Народні прикмети на 6 квітня, переддень Благовіщення

1522528982 chashka kofe i verba na be oy tab ice 85954339
Поділитися новиною

1522528982 chashka kofe i verba na be oy tab ice 85954339За прикметами на 6 квітня судили про весну і про врожай. У народному календарі дата отримала назву Артемій, Артемон – дери полоз, Захарії і Якови, Захарій-постник, Захарія, переддень Благовіщення, Похвала.

Православна церква в цей день вшановує:

  • преподобного Захарія (ченця);
  • преподобного Захарія, постника Печерського;
  • святителя Артемія (Артемона) Солунського;
  • преподобного Якова, єпископа Катанського.

6 квітня: традиції і звичаї дня

З кожним весняним днем стає все тепліше і тепліше, сніг активно тане, а санний шлях остаточно псується, тому в народі і прозвали святого – «Артемон – дери полоз».

До цього часу зазвичай прилітають зяблики. У народі говорили: «Весна шле посланця – зяблик біля ганку». Цих маленьких, але яскравих пташок завжди шанували і любили. Говорили, що знайти перо зяблика – до великої удачі, а ось почути дзвінкі трелі пернатих – до похолодання.

6 квітня – переддень свята Благовіщення, до якого завжди ретельно готувалися (проводили генеральне прибирання в будинку, готували святкову їжу, наводили порядок у дворі). Благовіщення – велике церковне свято, під час якого не можна працювати, тому напередодні святкового дня господині старалися переробити всі домашні справи, а чоловіки йшли працювати в сад, лагодили інвентар. Жінки прибирали, прали, вимиті лавки натирали ялівцем, який є відмінним природним антисептиком і, згідно з повір’ям, захищає оселю від злих духів.

У цей день селяни очищали будинки і двори від нечистої сили, за дворами палили багаття, хати обходили колами. У багаття кидали стару солом’яну набивку матраців і поламані дерев’яні предмети побуту. Вірили, що спалюючи старі речі, можна позбутися багатьох проблем.

Наші пращури вважали, що біси бояться навіть згадки імені Захарія-постника і в жаху біжать від місця, де шанують його пам’ять. У розумінні древніх слов’ян біси – злі духи, воїни, шпигуни і слуги диявола. Вони можуть бути невидимими або приймати будь-який вигляд: потворних, фантастично чудовиськ або тварин (ведмідь, лев, жаба, вовк, чорна собака або чорна кішка). Найпопулярніший в народі образ біса схожий з язичницьким образом фавна або сатира – він хвостатий, рогатий, ноги закінчуються копитцями. Іноді у біса є крила летючої миші, яка в народі вважається «нечистою» твариною. Назва «біс» походить від слова «боятися».

Вдень ходили в храм, освячували насіння городніх культур, щоб після посадки рослини краще росли і дали хороший урожай. Напередодні Благовіщення відбувається всенічне бдіння, на яке часто йшли незаміжні жінки, адже, за переказами, тієї, хто відстоїть всеношну, Господь подарує гідного чоловіка.

Увечері селянки загадували про майбутній урожай – виходили на подвір’я і на огорожу вішали мокрий рушник:

  • якщо за ніч рушник повністю висох, то рік обіцяє бути врожайним;
  • висох частково – урожай буде середнім;
  • мокрий або замерзлий рушник – до холодного і дощового літа, мізерного врожаю і раннього інею.

6 квітня: прикмети та повір’я

  1. Якщо ніч тепла, то весна буде дружна.
  2. Якщо до цього дня повністю зійде сніг, то до наступної зими снігу вже не буде. Якщо сніг на землі ще лежить, то пролежить ще довго.
  3. Якщо вранці роса, то коням не потрібно вівса, тому що добре вродить просо.
  4. Дощ на Захарія – худобі легкий рік.
  5. Пішов сніг (крупа) – до врожаю гречки.
  6. Якщо на Артемія мороз, буде просо і овес.
  7. Сон з 5 на 6 квітня не виповниться.

Люди, які народилися 6 квітня, дуже охайні. В якості талісмана їм підходить аметист.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...