Про медичні послуги із 1 квітня: коментар в.о. головного лікаря Гадяцького ЦПМСД

сімейний
Поділитися новиною

сімейнийВ Україні хочуть цілком припинити фінансування пацієнтів, які не уклали декларації з терапевтом або педіатром. Нині угоди мають 26 мільйонів громадян, решта – не визначилися зі своїм сімейним лікарем. Ми вирішили розібратись, чи можуть українцям, які не мають декларацій, відмовити в медичній допомозі і в якій ситуації.

 

Зараз усі пацієнти терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів поділені на два списки – «зелений» та «червоний». У першому ті пацієнти, які підписали декларацію з лікарем – за кожного з них держава платить 370 гривень + вікові надбавки. У Міністерстві охорони здоров’я від початку квітня хочуть повністю припинити фінансування пацієнтів із «червоного» списку, тобто тих, які не визначились із сімейним лікарем і не уклали декларацію. На думку чиновників, це має стимулювати і медиків, і самих пацієнтів активніше підписувати потрібні договори.

Від початку підписної кампанії Гадяцький район був у списку лідерів за кількістю укладених декларацій із сімейними лікарями. У той же час чимало населення й досі не обрало собі сімейного лікаря. І причиною цьому не завжди є байдужість – багатьом просто не вистачило місць. Відповідно, якщо нові правила із квітня запрацюють, то без підписання декларації з сімейним лікарем скористатися безоплатним пакетом послуг на первинній ланці пацієнт вже не зможе. Також із квітня такі пацієнти не зможуть отримати рецепт на «Доступні ліки».

«Якщо ваш стан загрожує життю, в амбулаторії вам не вправі відмовити, але якщо це планове звернення, застуда або грип, сімейний лікар управі сказати «ні» або запропонувати підписати декларацію одразу на місці», – пояснюють у міністерстві.

Чи зможуть пацієнти, які ще не підписали декларацію з сімейним лікарем, отримати медичну допомогу? – питання що цікавить також і гадячан, які з якоїсь причини і досі не уклали декларацію.

За коментарем ми звернулись до в.о. головного лікаря КНП «Гадяцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Василя Ростовського. Він повідомив, що офіційного листа із нововведеннями від МОЗ ще не отримували, тобто документального підтвердження ще немає. Проте, навіть якщо це рішення із 1 квітня таки запрацює, запевнив, що допомогу все одно надаватимуть усім, хто її потребує. Але нюанси із оплатою послуг можливі.

Під час розмови наводжу приклад: досі не обрала педіатра для доньки. І не тому, що немає достойного, а тому, що коли із пакетом документів прийшла до Гадяцької АЗПСМ №2 (у народі «дитяча поліклініка»), щоб укласти декларацію, мені повідомили, що лікарі уже набрали норму, і вільних місць більше немає. Відтоді регулярно цікавлюся, чи нічого не змінилося, і коли дізналась про те, що від 10 січня 2019-го з’явилася технічна можливість укладати декларації з лікарями первинної медичної допомоги понад рекомендовану кількість, звернулася знову. Проте вкотре отримала відмову – сказали, що «система не пускає укладати договори понаднормово».

Вислухавши мою розповідь, Василь Ростовський сказав, що вивчить це питання, адже згідно правил сімейним лікарям і педіатрам дозволено добирати пацієнтів. Окрім цього, пообіцяв, що все дитяче населення міста буде отримувати медичну допомогу, тож лікарі обов’язково «доберуть» усіх дітей.  

До речі, усіх новонароджених дітей педіатри приймають. Жодного випадку, щоб новонародженого не «приписали» до когось із педіатрів, не було. Тож чому неохоче беруть тих дітей, які не встигли підписати декларацію, – незрозуміло.

Ось така ситуація. У той же час, наголошуємо: поки люди визначаться із сімейними лікарями, усім надаватимуть медичну допомогу у невідкладному стані безкоштовно. Екстрена медична допомога (простими словами «швидка») виїжджатиме на виклик незалежно від наявності декларації з лікарем.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...