх кольорів, таких самих вражень і сенсу в усьому, що робите!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1906 – -1,2, а найтеплішим у 1924 – неймовірні +30,3.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...