Сьогодні весняного святого Миколая чудотворця

128314 or
Поділитися новиною

128314 orНині весняного Миколая; в яку дуду дудітиме коров’ячий депутат, хто найметься в “строкачі” та чому сьогодні не варто довго спати

Сьогодні святого Миколая чудотворця. Всі знали, що крім весняного, є ще й зимовий Миколай (19), тому казали: «У кожнім році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого Миколи не буває тепла ніколи». Хоч «весняний» Миколай і не такий урочистий, як «зимовий», але й він шанувався українцями та був позначений деякими цікавими обрядами.

Найбільш урочисто цей день відзначали гуцули, влаштовуючи «полонинський хід» –тварин виганяли на полонини. Попереду процесії йшов «депутат» – керівник пастухів – і два його помічники з трембітами. За ними рушало стадо, а потім дорослі й діти. Від околиці села жінки з дітьми поверталися, а чоловіки супроводжували отару до пасовиськ. На полонині старший чабан за допомогою кресала розпалював «живий огонь», який мав горіти до кінця сезону, себто до глибокої осені, коли полонинський хід повертався на зимове стійбище. На Херсонщині в цей день наймали до Покрови (14 жовтня) сезонних робітників – «строкачів». Про весняного Миколая існує чимало поетичних приказок: «До Миколи не буде літа ніколи», «Держи сіно до Миколи – не побоїшся зими ніколи», «До Миколи нема добра ніколи». Вважали, що після Миколи не можна садити бахчу, бо зав’язі не буде. На Миколая не можна мочити коноплі, бо як будеш витягувати, то витягнеш утопленика. З Миколи починався купальський сезон. Українці вірили, що з цього дня вода освячується. А то, «з чоловіка верба виросте», тобто верба виросте над його могилою з поставленого на ній вербового хреста. Цей день називали ще «сухим днем» – заборонялося працювати, щоб не було посухи. У Сербії вірили, що після святого Миколи ніщо не завадить урожаю фруктів. На Поділлі в піч клали шмат заліза в піч, щоб вовки не брали худобу.

З іменинами вітайте Миколу, Дмитра, Йосипа, Василя.

18-ий місячний день, Місяць у Козерозі. Дослухайтесь радше до голосу розуму, ніж до душі. Тримайтеся землі – на морі штормитиме, у небі теж спокою не знайдете. Забудьте про експерименти і ризик – вони не на часі. Помірний тверезий практицизм – саме враз. Людям, котрі не хочуть боротися зі своїми вадами і змінюватися, доведеться зіткнутися з чималими перешкодами і випробуваннями. Сьогодні бажані помірні фізичні навантаження, помірне конструктивне спілкування, подорожі. Довго не спіть – втратите енергію. Можна влаштовувати невеликі застілля, але бажано вегетаріанські. Будьте уважними в дорозі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1917 році – -1,7, а найтеплішим у 2007 – +32,2.

Чого не можна робити 22 травня

У цей день заборонено їсти м’ясо, особливо конину. Не можна також передавати ткацькі інструменти та снування – це операція підготовки під час ткацтва. Якщо не послухатися заборони, залишитеся без худоби і без м’яса. До цього дня ні в якому разі не можна було заходити у воду, а от сьогодні можна зануритися, але спочатку слід прочитати молитву про здоров’я і звернутися до Миколи. Також не можна відмовляти в проханнях, особливо бідним, убогим і голодним.

Приказки і прикмети

  • До Миколи кріпись, хоч розіпнись, а з Миколи живи — не сумуй.
  • Батюшка Нікола! Давай дощу великого! На наше жито, на бабин льон, поливай відром!
  • Який день на Миколу теплого, такий і на Миколу зимового.
  • Якщо на другий день після теплого Миколи піде дощ, все літо буде непогожим.
  • Від Миколи залишилося дванадцять холодних ранків, коли не весною, то до середини вересня.
  • Якщо на вільхі розпустилися квіти – настала пора сіяти гречку.
  • Якщо картопля ще не посаджена, то робити це вже безглуздо – вона не встигне дозріти і не дасть врожаю.
  • На болотах чути квакання жаб – урожай вівса буде хорошим.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...