Космічні ціни на цибулю: експерти пояснили подорожчання

цибулю
Поділитися новиною

цибулюЗростання цін на ринку цибулі в Україні не припиняється з початку року. На сьогоднішній день ріпчаста цибуля коштує в 6 разів дорожче, ніж в аналогічний період минулого року, крім того, така ціна є найвищою, як мінімум, за останні 10 років і тепер подекуди коштує дорожче, ніж імпортні апельсини та банани, – від 30-40 грн за кілограм. Дорожнеча цибулі з одного боку спричинила легку паніку, а з іншого породила цілу хвилю різноманітних жартів.

Чому склалася така ситуація і чи варто очікувати зниження цін?

У столичних супермаркетах кілограм цибулі коштує приблизно 41 гривню, на Полтавщині – від 35 грн/кг, а в Гадячі – 30 грн.

Експерти стверджують, що такі ціни на цибулю зумовлені кількома факторами: погода та імпорт власних запасів за кордон. Через те, що у попередні роки в країнах ЄС стався неврожай цибулі, українська цибуля почала користуватися попитом саме там. Тому через імпорт на внутрішньому українському ринку її практично не залишилося.

За даними Мінагрополітики, щороку в Україні вирощують близько мільйона тонн цибулі. Торік через погоду засіяли площу на чверть меншу і зібрали цибулі майже на 120 тисяч тонн менше, значну частину її знову ж таки експортували. Вітчизняної цибулі українцям вистачило до лютого. А потім довелося купувати. Із початком овочевого дефіциту на українських прилавках «оселилася» цибуля переважно з Казахстану та Узбекистану. Протягом лютого та березня її завезли аж 35 тисяч тонн (такими є дані Всеукраїнської асоціації імпортерів овочів та фруктів).

До того ж, нинішній український та європейський ажіотаж неабияк підігрів ціни на азіатську цибулю нового врожаю. У Таджикистані, наприклад, у понад три рази: з 80 до 260 доларів за тонну; а в Узбекистані вдвічі: зі 100-150 до 300 доларів за тонну.

До цих факторів додався ще й неабиякий попит. Українці активно обговорюють зростання цін на цибулю і, піддавшись паніці, купують її одразу «про запас». Тому й продавці не соромляться виставляти будь-яку ціну – все одно знайдеться покупець. У мережі повідомляють, що в окремих магазинах країни можна зустріти овоч по 45 грн за кг.

Звісно, українці побоюються, що за схожих умов навіть новий врожай може мати такі ж високі, як і зараз, ціни. Проте економісти сподівається на більш позитивний розвиток ситуації та зниження цін: вони будуть рости до червня, коли з’явиться перший урожай ранньої цибулі, яка, найімовірніше, буде значно дешевшою за торішню. Крім того, в червні знизиться попит на неї і на зовнішніх ринках, тому що перший урожай з’явиться й в інших країнах Європи. А ще подолати нинішній дефіцит може допомогти рання цибуля з Єгипту та Таджикистану, яка скоро теж має з’явитись на українських прилавках. Водночас більш песимістичні прогнози передбачають зниження вартості на цей продукт аж наприкінці літа.

Проте є й позитивна новина: через те, що ціна на цибулю є захмарною, зараз українські аграрії та фермери віддають під неї значно більші площі. Це призведе до того, що ціна цибулі таки поступово знизиться.

«БМ»

На фон:

Моніторинг середніх цін на цибулю:

Квітень 2018 р. – 5,94 грн/кг.

Листопад 2018 р. – 16 грн/кг.

Січень 2019 р. – 18,24 грн/кг.

Травень 2019 р. – 30-35 грн/кг.

 

На фон:

До речі, в Україні зросла ціна не тільки на готову продукцію, але й на посадковий матеріал: якщо минулого року вартість так званої «тиканки» сягала 65-75 гривень за кілограм, то цього року кілограм коштував 200-300 гривень.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...