Неочікуване життя всередині…

усвідомлення вагітності
Поділитися новиною

усвідомлення вагітностіШок… Сумніви… Невідомо скільки жінок мали на меті позбутися незапланованої дитини та передумали. А от про кількість перерваних вагітностей дізнавалася наша редакція.

Поява на світ нової людини – це завжди диво. Однак, далеко не всі жінки плачуть від щастя, розуміючи, що всередині них зароджується життя. Тому й наважуються на переривання вагітності. І не завжди це виключно їхня ініціатива. На рішення можуть впливати різні фактори: від матеріального становища до зґвалтування.

У 25 країнах світу аборт повністю заборонений і прирівнюється до вбивства. А у більшості світових держав – дозволений в окремих випадках та за низки соціально-економічних або медичних показань. Щодо України, штучне переривання вагітності здійснюють за бажанням жінки до 12 тижнів вагітності, а до 22 тижнів – за медичними показаннями.

Інформацію про те, як вберегтися від небажаної вагітності та які наслідки для організму матиме її переривання, сьогодні можна знайти в інтернеті, брошурах та інших джерелах. Проте, найкраще поспілкуватися на цю тему з лікарем.

Як зазначає завідувач акушерсько-гінекологічним відділенням КНП «Гадяцька ЦРЛ» Марія Гребінченко, через доступність інформації жінки зараз більш усвідомлено підходять до зачаття. Та статистика свідчить протилежне, так у 2018 році було проведено 55 операцій, а за півроку 2019 року їх зроблено 36.

Так, порівнюючи статистичну інформацію у 2019 році, зазначається що жодній неповнолітній дівчинці до 17 років аборт не робили. У 2017 році таких було троє, у 2018 році одна.

Більшість жінок віддають перевагу найнебезпечнішому способу переривання небажаної вагітності – медикаментозному, тобто вживання спеціальних пігулок. Так у 2019 році ним скористувалися 18 жінок, у 2018 році 27.

Лікар стверждує, якщо жінка вже вирішила позбутися вагітності, то має пройти кілька обстежень. Серед них аналіз крові на групу та резус-фактор, сифіліс та СНІД. Крім цього, необхідно здати мазок на флору та провести цитологічні дослідження.

«Вагітні мають обстежитися у жіночій консультації і вже з направленням прийти до лікарні. І тільки тоді, якщо нема протипоказань, можуть провести операцію. Жінка сама робить вибір. Звичайно, лікарі проводять бесіду щодо необхідності переривання вагітності. Іноді трапляються випадки, коли жінки змінюють думку, стають на облік і народжують», – говорить Марія Гребінченко.

Страшні наслідки

У наш час процес переривання вагітності зведений до рівня максимально безпечного. Однак можливі і ускладнення – як безпосередньо під час аборту (кровотеча, травмування шийки матки), так і після. Найбільш розповсюджені – запальні процеси жіночої статевої системи. А це може стати причиною безпліддя, невиношуваності вагітностей та ряду гінекологічних захворювань. А ще не менш важливо, що аборт у тих, хто завагітнів уперше, може викликати нервові та психічні розлади.

У яких випадках радять не народжувати

До захворювань, при яких показано переривання вагітності, відносяться: важкі ураження серця, кровоносних судин, нирок, печінки, легень, тривалі і стійкі зміни тиску, захворювання очей, злоякісні пухлини, деякі нервові і психічні недуги (епілепсія, шизофренія). Крім того, існують ще й хвороби, не вилікувавши які, неможливо зробити аборт. До таких відносяться: захворювання запального ґенезу жіночих геніталій, сечового міхура, гнійничкові захворювання статевих органів, інфекційні недуги.

Також, якщо на УЗД виявило пороки розвитку плоду, то медпрацівники радять не народжувати. Однак, не зважаючи на перестороги, деякі жінки таки вирішують залишити дитину.

«Аборт не повинен бути регулятором народжуваності. Існують різні методи контрацепції, якими попереджують небажану вагітність. А кожна сімейна пара має усвідомлювати, що зачаття дитини потрібно планувати заздалегідь», – наголошує лікарка.

 

Лікарі – гінекологи систематичнопо проводять тематичні конференцій із педагогами, які, в свою чергу, працюють зі школярами. Також проводять бесіди із підлітками та їхніми батьками. Під час таких бесід підліткам розповідають про механізм переривання вагітності та про наслідки аборту. Як наслідок, в останні роки показник підліткової вагітності у нашому районі зменшується.

Фраза, яка врятувала життя

На завершення розмови Марія Олексіївна розповіла історію зі своєї практики. Після тривалої розмови лікаря з жінкою, яка вирішила зробити аборт, вагітна підвелася і сказала: «Дякую, що переконали мене, я зрозуміла, що одна дитина в сім’ї – то кришталева ваза». Майбутня мама стала на облік і народила другу дитину, а ще через рік її із половогого забирав чоловік вже із двійнею.

Підготувала Любов Шкрьоба.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...