«Чому так дорого», – можна почути із вуст покупців на ринку, що розташований «на кругу» у Гадячі. Мова йде про овочі.

DSCN2798
Поділитися новиною

DSCN2798Згідно даних аграріїв в Україні цього року очікується рекордний врожай зернових, через це можуть впасти ціни на хліб. Але з овочами ситуація зворотна. Через кліматичні зміни та неврожай цінники ростуть щотижня. Не дивлячись на те, що зараз розпал сезону і вдалий час для збирання врожаю, а на полицях вже цьогорічна продукція.

Шалені зливи ще на початку літа залили теплиці із сезонними овочами на Закарпатті, врожай було цілком втрачено. Згодом те, що було на полях знищив потужний град. На Півдні ситуація була більш менш стабільна, але певні проблеми також мали місце.

Катаклізми Полтавщину, слава Богу, оминули, але сильні дощі, які подекуди прокотилися і нашим районом на початку літа, як кажуть свою справу зробили.

Тож потроху підводимо підсумки:

Дефіциту капусти можна не боятися, господарі кажуть врожай добрий, на відміну від ледь не одного з важливих компонентів смачного українського борщу – часнику. Із часником в Україні давні проблеми. У сезон його багато, а от у міжсезоння він взагалі може зникнути з полиць через складнощі зберігання. Доводиться їсти китайський або турецький.

Столовий буряк та морква цього річ нас не «образили», ціни на них нормальні.

Справжнім лідером цінових стрибків цього року, несподівано, стала картопля. Тут теж внесла свої корективи погода, вітчизняні постачальники продукції кажуть, що картоплю довелося везти з Білорусі. Такий крок, можливо, дозволить дещо знизити закупівельні ціни на «другий хліб».

В Україні взагалі склалася парадоксальна ситуація. Овочі борщового набору великі агрокомпанії вирощувати відмовляються, цим займаються лише переважно дрібні фермери. То ж і ціни на них ніхто не регулює.

А от вродили цього року саме зернові та олійні культури. Тож можна очікувати, що трохи подешевшає олія, а хліб, принаймні, не подорожчає.

Із фруктами ситуація гірша, ніж з городиною. Врожай яблук, для прикладу, після минулорічного рекорду скоротився ледь не вдвічі, тож і ціни будуть не низькими.

Кліматологи радять вже зараз починати адаптувати українське сільське господарство до кліматичних змін, які стають все більш непередбачуваними. Інакше неврожайні сезони на різні аграрні культури стануть у нас практикою. А як це зробити на практиці поки не пояснюють, натякають, що слід експериментувати із сортами.

«БМ»

 

Фото з архіву тижневика

Моніторинг цін на початок вересня у Гадячі (ціна середня в грн/кг)

Борошно пшеничне – 13,19 грн.

Макаронні вироби – 16,10 грн.

Крупа гречана – 17,70 грн.

Рис – 21,90 грн.

Олія соняшникова – 33,53 грн.

Цукор – 14,05 грн.

Яйця (дес.) – 18,20 грн.

Молоко жирн. 2,5% – 24,09 грн.

Масло вершкове, жирн. 72-73% – 190,60 грн.

Ковбаса варена – 84,30 грн.

Птиця (тушки курячі) – 66,60 грн.

Свинина – 125 грн.

Картопля – 14,95 грн.

Капуста – 6,95 грн.

Морква – 5,59 грн.

Цибуля ріпчаста – 7,59 грн.

Буряк – 2,50 грн.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...