НАДВОРІ СПЕКА, ЯК МІНІМІЗУВАТИ ЇЇ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

спека
Поділитися новиною

спекаПротягом досить тривалого часу в області стоять аномально спекотні дні, тому тепловий і сонячний напади, зневоднення організму та пе­ребої у роботі серця – це лише невеликий перелік тих проблем, які може потягнути за собою висо­ка температура повітря. Найбільше від спеки страждають люди старшого віку; ті, у кого слабке здоров’я; вагітні жінки та ті, кому доводить­ся працювати на відкритому повітрі і на сонці; працівники офісів, де немає кондиціонерів; діти.

Сильна спека має нега­тивний вплив на імунну систему та послаблює ор­ганізм навіть абсолютно здорових людей. А що вже казати про тих, хто має якісь недуги. Особли­во обережним потрібно бути тим, у кого гіпертоні­чна хвороба, ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, хвороби, щитопо­дібної залози, ожиріння, онкологічні захворювання, хто переніс інсульт чи ін­фаркт. Насамперед таким людям потрібно скоротити до мінімуму час перебу­вання під прямим соняч­ним промінням. Особливо будьте уважні до своїх ді­тей, адже вони перегріва­ються значно швидше, ніж дорослі. Якщо ж Ви змушені ходити містом, носіть одяг вільного по­крою з натуральних тка­нин, зручне взуття, голов­ний убір світлого кольору або беріть із собою пара­сольку. Якщо Ви вдома – в обідню пору подрімайте, а якщо на роботі – влаш­товуйте невеликі перерви. При сидячій роботі – похо­діть, виконайте нескладні вправи. Якщо на роботі – багато рухаєтесь – посидь­те, розслабтеся.

На спекотні дні не варто призначати серйозні ме­дичні маніпуляції: операції, діагностичні процедури, видалення та протезуван­ня зубів. Обмежити пере­бування на сонці бажано й тим, хто приймає деякі ліки. Наприклад, сульфані­ламідні, гормональні препа­рати чи біологічно активні добавки.

Ознаки перегріву: за­гальна слабість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, сонливість, нудо­та, пришвидшені пульс та дихання. Може навіть дійти до непритомності та судом.

ДАЙТЕ ВОДИ!

Найнебезпечніше, що мо­же статися з організмом у спеку,- зневоднення. Його легко визначити за землис­тим кольором обличчя та темним відтінком сечі. Це означає, що нирки дають збій у роботі та просять во­ди. Запам’ятайте: при тем­пературі повітря вище за 26 градусів щогодини у Ваш організм має надходити во­да. Адже у спеку через під­силене потовиділення в ор­ганізмі порушується вод­ний баланс. Тому пити по­трібно не менше трьох літ­рів на день. Але це має бути не солодка газована вода. Краще пити підсолену чи підкислену рідину: на 0,5 літра води додати солі на кінчику ножа, чайну ложку лимонного соку. Підійдуть і морси, со­ки та мінералка (але майте на увазі, що дуже насиче­ний склад мінеральної води може порушити електроліт­ний обмін та збільшити на­вантаження на серце). Зви­чайну воду можна заміни­ти, вживаючи овочі та фрукти, краще „рідні” (а не „за­морські”), які містять ріди­ну: огірки, помідори, каву­ни. Завдяки їм організм от­римує додаткову порцію вітамінів та мінеральних ре­човин. Гарячий зелений чай теж корисний у спеку – він регулює теплообмін. А от від міцних спиртних напоїв слід відмовитися, адже ал­коголь збільшує тепловід­дачу організму та провокує перегрівання. Також не вар­то захоплюватися напоями, які містять кофеїн, бо вони теж пришвидшують зне­воднення. На ніч добре пи­ти відвар м’яти – він пози­тивно впливає на загальний стан організму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнюючим засобом.           

Улітку краще вмиватися не звичайною водою, а за­мінити її на відвар ромаш­ки чи липового цвіту. Перед тим, як вийти на вулицю, не користуйтеся милом чи ло­сьйоном. Мило руйнує за­хисний шар шкіри, і вона стає незахищеною перед руйнівними сонячними про­менями. А лосьйони підви­щують чутливість шкіри до ультрафіолетових променів.

Є й інші способи віднови­ти водний баланс:

  • влаштуйте на столі в офісі чи вдома невеликий акваріум (можна навіть без рибок та рослин, тільки з водою) – він зволожує і тро­хи охолоджує повітря;
  • частіше мийте руки та вмивайтеся прохолодною водою;
  • частіше приймайте душ, але не холодний, а теплий;
  • обливайте кімнатні рос­лини водою, вони будуть довго залишатися вологи­ми і віддаватимуть вологу і прохолоду оточуючим.

ЩО ЇСТИ І ЧОГО НЕ ЇСТИ

У спеку не рекомендуєть­ся їсти продукти, які зігрівають зсередини, наприк­лад, мед і сало. Перед сном відмовтеся від “се­рйозних” продуктів – на­самперед м’яса, тому що перетравлення важкої їжі викликає підвищення тем­ператури тіла та підсилює потовиділення. У спекотні дні необхідно значно зни­зити калорійність раціону та вживання солі, а збіль­шити- рослинної олії (вона містить вітамін Е і допома­гає боротися зі спекою на клітинному рівні).

До страв-рятівників на­лежать:

  • холодний борщ (чер­воний буряк знижує тиск та збагачує склад крові);
  • окрошка без ковбаси;
  • холодний суп із зелені з картоплею.

Про всяк випадок при собі слід мати:

  • валідол, валокордин чи корвалол;
  • нашатирний спирт;
  • знеболюючий засіб широкої дії (спазмалгін, темпалгін тощо);
  • вологі серветки;
  • м’ятні льодяники чи та­блетки.

Перша допомога

Якщо людині стало по­гано у приміщенні, покла­діть її на підлогу (там про­холодніше). Якщо це тра­пилося на вулиці чи в тра­нспорті, потрібно віднести постраждалого у затінок, прикласти до лоба мокру серветку, дати понюхати нашатир та викликати швидку допомогу.

Для послаблення несприятливої дії високої температури в житлових та громадських будинках, офісних та виробничих приміщеннях фахівці підрозділу лабораторних досліджень рекомендують:

  • застосування сонцезахисних пристроїв на вікнах;
  • застосування вікон із тонованим склом;
  • застосування локальних кондиціонерів;
  • застосування централізованих систем кондиціювання, охолодження та вентиляції в будівлях;
  • застосування повітряних завіс на входах у будівлі;
  • адміністративне регулювання режиму праці (скорочення робочого дня, зміна початку та закінчення робочого дня, використання кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітрообміну тощо);
  • застосування звичайних електричних вентиляторів;
  • збільшення обідньої перерви працівників до 3-4 годин, виключивши роботу в найспекотніший період із 13 до 16 години;
  • роботу, що потребує великих фізичних зусиль та відповідно супроводжується виділенням тепла організмом людини, планувати на ранкові або вечірні години;
  • працівникам із хронічною патологією, особливо серцево-судинної системи, необхідно проконсультуватися з лікарем та виконувати його рекомендації.

При роботі на відкритому повітрі:

  • застосування головних уборів та сонцезахисних окулярів, кілька перерв із прийняттям прохолодного душу, забезпечення працюючих прохолодною водою.

З метою профілактики порушень водно-сольового балансу питна вода повинна містити мінеральні солі та мікроелементи.

Для профілактики порушень імунної системи рекомендована вітамінопрофілактика та овочеві дієти.

Згідно зі ст.13 Закону України «Про охорону праці», забезпечення належних умов праці працівників, створення нормативних значень параметрів мікроклімату з метою попередження зниження їх працездатності є обов’язком роботодавця.

Сергій Бабак,

в.о.завідувача Гадяцького міжрайонного відокремленого підрозділу

лабораторних досліджень ДУ «Полтавський ОЛЦ МОЗ України»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...