Газовий “терорист”

газовий сусід
Поділитися новиною

газовий сусідНовий день і нові клопоти – саме із них розпочався редакційний робочий ранок у п’ятницю, 12 квітня.

На телефон редакції зателефонувала Світлана Пестєрєва, яка проживає по вулиці Осипенка. Плачучи, просила про допомогу. Із її слів, вона стала «заручницею» сусіда «газового терориста». Розповідає, що вже більше десяти днів у її помешкання не надходить газ. А тому винною є «новий» сусід, якому будинок, що розташований на вулиці Чкалова, дістався нібито у спадщину. Павло Мішагін перекрив газовий стояк, що установлений на його подвір’ї і проходить через будинок, потім під городом виходить до будинку Світлани Іванівни. Спочатку жінка старалася домовитися «по-хорошому», але згоди не дійшли. Довелося звернутися за допомогою у газову службу, щоб поставили спеціальну заглушку із пломбою. Та чоловік працівників газової служби не пускає на подвір’я. Записалася на прийом до начальника поліції Полтавщини Андрія Замахіна, який дав доручення ВП розібратися у справі.

Розмовляючи по телефону, Світлана повідомила, що вкотре приїхали працівники газової служби, а також працівники поліції. Запросила і кореспондента.

Біля двору по вул. Чкалова вже стояли працівники газової служби і поліцейські. Конфлікт набував обертів. Чоловік голосно відстоював свої права, представився Павлом Миколайовичем, документів на підтвердження власності не показав, керувався чесним словом. Свою позицію пояснював так: «Через халатні дії працівників газової служби у мене руйнується будинок. Газова труба ізольована не за правилами, вона іржава. Я газовиків просив, щоб переварили трубу на півметра від будинку, щоб міг відремонтувати куток будинку, який обвалюється, підтікає вода, що призводить до аварійного стану. Не даю згоди на підключення сусідів, тому що, на мою думку, є пряма загроза моєму помешканню. Тому наполягаю не давати газ, поки не зроблять відповідні роботи».

Працівник ПрАТ «Гадячгаз» Валерій Саврюк, який приїхав на виклик для відновлення газопостачання, запевняє, що громадянин самовільно «крутить» газовий стояк, і це може закінчитися трагічно, можуть постраждати не тільки сусіди. Також запевняє, що відповідної письмової заяви не надходило. А те, що він не дозволяє подати газ, вважає незрозумілим і безпідставним: «Ми приїхали відновити газопостачання споживачам по вулиці Осипенка, поставити заглушку і запломбувати. Але громадянин не пускає нас до стояка, керуючись, що ми не маємо права заходити на його приватну територію».

Суперечка між сторонами тривала ще майже годину. Після перемовин і вмовляння фігурант конфлікту все ж таки пішов на зустріч і пустив працівників служби на подвір’я. Але озвучив свої вимоги та попередив, що якщо відповідні роботи не будуть проведені у короткий строк, він перекриє газопостачання знову.

«Сусідські війни» – це завжди стрес, та, як у народі кажуть, «сусідів не вибирають». Дивлячись на ситуацію, можна тільки поспівчувати, адже жінка стала дійсно заручницею «газового терориста». Хочу – будете із газом, а ні – то й сидітимете в голоді та холоді.

Та хто буде відповідати за безпеку та життя людей, коли громадяни будуть гратися в такі небезпечні гри?

Любов Шкрьоба

 

Офіційний коментар від ПрАТ «Гадячгаз»:

Відповідно до п.4.61 Державних будівельних норм ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання» визначено, що газопроводи в місцях входів і виходів із землі слід укладати в футляри, надземна частина яких повинна бути не нижче 0,5 м. Кінець надземних частин футлярів повинен бути ущільнений бітумом для запобігання попадання атмосферних опадів у міжтрубний простір.

У місцях, де виключена можливість механічних пошкоджень газопроводів, установка футлярів не обов’язкова. В цих випадках надземні ділянки газопроводів слід покрити захисним ізоляційним покриттям дуже посиленого типу на висоту 0,5 м над рівнем землі.

Зазначаємо, що особа, яка з хвилюванням показувала на іржавість ділянки трубопроводу, помиляється у своїх висновках. Такий вигляд газопроводу не є аварійним, але дійсно потребує поновлення захисного покриття способом фарбування, так як дана ділянка знаходиться значно вище від 0,5 метрів від поверхні землі. 

Разом із тим, звертаємо увагу, що газифікацію будинку по вул. Осипенка, власники якого потерпають від шантажів нового сусіда, провели ще в далекому 1979 році. Зазначена ділянка газопроводу цілком законно побудована та здана в експлуатацію, на що є у ПрАТ «Гадячгаз» проектна та виконавча документація.

Також зазначаємо, що звернень до підприємства по питанню перенесення чи ремонту газопроводу не надходило.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...