Хто ремонтує дорогу «Гадяч-Лохвиця» і звідки кошти?

дорога
Поділитися новиною

дорогаОстанні декілька днів серед гадячан тільки й розмов про те, що нарешті розпочато ремонт дороги Т-17-05 – у соцмережах пишуть, на собі перевіряють, сміються із залишених вибоїн, рахують скільки кілометрів зробили. А ще встигають рахувати і контролювати використання коштів.

Скільки різних цифр запланованих на ремонт цієї автодороги лунало із уст районної влади, що під час одного із таких підрахунків пильні жителі району, і ми зокрема, заплутались. Ще у червні, коли вперше заговорили про початок ремонту, в соцмережах з’явилось відео, де голова РДА розповідав, як завдяки численним запитам та зверненням до Служби автомобільних доріг, Міністерства інфраструктури, стартував ремонт цього автошляху. Також була інформація, що відновлювати дорожнє полотно будуть суцільним покриттям окремими відрізками і вже прокладають перші 950 метрів. Нібито й тендер на ремонт дороги провели, визначили підрядника і виділили аж 156 мільйонів гривень!

Згодом, у наступному відео вже дякували Службі автомобільних доріг і усім, хто виділив кошти на ремонт цієї дороги, згадували депутатів Сергіївської та Петрівсько-Роменської ОТГ, а також мера міста Гадяч, який також направляв звернення до уряду, щоб виділили кошти.  

А у відео, яке датується 4 липня, вже зовсім інша історія – цього разу дякують міністерству інфраструктури за виділені кошти і компанії «Будгарант-7», яка займається ремонтом…

Ми вирішили детальніше розібратися у цьому питанні. Спершу перевірили відкриті дані сайту відкритих закупівель «Prozorro» і виявили, що 28 травня Служба автомобільних доріг у Полтавській області дійсно оголошувала тендер на проведення поточного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Т-17-05 Лохвиця-Гадяч-Охтирка-КПП «Велика Писарівка» (окремими ділянками), очікуваною вартістю 156 000 000 гривень. Але 30 травня процедуру торгів скасували «через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель, відповідно до вимог частини 1 статті 31 Закону України «Про публічні закупівлі».

Поки матеріал готувався до друку ми отримали відповідь на звернення до Служби автомобільних доріг у Полтавській області, за підписом заступника начальника А.Мягкохліба, датовану 26 червня. У ній сказано, що покриття дороги Лохвиця-Гадяч-Охтирка-КПП «Велика Писарівка» на всій протяжності (73,1 км) потребує проведення капітального ремонту, але доведеними виробничими планами з ремонтів автодоріг загального користування в 2019 році за рахунок держбюджету НЕ передбачено проведення масштабних ремонтних робіт цієї дороги. Проте, при надходженні додаткових коштів, планують провести ремонт найбільш зруйнованих ділянок.

То звідки ж тоді взялися кошти? Ми продовжили пошуки і на сайті «Prozorro» знайшли звіт про укладений договір на роботи з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування: Т-17-05 Лохвиця-Гадяч-Охтирка-КПП «Велика Писарівка», в межах Полтавської області. Замовником виступає ДП «Полтавський облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України». Договір на 20 мільйонів гривень уклали 27 червня із ПП «БУДГАРАНТ-7».

Щоб зрозуміти, чому вийшла така плутанина в коштах, ми звернулись за коментарем до першого заступника голови Гадяцької РДА Олександра Шаповала:

«Чому плутанина із грошима? Бо не Гадяцька РДА замовник робіт і розпорядник коштів. Ми тільки сприяли, щоб ремонт розпочався завдяки співпраці усіх органів місцевого самоврядування.

На сесіях районної ради ми приймали звернення до Служби автомобільних доріг, щоб відремонтували цю дорогу. Аналогічні звернення були від Сергіївської і Петрівсько-Роменської сільрад і Гадяцької міської ради.

Реагуючи на наші звернення Служба автомобільних доріг (САД) оголосила тендер (очікувана вартість робіт 156 мільйонів). Але його скасували по невідомій нам причині. Так як САД взяла на себе зобов’язання зробити цю дорогу, то вони в рамках експлуатаційного утримання доріг оголосили тендер. У результаті Полтавський облавтодор, як підрядник Служби автомобільних доріг, найняв ПП «Будгарант-7» на проведення поточного дрібного ремонту дороги.

Зараз реальних грошей із держбюджету 20 млн. грн., за них і робиться дорога. «Вимічені» ділянки в рамках експлуатаційного утримання, будуть зроблені методом холодного ресайклінгу (асфальт зріжуть, перероблять і вкладуть назад). Нам розповідали, що робитимуть до межі із Лохвицею.

Чи оголошуватимуть тендер на 156 млн. грн. повторно сказати важко, бо поки невідомо, чи будуть кошти в держбюджеті».

Отже, підсумуємо – на ремонт дороги «Гадяч-Лохвиця» використовуються кошти виключно із держбюджету. Ремонт проводиться не капітальний, а поточний, дрібний. Які саме ділянки дороги будуть відремонтовані – точно не відомо. Принаймні, сподіваємось, після ремонту дорога стане кращою. Що ж, побачимо.

P.S. Олександр Габайдулін написав 8 липня у Фейсбук:

«Щойно приїхав з Лохвиці. Це не дорога, а просто жах! Дороги за Новоселівкою зовсім немає, те, що поклали на території району три відрізка, не означає, що вся дорога така. 60 км подолали за 1,5 години. А говорити, що дорогу зробили проїзною, взагалі не доречно – дорога або є, або її немає. На гроші з податків на дороги, що сплачує кожен водій, купуючи пальне, дороги повинні бути як в Європі. А чиновникам слід звітувати про повністю зроблену дорогу, а не про початок робіт».

 

Підготувала Оксана Кириченко

 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...