Залишати речі у камерах схову небезпечно!

камери схову
Поділитися новиною

камери сховуНеприємний випадок трапився із гадячанкою Світланою минулого тижня у місцевому супермаркеті «АТБ». Про це вона написала нам у повідомленні:

«Я поклала в камeру збeрігання свої рeчі і пішла за покупками. Повернувшись, виявила вже відчинену і… пусту скриньку, у дверцятах якої стирчав щe один ключ із таким же номером, як і у мене «22».

Повідомила охорону. По камерах відеоспостереження вони відслідкували, хто це зробив – побачили, що дівчина підійшла до скриньки, спокійно відкрила її ключем, подивилася в мій пакeт і забрала його!

Звісно, охорона магазину заявила, що відповідальності за речі, залишені у камері зберігання супермаркету, не несе. Запропонували викликати поліцію. Та я відмовилась – у залишеному пакунку було не багато продуктів, придбаних на невелику суму того ж дня в іншому магазині. Тому не захотіла марно витрачати час.

До того ж, охоронці сказали, що ця особа – частий покупець у їхньому магазині. Тому, можливо, коли наступного разу її зустрінуть, попросять повернути речі…

У той же час, хочу попередити усіх інших – люди, будьте обачні та нe залишайте свої речі у камерах схову!»

Надвечір того ж дня Світлані повернули її пакунок. До речі, вона впевнена, що віддали його саме через те, що вона розповсюдила інформацію у соцмережах.

Гадячани долучились до обговорення цієї події також. Думки із приводу того чи несе адміністрація магазину відповідальність за речі, залишені у камерах схову, розділились:  

Галина Шестопал«У «АТБ» біля камер висить оголошення, що адміністрація не несе відповідальність… Я вже давно ходжу по магазину з сумкою.»

Oleksandr Borys: «Адміністрація магазину відповідальність НЕСЕ! Не хоче, але НЕСЕ.

Оголошення не відміняє дії законів, постанов та інших нормативних документів

Дар’я Донос: «Адміністрація не несе відповідальності, бо залишати сумки не є обов’язковим. От якби сумки здавали всі в обов’язковому порядку, тоді – так, вони відповідають за зберігання.»

Ihor Shestopal: «Я й раніше не дуже залишав щось у тих камерах схову, дивлячись на легесенькі замки. А тепер так напевно. І дійсно, взяв зі сбою ключа, зробив дублікат сказавши, що то ключ від ящика поштового і все. А, відеокамера там одна, та й то в яку, напевно, тільки силуети видно. От, аби більше було якісних камер, навіть двох вистачить, на виході і біля

 

Отримавши такі коментарі ми вирішили розповісти покупцям хто ж таки відповідає за збереження особистих речей у камерах схову супермаркетів і чи можуть нас зобов’язати залишати речі у камерах?

Насправді, покупці не зобов’язані при вході в магазин здавати свої особисті речі. Це справа абсолютно добровільна. Щодо напису про відсутність гарантій збереження, магазин просто вводить усіх в оману!

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», як і «Порядку здійснення торговельної діяльності й правил торговельного обслуговування населення», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України №833 від 15.06.2006 р., не передбачено обов’язку покупців здавати свої речі в камери схову супермаркетів для реалізації права на здійснення покупок.

Якщо не пускають із сумкою в торгівельний зал, то ви маєте право скаржитись на порушення прав споживачів, адже магазин порушує принцип публічності договору, оскільки він не має права відмовити в продажу товарів громадянинові за наявності можливості продати відповідний товар або зробити послугу (занесена в зал сумка продажу ніяк не перешкоджає).

Працівники магазинів не можуть примусити покупця при вході в торговельний зал пред’явити придбані в інших місцях товари, так само як не можуть при виході перевіряти правильність чека й оглядати речі покупця.

При виході з торгівельного залу охоронець може попросити показати сумку. Але сам він робити огляд не має права. Оглядати може тільки працівник поліції й лише в тому разі, якщо покупця підозрюють в крадіжці товару. До того ж при проведенні обшуку правоохоронцями повинні бути запрошені поняті. Проводячи незаконний обшук, працівники супермаркету порушують конституційні права людини, а також ст. 177, 178 і 184 Кримінально-процесуального кодексу України.

Якщо ж ви таки поклали свої речі у камеру схову магазину, адміністрація супермаркету несе повну відповідальність за збереження ваших речей, навіть незважаючи на наявність оголошення про зворотне. Це підтверджується видачею покупцеві номерного жетона чи іншого знака (ключа із номером), що засвідчує прийняття речей на зберігання (відповідно до ч. 3 ст. 937 Цивільного кодексу України). Фактично ви укладаєте з адміністрацією супермаркету договір про зберігання.

Статті 950-951 Цивільного кодексу передбачають відповідальність зберігача у разі втрати або ушкодження речі:

Стаття 951. Відшкодування збитків, завданих поклажодавцеві:

  1. 1. Збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею) або пошкодженням речі, відшкодовуються ЗБЕРІГАЧЕМ (тобто супермаркетом):

1) у разі втрати (нестачі) речі – у розмірі її вартості;
2) у разі пошкодження речі – у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.

  1. Якщо внаслідок пошкодження речі її якість змінилася настільки, що вона не може бути використана за первісним призначенням, поклажодавець має право відмовитися від цієї речі і вимагати від зберігача відшкодування її вартості.

 

Якщо адміністрація супермаркету все ж не визнає свою вину і відмовляється добровільно компенсувати вам вартість пошкоджених чи втрачених речей, залишених у камері схову, слід викликати поліцію і звернутися з відповідним позовом до суду для стягнення з супермаркету вартості втрачених речей та компенсувати моральну шкоду, завдану бездіяльністю працівників супермаркету.

Щоправда, у разі виникнення конфліктної ситуації в людини не буде документального підтвердження того, які саме речі вона залишила в камері схову. Проте із цієї ситуації вихід також є. Підтвердити обставини, крім відеозапису з камер спостереження магазину, можуть також свідки — відвідувачі магазину, які були поряд.

Знайте свої права!

 

Підготувала Оксана Кириченко.

 

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...