Платити за комуналку по-новому: домоправителі, абонплата та пеня

24273 650x410
Поділитися новиною

 24273 650x410Із 1 травня буде введено в дію закон про житлово-комунальні послуги. Він змінить принцип обслуговування будинку та прибудинкової території. Також вводиться поняття абонентської плати за ЖКП і пеня на заборгованість по сплаті комуналки.

Закон про ЖКП було прийнято ще у 2017 році, але у 2018 він діяти не почав, бо Кабмін не встиг прописати підзаконні акти. З 1 травня 2019-го майже всі норми закону вже почнуть діяти, запевнила у коментарі одному із всеукраїнських каналів одна з розробників цього закону Альона Бабак. Тож, що саме чекає на споживачів?

Нова модель відносин споживач – надавач послуг

Із 1 травня кожен будинок зможе вибрати модель відносин із надавачами комунальних послуг. Споживачі зможуть вирішувати, які договори – прямі чи колективні – заключати з надавачами послуг, а також обрати собі управителя.

Кожен багатоквартирний будинок тепер має право обрати собі керуючого будинком – людину або компанію, яка займатиметься обслуговуванням саме вашого будинку. А ваші гроші, які досі кожен мешканець платить на «утримання будинку і прибудинкової території» і які осідають десь у невідомих ЖЕКівських кишенях, будуть платитися конкретно вибраній самими мешканцями людині чи компанії.

Таким чином, ми станемо господарями у своїх будинках, перестанемо залежати від монополіста. Зможемо ставити перед керуючим конкретні задачі, які він має виконати. Якщо він із роботою не справлятиметься – матимемо право його поміняти.

Обрати управителя потрібно буде упродовж року – такий термін переходу до нових правил визначено у законі. При цьому передбачено, що старі договори діятимуть до моменту, поки власники не укладуть договори за новим законом.

Механізм призначення управлінця

Якщо ви не ОСББ, треба один раз зібрати загальні збори, не менше 75% усіх сусідів, прийняти рішення про те, щоб найняти керуючого. Разом із сусідами записуєте, що саме ви хочете зробити в будинку: поміняти лампочки, відремонтувати, пофарбувати, міняти вікна, двері, замінити комунікації тощо, організувати роздільний збір сміття.

Далі потрібно обрати ініціативну групу, яка займеться підбором обслуговуючої компанії. Потім уповноважена цією групою особа заключить договір із керуючою компанією. Далі – домовляєтеся про вартість, в залежності від того, за який час, що саме хочете міняти і скільки будете платити за утримання прибудинкової території.

Якщо ж у вашому будинку є ОСББ, тоді все ще простіше. Його керівник має знайти керуючу особу чи компанію для виконання робіт по утриманню будинку. Платити їй гроші і контролювати якість її роботи.

Пеня для боржників

Із 1 травня почнуть нараховувати пеню за невчасну оплату житлово-комунальних послуг.

Ця пеня досить умовна – 4% річних. Це просто таке нагадування, що треба платити за комуналку, а не каральний захід. 4% річних означає, що у випадку прострочки комунального платежу ви заплатите 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Наприклад, якщо прострочили 1000 гривень комунального платежу, то пеня за день складе 10 копійок. Але вона не може перевищувати розмір боргу. Також її не нараховуватимуть споживачам, яким держава затримала виплати субсидії чи пільг або яким працедавець затримав зарплату. Але це треба буде довести документом.

Абонплата за комуналку

Людей вже залякали абонплатою на газ. А насправді це не так страшно. Беруться витрати за місяць і розподіляються рівномірно: щоб забезпечити утримання будинку, виплату зарплати керуючому, гроші на поточний ремонт. Ці гроші і закладаються в абонплату.

Абонплата за утримання території – це і буде плата вашої керуючої компанії плюс мінімальні витрати на папір тощо.

Відключення за борги

Чимало ЗМІ вже написали «страшилки» про те, що за новим законом боржників будуть перевіряти і відключати. Але тут не все так однозначно. В країні 60% житла – старого житлового фонду. І всі лічильники – всередині квартири. Практично всюди вертикальна розводка. І відрізати можна лише електрику, та й то якщо є лічильник зовні. Якщо лише всередині лічильники – практично ніщо не можна відключити, пояснила експерт.

Зараз якраз комунальні служби часто зловживають і відключають весь будинок, особливо якщо боржник не один, а їх 20-30%. Законом таке відключення не передбачене.

І ще один каральний захід, якщо заборгованість перевищує 84 тисячі гривень: на боржника подають до суду, накладають арешт на майно і нерухомість, примусово продають його і погашають борги. Цей механізм зараз не використовують, бо суди – це досить довго. Але про цю норму варто пам’ятати.

Підготувала Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...