Традиції, які несуть небезпеку

пластикові квіти
Поділитися новиною

пластикові квітиВ Україні набирає обертів боротьба з поминальними пластиковими квітами, які увійшли в моду в останні роки. Те, що вони засмічують та отруюють довкілля, усвідомлює далеко не кожен .

Перед Великоднем, як свідчать традиції, люди вирушають на кладовища, щоб вшанувати пам’ять померлих і прибрати могили. Зазвичай намагаються замінити штучні вінки і квіти, які за рік встигли вигоріти і потьмяніти, на нові. Таким чином на кладовищах накопичуються цілі гори шкідливого пластику. Екологи забили на сполох, адже пластик вважається одним із найбільш шкідливих матеріалів. Запевняють, що обсяги виробництва полімерних матеріалів сьогодні перевищують обсяг випуску чорних і кольорових матеріалів і зростають з кожним роком. Питання грамотної утилізації наразі стоїть дуже гостро. Полімерні матеріали на основі різних пластмас, еластомерів та волокон досить довговічні в плані експлуатації, а ті, що вийшли з користування, погано розкладаються і забруднюють навколишнє середовище. Спалювання відходів полімерних матеріалів пов’язане з викидами шкідливих токсичних речовин, які можуть провокувати розвиток раку і хвороб дихальних шляхів. Як альтернативу пластикові вироби можна замінити на вінки із хвої і сухоцвітів.

Заборонити використання та реалізацію штучних квітів, кошиків, вінків, виготовлених із пластика, повинна і наша міська влада. Вводячи такі заходи, можна навести аргументи: пластикова квітка чи вінок не мають нічого спільного з виявом християнської віри. Окрім того, вже за рік їх викидають на смітники або спалюють, отруюючи довкілля.

Гарний приклад показала громада Петрівсько-Роменської ОТГ, де вже другий рік як відмовилися від використання штучних квітів. А цього року без штучних квітів пройдуть поминальні дні й у Краснолуцькій громаді. На останній сесії голова ОТГ прийняв рішення про заборону використання штучних квітів, і депутати рішення підтримали.

У Гадячі кожен рік ажіотаж на пластикову поминальну атрибутику набирає обертів. На Великому кругу знову утворилося «квіткове кладовище». Ціни на продукцію навіть вищі, ніж на живі квіти. Букет квітів – від 25 гривень, а на великі вінки ціна сягає і за півтисячі. І що ви думаєте, люди купують, мотивуючи, що так заведено. Як же це прийти на кладовище та без вінка чи букета?

Після зими з кладовищ зносять тонни залишків пластикової ритуальної атрибутики. Про те, що для її розщеплення потрібні не десятиліття, а століття, говорять всі, а ось відмовитися від використання готові далеко не всі.

Виставили тему на обговорення на сторінці «БМ» у Фейсбук, коментарів зібрали достатньо, щоб зрозуміти ставлення містян до цієї проблеми. Ось деякі з них.

Світлана Буланкіна: Штучні квіти пришвидшують шлях живих на цвинтар. Посадіть нарциси, тюльпани на могилі, вони заквітнуть рано, ще економніше.

Людмила Макаренко: Якби ж робили якісь альтернативні, із міцного паперу абощо, то, мабуть, пластикові не купували б…

Serhii Pavlenko: Потрібен закон про заборону торгівлі штучних пластикових квітів, і це швидко вирішить цю проблему!

Руслан Усачев: Де наша ПОЛІЦІЯ?…А також міськрада. Якщо ЗАКОН, то закон… А в Польщі чи Чехії чудово й класно… Напевно.

Алла Купріян: Ще й на зелених газонах((( Вони їх сіяли? Чому топчуть? Чому немає ніякої управи?

Юля Тимошенко: Один бізнес хоче витіснити інший! Скільки ж будуть коштувати живі квіти в цей день??? Не буде пластикових – вигадають щось інше!

Оля Синепол: Уже і так не один рік пройшов, а то й десяток років. Щось не пам’ятаю, щоб попередні роки про це хоча б говорили, а в цьому році, нарешті, дійшло (на жаль, ще не всім)…

Наталія Гришанович: Добре, що усвідомили, але була сформована така традиція, тому необхідний час на повне переосмислення. Маємо говорити про це, а також і мислити критично!

Olga Soldatenko: Я коли бабусі чоловіка сказала, що не будем купувати штучних, на той час будуть живі квіти і недорого, що пластик шкідливо і т.д, але вона, на жаль, не розуміє і буде купувати , а ще й образилася.

Перший заступник міського голови Геннадій Дроботя долучився до обговорення і у телефонному режимі прокоментував так: «Пластмасові квіти – це гарно, кольорово, але згодний – шкідливо. Дивлячись на європейські країни, де давно штучні квіти заборонено приносити на кладовища, хотілося б ,щоб і ми започаткували цю традицію. З боку міської влади вже наступного року планується винести це питання на розгляд депутатів, і надіємося, що буде прийняте рішення про заборону і у нашому місті. Знаємо проблему, питання стоїть на контролі, навіть беру його під свій особистий контроль».

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...