Сьогодні Лаврентія; чи чекати на зиму з завірюхами і дещо про загадкове “серце Лева”

630 360 1566465914 824
Поділитися новиною

630 360 1566465914 824Сьогодні Церква згадує мученика архідиякона Лаврентія Римського. Він народився в провінційному містечку Оска (Уеска, Іспанія). Був учнем архідиякона Сикста. Коли того призначили єпископом Риму (257-258 рр.) – був висвячений на диякона. Йому доручили опікуватися бідняками і наглядати за церковною казною. Святий Лаврентій, так само як і Сикст ІІ, був страчений у 258 році під час гонінь на християн за правління імператора Валеріана. Святий Лаврентій вшановується як православною, так і католицькою церквою. До цієї постаті неодноразово зверталися західні митці, зокрема фра Анджеліко і Тіціан.

Якщо на Лаврентія у ставках вода тиха – осінь буде спокійною, а зима без завірюх. Спостерігали за погодою: коли спекотно, або ж задощило – такою й осінь буде. Ці ж прикмети віщували добру рибалку наприкінці осені.

З іменинами вітайте Романа, В’ячеслава, Афанасія, Фелікса.

Сьогодні Сонце, перед тим як о 13:03 за київським часом перейти в знак Діви, пройде по королівській зірці Регул — однієї з найбільш яскравих (за яскравістю займає 21 місце). Ця надзвичайно цікава з астрономічної точки зору зірка, схожа на диню, в 3,8 разів перевищує масу Сонця і обертається навколо своєї осі в 150 разів швидше за нього. Вона знаходиться на відстані приблизно 79 світлових років від сонячної системи. Тривалий час учені вважали, що це доволі молода зірка, але останні дослідження дозволили висунути гіпотезу, що Регул не менше 900 мільйонів років. І вона не тільки інтенсивно спалює власні запаси водню, але й успішно “краде” їх у сусідів, за рахунок чого власне й подовжує свій вік. Завдяки силі й тяжінню Регул “витягнула” водень із найближчої планети, позбавивши її сил, в результаті чого, сусідка перетворилася на білого карлика набагато швидше, ніж могла б. Регул відома під різними назвами: “принц”, “маленький король”, “серце лева”. Їй надавали магічного значення в усіх стародавніх культурах світу: Вавилоні, Персії, Індії. Регул була одним із символів каббалістів. Птоломей називав її Василіском і порівнював із Марсом і Юпітером, з їхньою властивістю наділяти людину силою, владою, впливом, славою. Людям, з яскраво проявленим Регулом у гороскопі потрібно бути особливо обачними — їхній злет може обернутися нищівним падінням, а слава перетворитися в прах.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1976 – +7,5, а найтеплішим у 2007 – +35,3.

Народний календар

LIVE OFFLINE
track image
Loading...