5 травня – Міжнародний день акушерки

16865 600
Поділитися новиною

16865 600Ідея відзначення цього дня (InternationalDayofthemidwife)   виникла у 1987 році  під час проведення   конференції  Міжнародної конфедерації акушерок.   Це поважна організація, заснована  у 1919 році. Вона об’єднує у своїх лавах  88 акушерських асоціацій із 75 країн світу.  Відтоді Міжнародний день акушерки відзначають 50 країн світу. Передусім, це добра нагода, аби розповісти про цю професію, популяризувати її,  привернути увагу до питань планування родини тощо.

І в історичних джерелах, і у літературних творах часто згадуються акушерки, чи як їх називали у давнину повитухи. Вміння та навички повитух передавалися з покоління в покоління. Існували цілі династії, вмілі і досвідчені повитухи користувалися величезною пошаною у суспільстві, були почесними членами громади.

Цікаво, що саме наш земляк,  уродженець села Веприк Гадяцького району Нестор Амбодик – Максимович  , який жив у 16 столітті і був видатним вченим, зробив першу спробу систематизувати знання з акушерства і написав монографію з цієї теми «Мистецтво сповивання» .

На Полтавщині нині у різних медичних закладах трудиться понад триста акушерок, і переоцінити їхню роль надзвичайно важко. З плином часу у акушерки з’являлися нові обов’язки та засоби роботи, однак незмінним лишається одне: саме від її вмінь залежить здоров’я породілля та дитини. Щороку в області  відбувається   понад 11 тисяч пологів, медики впроваджують  нові технології та освоюють  сучасне  обладнання, активно проводять   партнерські пологи.

Нині акушерка стежить не тільки за фізичним станом підопічної, вона моніторить  психологічний стан породіллі, а іноді тих, хто присутній на партнерських пологах (чоловік чи інші родичі).  

В області нині дефіцит кадрів теж відчувається все гостріше, адже ця професія акушерки  є дуже складною і відповідальною.

« На нас покладена дуже велика відповідальність, адже саме акушерка спостерігає за перебігом вагітності з перших днів і до пологів. Останніми роками народжуваність в Україні зросла, а отже зросли і обсяги роботи. Скажімо, у Полтавському обласному перинатальному центрі з кожним роком кількість пацієнток збільшується  на сто і більше осіб, і усім потрібно приділити увагу, аби і мати, і дитина виписалися від нас у доброму стані. Якщо все пройшло добре, для нас це найбільша радість» – говорить акушер Полтавського перинатального центру Тетяна Горденко.

Довідка: Міжнародний день акушерки – гарний привід ля кожної представниці цієї професії познайомитися з колегами, отримати нові зв’язки і розширити  знання. В рамках акцій,  що проводять цього дня по всьому світові, акушерки організовують вуличні ходи, встановлюють палатки у громадських місцях , де проводять безкоштовні консультації щодо своєї діяльності. Крім того, організовують зустрічі , семінари та конференції, де діляться досвідом та розповідають про новітні досягнення у  галузі.  А ще кращі з кращих отримують нагороди.

У передових  країнах   збирають кошти на потреби колег у менш розвинених куточках світу.  Скажімо, кілька разів збирали  гроші на купівлю обладнання, транспортних засобів для тих, хто живе у віддалених регіонах, тощо.      

www.0532.ua

LIVE OFFLINE
track image
Loading...