Боротьба із стихійною торгівлею. Хто кого?

ринок
Поділитися новиною

ринокІ знову обговорюємо найболючішу тему нашого міста – стихійну торгівлю на великому Кругу. Чесно кажучи, складається враження, що вона ніколи не матиме кінця. У тижневику ми постійно намагаємося привернути увагу міського голови, депутатів, а також всієї громади міста до проблеми, яка потребує негайного вирішення. Мова йде про несанкціоновану торгівлю продуктами харчування. «Стихійники» свідомо та нахабно йдуть на порушення всіх існуючих правил і законів.

 

Стихійна торгівля вже стала звичним атрибутом нашого міста. У жодній європейській державі не можна побачити вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.

У Гадячі, особливо весною та влітку, кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування і не тільки зростає в рази. Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, як можна нашкодити здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків продуктами харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про їх якість, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались. Не звертаючи уваги на бруд, що летить на продукти з проїжджої частини та з-під ніг перехожих, а також нехтуючи публікаціями у нашому тижневику про гострі кишкові отруєння.

Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе, при цьому він повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я. Контроль за незаконною торгівлею держава не здійснює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках ніхто не перевіряє.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Чи смакує вам молоко від лейкозної корови?

Якщо, наприклад, взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні щодня надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко, і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді їх збирають на смітниках.

Наголошуємо, що відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією предметів торгівлі.

Поряд працює критий ринок, де для ведення торгівлі відведені та обладнані спеціальні місця, однак прилавки там майже порожні. Кожного дня громадяни, йдучи на роботу телефонують в редакцію та скаржаться, що стихійники зі своїми відрами та банками розташовуються навіть на проїжджій частині. Також зранку під вікнами багатоповерхівки утворюється балаган, торговці приїздять о п’ятій ранку, щоб зайняти краще місце під сонцем. Гості ж міста просто шоковані такою «окрасою».

Ранок минулої п’ятниці, почався із фотофакту, де на проїзній частині дороги, біля самого пішохідного переходу, сиділа жінка і на газеті продавала ягоди. «Ну це вже занадто», – гнівався в слухавку водій…

тоже ринок

Коментарі довго не змусили чекати. Більшість громадян висловила своє обурення. Працівники поліції, правда, відреагували миттєво й у складі шести чоловік провели рейд «Боротьба із стихійниками». Згодом долучився й інспектор по благоустрою. Але відчутного результату це не дало, адже інспектора, як і поліцейських, продавці всерйоз не сприймали, на зауваження не реагували, продовжували торгувати далі. Нарікали, що їх не попереджали, та й пристойного місця для торгівлі у Гадячі немає.

Нагадаємо, два місяці тому делегована комісія міської ради здійснювала рейд для інформування осіб, що займаються несанкціонованою торгівлею. Отже, всіх попередили про те, що згодом із стихійною торгівлею будуть активніше боротися, а всім бажаючим пропонують звернутися до керівництва ринку та перейти туди. І ось вам результат: покричали – і все забулося…Торгівля процвітає, з кожним днем «розростається», на заміну торгівцям із штучними квітами з’являються палатки з розсадою, а вже далі – ящики зібраного урожаю зі смаком вихлопних газів.

Ставити крапку ще зарано… Та ми й надалі будемо фотографувати і висвітлювати цей безлад в центрі міста. Маємо надію, що після закінчення ремонтів доріг і тротуарів прийде черга й до облаштування нормального, цивілізованого місця для торгівлі.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...