Електронний рецепт запрацював не скрізь

630 360 1551463461 343
Поділитися новиною

630 360 1551463461 343Від 1 квітня в Україні діє електронний рецепт. Поки – за програмою «Доступні ліки», але скоро його застосування мають намір розширити.

У МОЗ кажуть, що тепер пацієнтам не потрібно буде мати справу з папірцями, а замість цього лікар виписуватиме електронний рецепт, який будуть приймати в усіх аптеках будь-якої точки України. Також непотрібно буде розгадувати, що написано в рецепті, якщо у ньому щось вказано нерозбірливо. За словами в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, уся інформація про пацієнта в системі буде надійно захищена, а для отримання ліків в аптеці потрібно тільки смс-повідомлення з номером рецепта, яке приходитиме на ваш телефон. Номер із цієї СМС треба буде назвати в аптеці, яка бере участь у програмі. За цим номером провізор знаходитиме рецепт, а лікар виписуватиме в електронній системі.

Наразі таких аптек 5041. Нові аптеки продовжують приєднуватися до участі в програмі.

Проте пацієнти стверджують, що не все так просто, як повинно бути, а електронний рецепт працює не скрізь. Пошукавши інформацію у мережі, вдалося дізнатися, що в тих медичних закладах, які користуються системою ЕМСіМЕД і Медстар, виписку електронного рецепта поки не налагодили. В той же час в одній із найбільш популярних систем Helsi електронний рецепт працює злагоджено і без будь-яких проблем.

Прикро, але Гадяч входить у число тих, де електронний рецепт поки не працює. Кажуть, що проблема не в лікарняній системі (користуються медико-інформаційною системою «Медстар», яка вже налаштована, а працівники пройшли навчання), а от аптеки поки що «гальмують» хід програми. Щойно система буде налаштована, усі зможуть користуватись електронними рецептами.

Оксана Кириченко

До речі, отримати електронний рецепт на ліки за програмою тепер можна тільки в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у вас підписана декларація.

Не страшно, якщо свого лікаря ще не знайшли. Декларацію можна підписати під час найближчого візиту до лікаря і одразу ж отримати електронний рецепт на свої ліки. Це можна зробити і в приватному медзакладі, і у лікаря-ФОП, якщо вони уклали договір із НСЗУ.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...