«Зв`язували липкою стрічкою, застосовували електричний струм»

заборонені методи
Поділитися новиною

заборонені методиРезонансний злочин стався нещодавно у Гадячі в одному з будинків був знайдений труп жінки 1942 року народження з явними ознаками насильницької смерті. У потерпілої були чисельні переломи ребер з обох боків, синці на голові, ознаки удавлення шиї. Того ж дня правоохоронці затримали раніше неодноразово судимого, за корисливі насильницькі злочини чоловіка, 1983 року народження, який звільнився з місць позбавлення волі 3 місяці тому. Затриманому було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК України. Як повідомила прес-служба прокуратури, зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

Деталі цього злочину стали відомі завдяки даним із ЄРДР. 12 липня у Гадяцькому районному суді розглядали клопотання слідчого СВ Гадяцького ВП про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно уродженця с. Римарівка Гадяцького району , не одруженого, не працюючого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 6 ч. 2 ст.115 КК України в кримінальному провадженні №12019170130000443 від 11.07.2019 року.

Під час досудового розслідування було встановлено, що 11 липня 2019 року близько 13 години, підозрюваний приїхав на таксі із с. Максимівка до відділення ПАТ КБ «Приватбанк». Перебуваючи в Гадячі, вживав алкогольні напої, внаслідок чого був у стані алкогольного сп`яніння. У такому стані, в другій половині дня від площі Миру пішки направився по вул. Героїв Майдану до домоволодіння під номером 68. Там, через дерев`яну огорожу побачив два алюмінієвих бідони, у зв`язку з чим у нього виник умисел здійснити крадіжку майна із вказаної садиби, що на той момент належало й фактично перебувало у володінні та користуванні постраждалої.

Цього ж дня, близько 17 години підозрюваний, без відому та дозволу власника незаконно переліз через огорожу цього господарства. На території садиби виявив присутність господарки. У цей час у нього виник корисливий умисел на протиправне заподіяння їй смерті, з метою безперешкодного заволодіння її майном.

Реалізуючи свій злочинний умисел, підозрюваний, маючи намір на заподіяння смерті постраждалій та з подальшим заволодінням її майном, через вхідні двері, які були не зачинені, проник до житлового будинку, де з метою подолання опору , діючи з прямим умислом, усвідомлено, завдав множинні удари ногами та кулаками в область голови, тулубу, верхніх та нижніх кінцівках, від чого остання померла на місці вчинення злочину.

Пересвідчившись у смерті вказаної особи похилого віку, підозрюваний, розпочав пошук в її будинку матеріальних цінностей з метою подальшого їх викрадення. Також здійснював пошук матеріальних цінностей у межах огородженої земельної ділянки, з метою здійснення заволодіння ним в подальшому. При цьому, близько 18 години 15 хвилин був виявлений сином потерпілої , який у цей час приїхав відвідати хвору матір.

Будучи викритим, підозрюваний втік від останнього та сховався в заростях, прилеглих до садиби з боку яру (тильний бік садиби). У цьому місці через кілька хвилин був виявлений працівниками поліції, які виїхали на місце події за викликом сина, постраждалої за телефоном 102.

Підозрюваний заперечував свою причетність до вчинення кримінального правопорушення, пояснивши, що він дійсно перебував неподалік домогосподарства потерпілої, але ніяких протиправних дій відносно неї не вчиняв. Коли його підізвали працівники поліції, він не тікав, підійшов до них добровільно. До того ж, стверджує, що в подальшому до нього були застосовані незаконні методи (зв`язували липкою стрічкою, застосовували електричний струм) тож він був змушений надати неправдиві пояснення, оговоривши себе. Відповідно, підозрюваний просив обрати відносно нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Проте, слідчий суддя ухвалив: застосувати відносно підозрюваного, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, на строк дії 60 діб, взявши під варту із зали суду (18 год. 45 хв. 08.09.2019 року).    

Чи справді співробітники Гадяцького ВП ГУНП застосовували стосовно підозрюваного заборонені методи ведення слідства під час досудового розслідування в межах даного кримінального провадження, встановить експертиза. Цього ж дня, під час судового засідання, суддя доручив Територіальному управлінню Державне бюро розслідувань провести слідчі дії по перевірці цього факту.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...