Асоціація міст України провела у Гадячі прес-тур

0984ea2beb558ed41aae59c99f7d13c9
Поділитися новиною

0984ea2beb558ed41aae59c99f7d13c9Захід відбувся у четвер, 8 серпня. Серед запрошених – представники ЗМІ Полтавщини: редактор обласної газети «Село Полтавське» Лариса Коба, журналіст всеукраїнського видання «Газета по-українськи» Ольга Стенько, кореспондент «Голос України» Василь Неїжмак, кореспондент ОКІА «Новини Полтавщини» Оля Лазаренко, редактор «Зоря Полтавщини» Андрій Фіалковський, керівник ТРК «Пирятин» Лілія Руроєва, кореспондент телеканалу «Центральний» Лариса Шило і оператор Сергій Лещенко.

 

Гадяч – перше місце обласного значення у Полтавській області, яке створило ОТГ приєднавши сільську територіальну громаду. Тому, на початку прес-туру міський голова Володимир Нестеренко, розповів про головні досягнення. Передавати повністю його промову не будемо, адже гадячани і так добре знають про досягнення і недопрацювання. А от про найцікавіше розкажемо.

 

Переваги від об’єднання?

Завдяки об’єднанню із Біленченківською сільрадою бюджет громади значно зріс. Якщо у 2015 році він був 32,6 млн. грн., то на сьогодні – 150,3 млн. грн. разом із державними трансфертами. Із 150 мільйонів місто витрачає 87 мільйонів гривень на утримання освітньої галузі. З них лише 27 мільйонів державної освітньої субвенції на заробітну плату педагогічним працівникам, а усе інше – кошти міського бюджету.

Останнім часом гадячан турбує те, що міська рада витрачає багато коштів на Біленченківку. Як виявилось, використані кошти – 681 500 грн. – це інфраструктурна субвенція, надана державою виключно на сільське населення. На цю суму зробили: 4 проекти вуличного освітлення; відновили водонапірну вежу; придбали трактор МТЗ-82 з відвалом, косаркою і причепом; зробили 3 ремонти доріг на 700 тис. грн.; встановили спортивні тренажери. Ще планують відремонтувати клуб (у межах 100 тис. грн.) і придбати новий автобус для підвезення сільського населення у місто.

Де сортувальна лінія?

Її придбали уже дуже давно, але в експлуатацію досі не ввели. Основна причина – відсутність місця для її встановлення. Із слів міського голови стало зрозуміло, що із Краснолуцькою ОТГ знайшли спільну мову і, відповідно, сортувальну лінію встановлять у межах міського сміттєзвалища, яке знаходиться у Хитцях.

Реконструкція парку триває 2 роки.

За цей час на його відновлення виділено близько 5 мільйонів. У наступному році реконструкцію планують завершити. До речі, на місці, де колись був встановлений пам’ятник Леніну, побудують пішохідний фонтан.

Заради чого варто знати Гадяч і їхати сюди на екскурсії?

Таке питання пролунало від запрошених журналістів. І, мусимо зауважити, що відповісти на нього начальнику відділу культури та туризму було досить складно. Почали із того, що відділ культури та туризму створений лише нещодавно і тільки починає розвиватися, розповідали про приєднані села і будинки культури, про місцевий історико-краєзнавчий музей і синагогу…

Дійсно, наш край багатий на талановитих людей, на прекрасну природу, туристичні маршрути – загалом цікаві місця, куди можна повести туристів, у Гадячі є. А от із організацією поки поганенько. Принаймні, зацікавлених туристів ми поки не помічаємо. Сподіваємося, ситуація зміниться на краще.

Після короткої прес-конференції відбулася оглядова екскурсія містом за наступним маршрутом – реконструйований парк «Перемога», комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр», ЗДО «Веснянка», МКП «Комунсервіс», об’єкти культурної галузі, центр хасидизму «Адмор Азакен».

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...