Білити фасади і встановлювати аншлаги – правила благоустрою Гадяча

благоустрій
Поділитися новиною

благоустрійІз настанням стійкого тепла гадячани знову згадали про благоустрій міста – традиційно почали вести розмови про неприбране сміття і межі прибирання чи утримання територій, про «порядок» на міському базарі та роботу комунальників. До речі, усі ці питання повинні регулюватися «Правилами благоустрою та утримання території міста», звісно, якщо вони взагалі існують. Ще у січні ми намагалися знайти на сайті міської ради ці правила, щоб нагадати жителям міста, хто і де саме повинен слідкувати за станом прилеглої території. Та, на жаль, правила благоустрою були відсутні. А днями, ми знову вирішили їх пошукати і… знайшли!

 

Дивно, але виявляється, що Гадяч досі використовує правила благоустрою та утримання території, затверджені ще у 2006 році! Не дивлячись на те, що протягом 13 років відбулося чимало змін, правила досі діють. Тому, щоб гадячани знали, яких порядків вони повинні дотримуватись, ми вирішили проаналізувати найцікавіші пункти. Зізнаємось, дечого ми й самі не знали.

Почнемо із того, що правила є обов’язковими для усіх і дотримуватись їх повинні не тільки жителі, а й гості міста. Та деякі із наявних пунктів виконати просто абсурдно.

Колір урни потрібно погоджувати

Із метою недопущення забруднення сміттям вулиць, площ та інших громадських місць встановлюються урни. Це означає, що власники торгівельних об’єктів, підприємці, комунальники повинні встановити сміттєвий бак біля об’єкта, який знаходиться у їхньому підпорядкуванні. Ви здивуєтесь, але тип урни, її колір і форму потрібно погоджувати із архітектором! Окрім цього, урни потрібно промивати водою не рідше, ніж один раз на тиждень. Щось не бачили, щоб комунальники мили сміттєві урни…

Чим повинно займатись МКП «Комунсервіс»?

Тут цілий перелік і, окрім знайомого усім прибирання вулиць від сміття та очищення їх від снігу, додається ще й санітарне поливання шляхів, площ і скверів; відловлювання бродячих тварин; утримання в належному стані міського звалища; утримання в належному стані міських кладовищ; ліквідація стихійно утворених звалищ; утримання в належному стані охоронних зон водоймищ у межах міста.

Погодьтеся, чимало із цих пунктів працівники «Комунсервісу» не виконують.

«Гадяч-житло» зобов’язане

Згідно п.30 правил комунальне підприємство також має список зобов’язань. Не враховуючи підтримання чистоти прибудинкових територій і вивезення сміття, працівники КП повинні утримувати газони, дитячі й спортивні майданчики та інвентар на них справними й охайними, а також забезпечити обладнання під’їздів багатоповерхових і багатоквартирних будинків нумерацією під’їздів, квартир та списками квартиронаймачів.

Обов’язки власників будинків

Громадяни, які мають право особистої власності на будинки, згідно п31. Правил, зобов’язані:

– утримувати фасад будинку, подвір’я і прилеглу територію, огорожу в чистоті та в належному санітарному стані;

– укладати договори на вивезення сміття з МКП «Комунсервіс» та не допускати складування будівельних матеріалів на зелених смугах вулиць і провулків;

– проводити прибирання тротуару, газонів, зелених насаджень, до прибордюрної частини дороги;

– побутове та дворове сміття виносити у визначені місця, доступні для спецавтотранспорту.

Білити фасад і прибирати амброзію

Пункт 12 Правил взагалі дуже цікавий, проте трохи застарілий. В ідеалі він повинен зобов’язати керівників підприємств, організацій, закладів, установ і приватних підприємців (тобто відповідальних за територію) наводити лад на своїй території. Та правила настільки застарілі, що в них указана побілка фасадів будівель, яку вже давно ніхто не проводить. Та, не зважаючи ні на що, у правилах вказано, що ці роботи потрібно проводити щорічно до 1 травня.

До речі, саме у цьому пункті вказано, що власники чи орендарі будинків чи споруд повинні систематично проводити очищення покрівель від снігу і ліквідовувати нарости з карнизів і водостічних труб, а також безперервно очищати прилеглу територію від снігових заметів та льоду.

Недоторканий фонд

Згідно п.13 Правил це зелені насадження на території міста та в лісопарковій зоні (дерева, кущі, квітники, газони). Їх охорона і утримання покладаються на МКП «Комунсервіс», а також на відповідальних за утримання території та всіх мешканців міста.

Знесення аварійних і сухостійних зелених насаджень, згідно п.14, здійснюється на підставі висновків відповідної комісії, про що складається акт, який затверджується у відповідному порядку.

Щорічне планове обрізування гілля проводиться в період з 1 грудня до 1 квітня. Гілля після обрізування вивозиться у відведені міськвиконкомом місця (де ці місця – ніхто не знає).

А ви встановили на будинку «аншлаг»?

Якщо ви також не розумієте, про що йде мова, тоді пояснимо. Згідно п.16 Правил «На фасадах промислових, громадських споруд та житлових будинків в обов’язковому порядку встановлюються аншлаги з назвами вулиць, провулків і номерними знаками». Виявляється, «аншлаг» – це не переповнений зал, а табличка із назвою вулиці і номером будинку. До речі, це слово у Правилах вжито кілька разів.

Ліпити оголошення – не можна

Згідно п.18 Правил, розміщення і розклеювання різноманітних рекламних, інформаційних і довідкових матеріалів дозволяється лише у виділених для цього місцях, в інших місцях категорично забороняється. У Гадячі ж афіші і різнопланові оголошення чіпляють де завгодно, і не пам’ятаємо, щоб за це когось покарали.

Торгівля

Цьому питанню виділений чималий пункт Правил №29. У ньому вказано, що керівники підприємств торгівлі, громадського харчування, міських ринків, інших установ, а також особи, які займаються роздрібною торгівлею на території міської ради, зобов’язані:

– утримувати магазини, заклади громадського харчування, павільйони, торгові палатки, кіоски, склади та інші об’єкти у зразковому стані;

– прибирання територій проводити в міру необхідності (але не рідше одного разу на добу);

– вітрини, рекламу, входи у приміщення, склади оздобити згідно з паспортами, погодженими архітектором міста, і утримувати їх у належному стані;

– роздрібну, виносну торгівлю проводити за дозволами в обладнаних для цього місцях із дотриманням установлених санітарних норм і правил.

Було б добре, якби за невиконання цього пункту Правил кілька разів поспіль оштрафували власника міського «недільного» базару – зразковим станом там і не пахне.

У той же час, жодних заборон стосовно торгівлі немає – ніде конкретно не вказано про заборону стихійної (несанкціонованої) торгівлі і штраф за це.

Категорично заборонено «шуміти» і вивішувати білизну за межами перил

Величезний пункт 32-33 Правил благоустрою розповідає про те, що у Гадячі заборонено. Чесно кажучи, цей пункт найбільше дивує. Складається враження, що відповідальні за ці правила навіть не спромоглися їх перечитати. Окрім багатьох застарілих і не актуальних пунктів (навіть діти знають, що ходити по газонах, ламати гілки дерев чи зривати квіти не можна), згадується «ДАІ», яка вже давно ліквідована і тепер називається «Сектор безпеки дорожнього руху».

Ви, можливо не знали, що правила забороняють зокрема:

– вивішувати білизну на балконах за межами перил, струшувати з балкона одяг, чистити ковдри, штори;

– мити особистий та службовий транспорт поблизу водозбірних колонок, на газонах, пляжах, дворових територіях;

– робити будь-які надписи на парканах, фасадах будинків, автобусних зупинках, у під’їздах будинків;

– на територіях житлових районів (а у нас практично усе місто – житловий район), лікарень, на вулицях, у громадських місцях, будинках та гуртожитках з 23.00 до 7.00 забороняється шуміти, кричати, співати, грати на музичних інструментах та здійснювати інші дії, які порушують спокій громадян, крім випадків, які визначаються окремими рішеннями міськвиконкому.

Хто контролює виконання правил?

Контроль за виконанням Правил благоустрою та утримання території здійснює виконком міської ради силами підпорядкованих йому відповідних підрозділів, згідно з їхніми службовими обов’язками. За порушення цих Правил передбачена адміністративна відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення.

По факту ж виконання цих правил практично не контролюють. Інспектор по благоустрою міста Гадяч існує, але чим він займається, ніхто не знає. Принаймні звітів чи повідомлень про його роботу на офіційному сайті міської ради немає.

Отакі правила. Звісно, кожен повинен дотримуватись їх. Проте перед тим, як вимагати від гадячан виконувати правила, спершу міська рада повинна була б привести їх до ладу. Це ж не важко, враховуючи те, що існують «Типові правила благоустрою території населеного пункту», затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.11.2017. Там по пунктах, доступно для кожного роз’яснено, що робити можна, а що не можна, і підтверджено усе нормативними актами. Саме на підставі цих типових правил усі органи місцевого самоврядування повинні розробити власні правила благоустрою. Варто відзначити, що Книшівська сільська рада рухається у правильному напрямку – їхні Правила ми знайшли у мережі, і, до речі, вони розроблені згідно типових, правильно, доступно, а головне – сучасно. А от Гадяцька міська чомусь «пасе задніх». Прикро.

Підготувала Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...