Тихі години: до котрої можна шуміти вдома

галас
Поділитися новиною

галасЩо робити, якщо поряд мешкають галасливі сусіди

«Ми живемо на Заярі у приватному будинку біля двоповерхівок! Я все розумію, ми усі люди, але щойно настає тепло у одного із сусідів, починаючи з 20:00 лунає музика. На прохання зробити тихіше чуємо матюки. Коли музика лунала до 2-ї ночі – викликали поліцію, але нуль реакції. У мене малесенька дитина , бабусі 70 років! То чому вони повинні чекати і страждати, доки хтось відпочине?!»

Таке повідомлення ми отримали днями на редакційну сторінку в Фейсбук. Тому вирішили розібратися коли і до якого часу можна галасувати, а також що робити із тими сусідами, які на компроміс не йдуть.

Що каже законодавство?

Переконання, що у власній оселі можна робити будь-що у будь-який час чи навпаки, чому б не пошуміти в готелі чи ресторані або в парку, буцімто,де ж ще так поводитись, є суцільно неправильним. Така поведінка протизаконна та є підставою для виклику поліції.

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» забороняє гучний спів і галас, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів із 22:00 до 8:00 години на «захищених об’єктах». Захищені об’єкти: житлові будинки та прибудинкові території, заклади освіти і культури, гуртожитки, заклади громадського харчування, торгівлі, побутового та розважального бізнесу, парки та інші об’єкти, де постійно або тимчасово перебувають люди.

Це стосується і шуму під час проведення ремонтних робіт. Заборона поширюється також на святкові й неробочі дні: тоді шуму не повинно бути взагалі.

Ремонтні та будівельні роботи можна проводити у святкові та неробочі дні за умови, що є згода на це від мешканців усіх прилеглих квартир (бажано письмова).

За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму у багатоквартирних будинках вдень становлять до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 08:00) – до 45 децибелів. Для територій, які прилягають до житлових будинків – вдень до 70 децибелів, вночі – до 60 децибелів.

Як приблизно усвідомити скільки це 50 дБА ?

Відчуття – це достатньо суб’єктивна категорія, тим не менш існують приблизні усереднені орієнтири (в дБА):

  • людська розмова 30.
  • працюючий двигун вантажного автомобіля 80.
  • працюючий трактор на відстані 1 м.110.
  • поріг больового відчуття 130.

Що робити, коли сусіди занадто гучно роблять ремонт після 22:00?

Перше, що варто зробити – піти до сусідів і попросити їх припинити ремонтні роботи. Якщо люди на контакт не йдуть – викликати правоохоронців. Працівники поліції вже фіксують адміністративне правопорушення та складають протокол.

Існують випадки, що поліція приїжджає вже у момент, коли шум завершився. Фіксувати шум за допомогою аудіо чи відео можна, але ці докази не мають належної сили. Суддя може їх використати як другорядні, оскільки є певні вимоги щодо фіксації цих порушень шуму і записував їх не фахівець.

У будь-якому разі зафіксувати порушення повинен працівник поліції та скласти протокол – це найдієвіший спосіб. І тут важливо також проконтролювати, щоб у документі не було помилок стосовно дати, часу, особистих даних та інших деталей. Наявність помилок у протоколі може бути підставою для його скасування.

Особливі нюанси

Найчастіше скаржаться як на сусідів, так і на шум від компаній, які голосно відпочивають під вікнами. Але зафіксувати таке правопорушення важкувато. Правоохоронці, які приїжджають на виклик не мають приладів для вимірювання шуму. Інколи заявник не виходить на зв’язок, а джерело шуму знайти важко. Тоді поліцейські їдуть працювати далі, а в рапорті вказують, що порушень не виявили.

Якщо порушник не відчиняє, тоді поліцейські можуть хіба що провести виховну бесіду через двері. Інших способів впливу немає, примусово відчиняти двері і припиняти шум заборонено. Патрульні можуть заходити до квартири чи будинку без запрошення власника лише у надзвичайних ситуаціях: порятунок життя людей або цінного майна, під час переслідування осіб, яких підозрюють у вчиненні злочину або для припинення злочину.

 

Яке покарання?

Якщо це перший виклик на адресу, особа йде на зустріч та припиняє шуміти, тоді поліцейські обмежаться усним зауваженням, попередженням або оформлять протокол за статтею 182 КУпАП (можливий штраф від 85 до 510 гривень). Щодо кожного виклику патрульні обов’язково пишуть рапорт, який залишається в базі.

Якщо порушення відбувається повторно протягом року, то в порушника можуть конфіскувати техніку, яка є джерелом шуму. Це може бути, наприклад, перфоратор.

Якщо заявник не задоволений рішенням поліції, варто спочатку розібратися із законодавством і подумати, чи могли патрульні діяти інакше. Усі свої зауваження можна залишити на «102» або на гарячій лінії.

Які органи і який строк розглядають Протокол?

Протоколи про адміністративне правопорушення розглядаються у 15-денний строк (з дня одержання відповідним органом Протоколу):

– адміністративними комісіями при виконавчих органах місцевих рад у випадку, якщо особа порушник не притягувалась протягом року до адміністративної відповідальності за такі ж порушення (ст.218 КУпАП);

– районні суди у випадку, якщо особа порушник притягувалась протягом року до адміністративної відповідальності за такі ж самі порушення (ст.221 КУпАП).

Результатом розгляду вищезазначеними органами протоколу є винесення ними щодо особи (щодо якої складено протокол) відповідної постанови (як правило – про накладення адміністративного стягнення або про закриття справи).

Проте, за даними Єдиного державного реєстру судових справ, такі справи вкрай рідко доходять до суду.

У яких випадках шуміти дозволено

Є перелік ситуацій, за яких режим тиші може бути законно порушено:

  • коли працюють екстрені служби в умовах лих, аварій, подій;
  • при наданні медичної допомоги, при оперативній роботі представників органів правопорядку (наприклад, при затриманні правопорушника або при попередженні правопорушення);
  • при запобіганні аварійних ситуацій, усунення вогневих ризиків, інших факторів, які можуть спричинити за собою пошкодження майна або нести загрозу життю людей;
  • при проведенні термінових (аварійних) робіт із залученням техніки (наприклад, при аварії на магістральному трубопроводі, газопроводі тощо);
  • під час проведення заходів за участю численної публіки: мітингів, демонстрацій, які проводяться з відома муніципалітетів;
  • при запуску святкових феєрверків, які узгоджені з органами місцевого самоврядування;
  • якщо «гучні» заходи не заважають оточуючим, а звуки не доносяться назовні.

До цього списку слід додати можливість розширення (або скорочення) випадків порушення тиші, які затверджуються або узгоджуються з місцевими органами влади.

Нестандартні методи боротьби з галасливими сусідами

Втихомирити неспокійних сусідів можна своїми силами, не залучаючи до цього представників органів правопорядку. Наскільки ці методи дієві, судіть самі, але як показує практика, іноді вони працюють:

  • Клин клином: якщо за сусідською стіною лунає тупіт танцюючих ніг і гучна музика, робіть те ж саме, але в ранкові години. Як тільки порушники вашого спокою втомляться веселитися, включайте музику і свою уяву, даючи зрозуміти, що за кожною безсонною ніччю піде такий же безсонний ранок, але вже для них.
  • Спробуйте відключити автомати на електролічильнику, тим самим знеструмивши квартиру сусідів.
  • Вступіть з ними в жанрове протистояння, якщо вони вважають за краще «техно» або «хард-рок», здолайте їх класичними аріями для сопрано.
  • Чи давно ви працювали з перфоратором? Може, варто відновити свої навички під музичний супровід, що доноситься з-за стіни.

Якщо розглядати проблему всерйоз, то вибір за вами: або змиритися з неповажним відношенням до вашого відпочинку,або протидіяти цьому. Способи, якими ви будете діяти, залишаємо на ваш вибір.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...