Веприцьку і Сарівську громади визнали неспроможними

перспект план
Поділитися новиною

перспект планПід час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді України віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко презентував нову модель адміністративно-територіального устрою, в якій замість 468 районів буде сформовано 102. Це 92 райони, які розташовані на підконтрольній території України, і ще 10 – на тимчасово окупованій та у Криму.

 

Новий субрегіональний рівень, нібито, дасть можливість збільшити території і кількість їх мешканців до 150 тисяч, що проживають у районах. Це дасть змогу сформувати якісні потужні команди, котрі зможуть координувати, управляти процесами та делегованими повноваженнями від держави.

Нині в Україні сформовано 924 ОТГ, в яких проживають 70% українців. Ці громади вже працюють за новою системою менеджменту і впроваджують вкрай необхідні реформи на місцях: освіти, охорони здоров’я на первинній ланці, впровадження нових адмінпослуг, соціального захисту.

Згідно нової моделі адміністративно-територіального устрою, у Полтавській області замість 25 районів повинно залишитись 4 – Полтавський, Кременчуцький, Лубенський і Миргородський.

Окрім цього, Уряд вніс зміни до перспективного плану формування територій громад Полтавської області. Детальний документ оприлюднили не одразу, а лише коли завершили підготовку додатку з оновленими планом громад та картою — 5 липня.

Рішенню Кабміну передувало рішення депутатів Полтавської облради, які у грудні 2018 року 55 голосами «за» внесли зміни до Перспективного плану формування територій громад. Відповідно до них, більша частина області (за виключенням Кременчука та навколишніх сіл) в порядку розподілилася між вже існуючими та поки віртуальними громадами. У новому Плані від Кабміну «білих плям» (території, де не сформовано ОТГ згідно поданої методики) більше — одна із них є і у Гадяцькому районі .

Зазначеними урядовими змінами уточнено склад громад, серед яких є й ОТГ Гадяцького району. Петрівсько-Роменська, Сергіївська та Краснолуцька ОТГ вже створені. Лютенська громада повинна утворитись шляхом об’єднання Соснівки, Лютеньки, Рашівки та Лисівки. А от до Гадяцької міської ОТГ, яка наразі об’єдналася лише із Біленченківкою, згідно плану повинні приєднатись ще й Вельбівська, Книшівська, Плішивецька, Сарівська, Харковецька, Ціпківська, Великобудищанська сільради. Остання, до речі, саме зараз працює над питанням об’єднання у самостійну ОТГ (Великі Будища, Книшівка, Плішивець), тож до Гадяцької навряд чи приєднається.

У той же час з переліку спроможних територіальних громад вилучили Веприцьку та Сарівську сільські ради. У Сарах цю новину сприйняли спокійно (принаймні, про проведення зборів не оголошували), а от вепричани занепокоїлись. Дізнавшись, що їх виключили із переліку спроможних громад, активом села були скликані загальні збори громади, щодо висловлення недовіри сільському голові за неналежно підготовану та проведену реформу децентралізації. Обговоривши проблему вирішено негайно готувати повторно документи для об’єднання.

Сподіваємось, вепричани встигнуть. Адже, крайній термін добровільного процесу формування громад — кінець 2019 року. «Дедлайн» добровільно-примусового формування громад (коли рішеннями «згори» об’єднають тих, хто не зміг або не захотів зробити цього протягом попередніх років) — місцеві вибори 2020 року. За планами урядовців, це будуть перші вибори, які мають пройти на новій територіальній основі та на умовах покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...